Mi a teendő? Az informatikai szakképzés hozzájárulása a versenyképesség és foglalkoztatás növekedéséhez DAT Konferencia 2008. 12. 02dr. Hajdú László HÁPB.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Képzés és a munka világa a technológiai szféra ágazati szociális partnerei ajánlása és tapasztalatai GÁPB/HÁPB –MEISZ dr. Hajdú László H-TD-H Kft.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Az informatikai szakképzés fejlesztési lehetőségei Az informatikai szakképzés fejlesztési lehetőségei Mlinarics József Magyar Tartalomipari Szövetség REGIONÁLIS.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Képzés és a munka világa a technológiai szféra ágazati szociális partnerei ajánlása és tapasztalatai HÁPB –MEISZ dr. Hajdú László H-TD-H Kft.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Drajkó László Ügyvezető igazgató Microsoft Magyarország KFT.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Képzés és a munka világa a technológiai szféra ágazati szociális partnerei ajánlása és tapasztalatai HÁPB –MEISZ dr. Hajdú László H-TD-H Kft.
Képzés és a munka világa a technológiai szféra ágazati szociális partnerei tapasztalatai és ajánlása HÁPB –MEISZ dr. Hajdú László H-TD-H Kft.
DAT’2006 – Budapest, november 21. CompTrain projekt ismertetése - együttműködés a szakképzés fejlesztésében.
A régió informatikai ágazati és szakképzési fejlesztési lehetőségei Mlinarics József Magyar Tartalomipari Szövetség 2008 évi Informatikai Regionális Szakképzési.
Képzés és a munka világa a technológiai szféra ágazati szociális partnerei tapasztalatai és ajánlása HÁPB –MEISZ dr. Hajdú László H-TD-H Kft.
A régió informatikai ágazati és szakképzési fejlesztési lehetőségei Mlinarics József Magyar Tartalomipari Szövetség 2008 évi Informatikai Regionális Szakképzési.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Kétségektől a Készségekig A hírközlési (ICT) szektor lehetőségei és tevékenysége a távmunka témakörében V. Országos Távmunka konferencia
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Szép új világ(?) Új jellemzők az eMunka, dMunka, mMunka gyakorlatában Dr Hajdú László EU szakjogász Dr Scheiling Ágoston ISZ elnök VII. Távmunka Konferencia.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Mi a teendő? Az informatikai szakképzés hozzájárulása a versenyképesség és foglalkoztatás növekedéséhez DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB

Felvezető gondolatok Az ICT szektor foglalkoztatási trendjei, Az eFelkészültség és a rugalmas foglalkoztathatóság Az ágazati szociális partnerek társadalmi párbeszéde a szakképzés reformjáért A szakképzési szükségletek és feltárásuk Az ICT szektor a szakképzettség új tartalmáért

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Amit a HÁPB tenni kíván Piacorientált képzés megvalósításával a foglalkoztatási lehetőségek jobb kihasználásához való hozzásegítés   országos szakmai és szociális partneri hálózatos működés kialakítása, az Informatikai szakképzés szakirányítása, a résztvevők működése támogatása   az RFKB szakmaképviselet ágazati támogatása, hatékony információcsere az érdekeltek között;   a munkaerőpiac harmonikus fejlődését szolgáló képzésmegújítás, a gyakorlat-közeliség, szélesspektrumú felnőttképzés;   az EU tagországokban tapasztalt „jó gyakorlat” itthoni követése, az EU fejlesztési kezdeményezésekben való részvétel szolgálata (eFelkészültség).

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB A munka világa a technológiai szférában versenypiac Az EU szintjén (400 Mfő) n n a tagállami foglalkoztatási és szakképzési válságkezelések eredménye beérett (ír, finn, angol, dán, stb.) n n a munkaerő áramlik A többi kontinensen (cca. 3x 400 Mfő) (Indiai szubkontinens, Távol –Kelet, Észak Amerika) n n együttműködő szereplőként kapcsolódnak be n n jobb a piaci beágyazottságuk Itthon n n 2000-re elfogyott a szabad munkaerő ( Ádler Judit GFK Hungária ) n n A befektetők tudomásul vették, nem jönnek (KSH)

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Tágabb értelemben eMunka minden olyan munka, amit infokommunikációs technológiák és eszközök segítségével, közvetítésével végeznek, függetlenül a munkavégzés egyéb ismérveitől (szakma, hely, időszak, cél, stb.) Tulajdonságok:   Újfajta foglalkoztatás, munkaszervezési megoldások bevezetését veti fel, (kihelyezés illetve munkaerő import)   Újfajta munkavállalói helyzetek kialakítását vonzza (distance work, önfoglalkoztatás, készenléti jelleg),   Újfajta képességeket, alkalmazkodó képességet kíván meg, (kompetencia, magánélet) Készségszintű IKT gyakorlottságot igényel (Honnan veszik?) Új foglalkoztatást kínál a munka világa => eMunka

