A mentorképzés tapasztalatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Érintés.
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Belső tanulási folyamat az intézményben - a kompetencia alapú oktatás intézményi elterjesztése.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A MENTORÁLÁS AZ ESÉLYTEREMTÉS LEHETŐSÉGE
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
A tanári munka értékelése
A mentori munka kihívásai a mentorképzés tapasztalatai alapján
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Húsvét az élet ünnepe.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Tacit tudás átadás – mentori rendszer oktatási intézményekben
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
A franchise gazda elengedhetetlen tulajdonságai és felelőssége Tóth-Zsédely Rita Otthon Centrum KKV Akadémia április 24.
A család szerepe, jellemzői
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
A szervezeti problémák kezelése
A tanácsadó és a mentor szerepe
Névnapodra Szeretettel!
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A mentor és a mentorált munkakapcsolatának bemutatása
Homérosz és művei 3/A.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Különbözőek vagyunk!.
A mentorrá vált pedagógus a Foglalkoztatásba ágyazott képzés (FÁK) című programban Singer Péter
Valami aggaszt, vagy idegesít?
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Akhilleusz 4/A.
1 „Hogy életünk is fenntartható legyen” FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Dunaújvárosban Környezetvédelmi témájú internetes vetélkedősorozat A Dunaújvárosi Főiskola.
Születésnapodra sok szeretettel
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Reflektív gondolkodás
A felnőttkori tanulás motivációja és jellemzői Esettanulmány egy leghátrányosabb helyzetű kistérségben működő esti gimnáziumról Dr. Simándi Szilvia –
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”
KIVÁLTÁS,
THEOGONIA Az istenek születése.
Odüsszeia Leszámolás a kérőkkel
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Magyar vállalati körkép a mentori rendszerek működéséről
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet 44
Közösen a bántalmazás ellen
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

A mentorképzés tapasztalatai Lehetséges szempontok a mentorok kiválasztásához .

Tisztázzuk az alapfogalmat! Ki az a „mentor”? Kiből lehet mentor? Mi az, hogy mentorálás? Kit „mentorál” a mentor”? Ki szorul rá a „mentorálásra”?

Ki volt valójában Mentor?

Mit árul el erről a mitológia? Ithakai nemes, Alkímosz fia (apjáról nincs információ, mint ahogy szinte semmit sem tudunk a fiatalkoráról, élete eseményeiről) Odüsszeusz idősebb barátja Odüsszeusz rábízza fiát, Télemakhoszt akkor, amikor elindul a háborúba

Mentor, Télemakhosz szemszögéből Tiszteli, szereti, de nem tudja pótolni apját Bizonyosan meghallgatja tanácsait (de a legfontosabb tanácsokat mégsem ő adja a fiúnak!) A kérők legyőzésében nincs szerepe, egyáltalán: nem tudjuk, hogy él-e még akkor, amikor Odüsszeusz hazaérkezik?!

A kulcs Mentor megítéléshez: Pallasz Athéné Az ő képében jelenik meg az istennő a döntő pillanatokban (A kérők legyőzéséhez Mentor alakjában ad P.A. tanácsokat az út előtt) Az úton P.A. Mentor képében a hajó tatján helyezkedik el! Ílyen alakban kíséri útjain Télemakhoszt, így pl. Pylosba is. Itt mindenki „szemmel láthatta”, hogy jelen van a Poseidón tiszteletére adott lakomán!)

Milyen szerepe van még Mentornak? P.A. a kérők legyőzése után Mentor képében jelenik meg azért, hogy békét tegyen Ithaka lakói között P.A. leinti a napszekér száguldását akkor, amikor Odüsszeusz és Penelopé újra együtt hálnak

Foglaljuk össze tapasztalatainkat! Milyen tulajdonságokkal rendelkezett Mentor? Élettapasztalattal A tudás átadásának és akarásának a képességével Korábbi cselekedetein alapuló és abból fakadó, a közösség tagjai számára is evidens tekintéllyel Jó kapcsolatrendszerrel Konfliktuskezelés képességével

Mit kell leszűrnünk a mítoszokból? A mentor kiválasztása döntő momentum -néhány szempont ehhez: A korábbi (szakmai)életút elemzése Az érintett közösségben betöltött státusz (formális, nem-formális: tekintély és elfogadottság) mérlegelése A kitűzött feladattal történő azonosulás megítélése

Mentor és „mentorált” kapcsolata Milyen tényezőkön alapul? Két oldalról felépülő elfogadottságon Partnerségre való törekvésen Elkötelezett sikerorientáltságon

A mentor feladata Szakszerűség biztosítása a tanulásban Piac-orientált szemlélet a foglalkoztatásban Globális életpálya/életvitel-tanácsadás a kitűzött cél megvalósítása érdekében

Köszönöm a figyelmüket! A témával kapcsolatban további információk: mayerj@oki.hu Munka és tanulás (OKI 2005. Szek: Mayer József) Kőpatakiné Mészáros Mária-Mayer József: Bevezetés a mentorálás módszertanába (OKI 2005) Egymásra utalva (OKI 2006. Szerk: Mayer József) Életvilágok (Nyíregyházi Főiskola 2007. Szerk: Kiss Judit – Mayer József)