A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
Szelektív hulladékgyűjtés
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
Az Öko-metanol technológia megvalósítása ipari méretek között KNOWBRIDGE REGIONÁLIS MEGBESZÉLÉS Miskolc, október 24. Váradi Bence projekt koordinátor.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Kidolgozta: Heinz-Werner Engel (ABECE) 1997 Használják: Belgium, Németország, Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Tunézia, Magyarország, Ausztria Magyar.
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A MEGSEBZETT FÖLD.
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
Természeti erőforrások védelme
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
A TALAJOK ÉS A FÖLDTANI KÖZEG KÖRNYEZETI PROBLÉMÁI
 legkisebb mértékűvé kell szorítani a képződő hulladék mennyiséget és veszélyességét!!!!  Sokan az életszínvonal emelkedésével magyarázzák a sok szemét.
Civil Kezdeményezések Programja
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Hulladékokkal kapcsolatos környezeti problémák
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
EU szabályozás Hulladékmenedzsment. EU szabályozás: Hulladékmenedzsment Az Európában keletkező mintegy 2 milliárd tonna hulladék menedzsmentjét EU irányelvek.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Környezeti problémáink A hulladékfelhalmozódás. Adatok Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék keletkezik. Megközelítőleg 3,5 millió tonna.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Készítette: Kincses László
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
A hulladékok fajtái és jellemzői
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Szelektív hulladékgyűjtés
Mit kezdjünk a szeméttel, avagy a pirolízis lehetőségei
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A hulladékok környezeti problémái
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
Ipari ökológia 7 A "szimbiózismenedzsment" feltételei: bizalom, távolság Dr. Bezegh András.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az emberi tevékenységet, esetleg károsíthatja az egészséget ill. a környezetet. (Szűkebb értelemben csak a termelés során keletkező folyékony és szilárd melléktermékeket, valamint a fogyasztás során feleslegessé vált tárgyakat tekintik hulladéknak.)   Hulladék és szennyezés fogalmi különbségei (a hulladék potenciális szennyező.)

Osztályozásuk: A csoportosítás történhet halmazállapot, a keletkezés jellege, a keletkezés helye, anyaga és a keletkezett hulladék környezeti kockázatai alapján. Halmazállapot szerint: • szilárd • folyékony A keletkezés jellege szerint: • gyártási (termelési melléktermékek) • amortizációs (elhasznált termelőeszközök) • fogyasztási (elhasznált termékek) A keletkezés helye szerint: ipari (term. és feld. ip., nukleáris, bányaip., közl., stb.) mezőgazdasági (növényterm-i, állatteny-i) kommunális/települési (háztartási, eü-i, stb)

HULLADÉKOKKAL KAPCSOLATOS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK A Római Klubnál a környezeti probléma  hulladék kérdés. Az urbanizálódás, az ipari növekedés, a „női egyenjogúság” (a vele járó munkába járás), a fogyasztói társadalom modellje mind a hulladékterm. fokozásához vezet. A hagyományos gazdaságokban: nincs csomagoló anyag, szerves anyag komposztba, éghető kályhába, tojáshéj, kevés műanyag, a ruhát és a cipőt a család „végighasználja” stb.  alig keletkezik hulladék. Ma gyorsabban nő a szemét mennyisége, mint a kezelés vagy a feldolgozás lehetősége. Fő okai: népesség növekedés, az egy főre jutó fogyasztás, a technika fejlődése (aránylag gyors. technológiai váltás: pl. számítógépek, tv, gépkocsik, stb. élettartama), a megváltozott fogyasztói magatartás. (presztízs fogy., bóvlik, csomagolás, divat, stb.)

„Szemét-törvény”: a gazdaságkori hulladéktermelés az avulás - ún „Szemét-törvény”: a gazdaságkori hulladéktermelés az avulás - ún. erkölcsi kopás - állandó gyorsulása miatt meghaladja az általános növekedést, tehát minél fejlettebb egy iparág, vagy tevékenységi forma, annál több szemetet gyárt. Más szavakkal: bárminek a fejlődését az mutatja a legbiztosabban, hogy milyen sebesen söpri kukába az általa termelt javakat (Czakó G.)

A hulladékkal kapcsolatos problémák: környezet-egészségügy (járványveszély), környezeti problémák (a környezet szennyezése), mennyiség (elhelyezési gondok), gazdasági problémák (környezeti kár felszámolása, termékminőség), társadalmi vonatkozások (környezetvédő mozgalmak, tudatlanság, hozzáállás)

Hosszú távon nincs más lehetőség mint: - hull. term csökk. (a legolcsóbb szemét, ami nem keletkezik) - újrahasz. - égetés (70-90 %-os térf. csökk, energia)  Az igazi a komplex program: Oregoni példa: 1986 óta hull. újrahaszn törv. Minden 4 000-nél népesebb településen - beláttatni, hogy ne keletkezzen több hull. - feldolgozni ami nem haszn. közvetlenül újra - energia nyerés - maradékot depóniába.

Megoldás: az integrált hulladékgazdálkodás 1. Megelőzés Hosszú élettartamú termékek gyártása Kisebb tömegű termékek gyártása Javítható termékek gyártása, Termékhelyettesítés (úttöltés meddőből) A fogyasztás csökkentése

2. Újrahasznosítás természeti erőforrások kímélése, kevesebb hulladék, energiatakarékosság, kisebb szennyezés-kibocsátás Megtakarítható környezetterhelés az eredeti terhelés %-ában típus alumínium acél papír üveg energiafelh. 90-97 47-74 23-74 4-32 levegőszenny. 95 85 74 20 vízszennyezés 97 76 35 --- vízfelhasználás --- 40 58 50 bányászati hull. --- 97 --- 80

Az újrahasznosítás típusai: újra használat (nincs lényeges fizikai v. kémiai átalakítás) újrafeldolgozás (fizikai v. kémiai átalakítás) újraelőállítás (az átlagosnál mélyrehatóbb kémiai átalakítás pl. műanyagoknál) Feltétele: szelektív hulladékgyűjtés, technológia, másodnyersanyag piaca

3. Égetés/termikus megsemmisítés előnyei (70-90%-os térfogatcsökkenés, energia szolgáltatás) hátrányai (dioxin, Cl vegyületek,  eü problémák) Pirolízis (1-2 ezer oC) Próbálkozás vegyes eredménnyel (Ulm közelében az önkormányzat megunta.) Plazma pirolízis a jövő útja lehet 10-15 ezer oC-on atomokra bontja szét az anyagokat, Gyakorlatilag nincs emisszió, csak két hasznos végtermék (szintézisgáz, kőzetolvadék) 100-300-ad rész Megoldja a nem lebomló műanyagok és egyéb szerves anyagok kérdést, sőt ezt kiválóan haszn. A veszélyes anyagok megsemmisítésére is használható. Magyaro-i lehetőségek

4. Rendezett lerakás Ennek során a hulladékot úgy helyezzük el a földben vagy a föld felszínén, hogy kizárjuk vagy minimálisra csökkentsük a szennyezés valószínűségét. Regionális lerakók kérdése.

Hulladékgazdálkodási Törvény (XLIII. /2000.) A törvény megalkotásáig az egyik legkevésbé szabályozott környezeti probléma, sok-sok gonddal. Meghatározza a hulladékgazdálkodás alapelveit, prioritásait.

Világtenger Pl. szemétsziget