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Jobb felkészültség eFelkészültség A rugalmas foglalkoztatás un. „dán modell”-jének ismérvei nemcsak az EU átlag feletti foglalkoztatási szint, hanem az ezt alátámasztó vezető internethasználat és a distance work is. SzintekFelelősségek   ITK alkalmazóivásárlói ügy megoldásáért   ITK specialista-- ”—   állampolgárisaját ügy megoldásáért   ITK üzleti-- ”— A „digital literacy” tartalma mára már nem a számítógép kezelés, hanem az ICT-user (IKT alkalmazó) szint. ( EU Bizottság 2007 szeptember )

ITK specialista ITK alkalmazó arány

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Fenntartható egyensúly és fejlődés => eFelkészültség Az EU szintjén n n Bangemann jelentés n n tagállami válságkezelések (1988 – 2003) n n Lisszaboni célok és program (2000) n n eEurope 2005, i2010 Itthon n n Foglalkoztathatóság, alkalmazkodó képesség, n n Közösségi (és piaci) szolgáltatások hatékonysága, n n Versenyképesség, foglalkoztatás, n n Magas hozzáadott értékű munka vonzása.

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Közösségi eFelkészültség (eSkills, eCompetence) EU kialakított keretei (2007 szeptemberi bizottsági közlemény) n n EU Bizottság, EU Parlament (EGSZB, ERB, stb.) n n Multi Stakeholder Partnership (EILIB, EASE) n n Lisszaboni Program, eCompetence és EQF n n eSkills munkabizottságok, Eurostat, eSkills 2008 konferencia Itthon kialakítandó keretek n n az OGY albizottsága háttere (INFÓRUM, MEH, NFGM, OKM, SZMM, stb.) n n eBefogadás programok (MEFIT, IVSZ, NJSZT, MATISZ, és más szakmai, valamint civil szervezetek.) n n HÁPB közmegállapodás, (eFelkészültség + eBefogadás képzés oldala, benne TITAN, ECDL, IT Mentor, stb.) n n Rendszerszerű részvétel az EU együttműködésekben.

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Hírközlési ágazati partnerek a szakképzésért Az ágazati szociális partnerek társadalmi párbeszéde már négy éve küzd (többek között) a szakképzés reformjáért. Tartalom Az IKT szektor szociális partnerei továbbá a szektorális munka világa, valamint a társadalom többi szférája közötti kooperáció és koordináció fejlesztése. (szakképzési partnerekkel) Eljárások  A szociális partnerek közös munkájával segíteni a tájékozottságot;  Konzultatív véleménycserével fejleszteni az érdekkifejezést aktuális témakörökben;  Közös fellépés harmadik felek irányában, egyeztetett érdekkörökben.

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Képzés célú kezdeményezések Szakmunkaanyagok az OKJ szerinti elektronikai és IKT képzésekhez; Az eLearning, a távmunka-végzés, fejlődésének támogatása, Média és tartalomipari konferenciákon a szak és felnőttképzési területek rendszeres áttekintése Kezdeményezés a IKT szakképzés gyakorlat-közeli, korszerű tartalmú átformálására,   Kezdeményezés az eFelkészültség növelésére irányuló közmegállapodás létrehozatalára.   2008 évi MKIK-OÉT felmérés a hazai elektronikai és az infokommunikációs iparról, a foglalkoztatás alakulásáról

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Szektor ajánlás az RFKB-k számára

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Iskolarendszerű szakképzési szükségletek és feltárásuk A felmérés a ma tükre: n Eddig nem tárult fel új szakfoglalkoztatási mező (A munkaerőpiac beállt, a bővülés csak új szereplők színrelépésétől várható) n Eddig nem tárult fel új szakember erőforrás ( A kínálat hiánya lefogja a piacbővítő kereslet jelentkezését) Ki kell lépni az eddigi (központosító) körből! A szubszidiaritás a továbblépés kulcseleme! n A lokális/regionális társadalmi csoportok, a hagyományosan együttműködő szociális partnerek, stb. feloldhatják a politikai szintek késedelmességét.

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB A szakképzési szükségletek és kiszolgálásuk Tőke és piaci keretek fejleszthetők n n növelhető a beáramlás, megfordulhat a magyar kihelyezés, n n közszolgáltatásaink minősége is versenyképes lehet. Foglalkoztatási keretek tágíthatók n n hatókört bővíthet (a fejlesztés és a foglalkoztatás térségi terveit is integrálja) n n elérést tágíthat (ágazati szociális partnerek, térségi képviselők, koordinátorok rendszeres együttműködése indul) n n fizikai (személyes) jelenlétet válthat ki (a mentorálás kiterjesztése mellett)

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Az ICT szakképzettség új terei A szakképzés a holnapra és a holnaputánra kell tekintsen Az EU foglalkoztatási stratégia n 68% a megcélzott átlag, viszont már ma 78% azoknál, ahol jó a szakképzés, és a munkaerőpiac (15-20 éve fejlesztik), n EU ICT-practicioner hiány van, itthon is nő az IKT felhasználók kereslete (a szektorból szívják el) Globális kilátások n a következő évtizedben még két-három újabb (400 Mfő) kontingens áll versenybe (Dél-Amerika, stb.), n elektronikai ipar telekommunikáció átfedve foglalkoztat n új szerelőipar, tartalomipar, IKT a szolgáltatásokban is.

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Az ICT szakképzettség új tartalmáért Alaptézisek Az eInclusion nem elsősorban az IKT ügye, hanem a felhasználóké, az ő hagyományos közösségi/politikai és a helyi, személyi szintű kapcsolataikat kell mobilizálni; Az állampolgárok számára nem eléggé nyilvánvaló az összefüggés a szakmai készségek hiánya a foglalkoztathatóság és a versenyképesség között; A szervezetek számára a Lisszaboni Célkitűzések, azaz az eLearning és az eKözszolgáltatások (eEducation, eHealthcare) elmaradása és az ICT ismeretek elsajátításának itthoni késedelmessége, a színvonal minőségi elmaradása között.

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Az ICT szakképzettség új eszköz A képzés célú szociális partnerség elhagyhatatlan része az „eFelkészültség – Mindenkinek”. n Az aktív korú népesség 30-40%-ának ezen múlhat a foglalkoztathatósága, és a „job satisfaction”; n A magyar foglalkoztatottsági szint csak 58%, ha öt-tíz év alatt elérnénk az EU célkitűzés szintjét, ez még az öregedési szindróma hatását is kitolná több mint egy generáció idejével; n Az ICT szektor és a társadalom között sokkal intenzívebb párbeszéd szükséges. Fokozza az eredményességet,ha az ICT és hatása megjelenik a társadalmi nyilvánosság, a felhasználói csoportok előtt; n Az ICT fejlődésben van, az e-Skills vele kell fejlődjön. (Mit ér ma a korábban kiképzetek -a 35 évesek- középiskolában kapott számítógép ismerete?)

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Miért kulcs az eFelkészültség Új eszköz a megelégedettség eléréséhez MASLOW kritériumai alapján n létfenntartó munka n elfogadottság (eredményesség) n kíváncsiság kielégítése n önkifejezés Megerősíti a munkavégzésben a hatásosságot n hatókört bővít (hálózati taggá avat) n elérést tágít (informáltság, távkapcsolat, stb.) n fizikai jelenlétet vált ki (distance work) n fokozza az expressziót (prezentabilitás, DPR)

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB az eFelkészültség helye A bepótlandó lemaradás a tartalom és a lakosságszám tükrében

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Az utánpótlás bővítése  Az inaktívak és a szenior korú (45-50 év feletti) munkakeresők alapvetően számítógép tudatlanok, legtöbbjük egyben szakképzetlen – egyszerre is képzendő.  A népesség közel fele - akiket a „digital illiteracy” jellemez - nem tartozik nagy összefogó csoportokhoz, nem tudnak részt venni hatásos felnőttképzésben - eLearning és népfőiskola.  Az ICT-user szinten lévők száma több mint 20-szorosa az ICT- practicioner munkavállalóknak, az eBevonásban ők tehetik a legtöbbet - IT és foglalkoztatási mentorok.  Szakmunkástanulóként évente várhatóan alig néhány ezren fognak végezni – a képzésekben moduláris és szintenkénti csomagokkal EQF és eCompetence szinteket kell mindenkinek, minden életkorban adni.

DAT Konferencia dr. Hajdú László HÁPB Az utak és módok bővítése Be kell vonni az informális és nonformális képzettségeket, és valorizálni is kell azokat. A mobil telefon penetrációja ma szinte teljes körű, a sávszélesség is közel van a felhasználók 2/3-át kitevők internet igényeihez, itt esély van a gyors áttörésre. A mobilinternet alkalmas formáival megduplázható lenne - rövid idő alatt - az elérés. Polgár-közeli szinten kevés a vonzó tartalom a köz és magánügyekben, holott maguk az emberek hozhatnák – éppen akár kedvtelésből – létre. A minden polgárt érintő területeken (eEducation, eHealthcare, local eGovernment) különösen a vidéki, helyi szinteken hasznos tartalmú szolgáltatások: nyújthatók kisközösségi alapokon.  orvosi távfelügyelet, receptmegújítás, nővérnaplóba felíratkozás,  Internet lapokon helyi ismeretek, blogok, hírek,  tudnivalók, helytörténet, népiskolai ismeretterjesztés (pl. e-Skills)

Mi a teendő a bel és külföldi informatikai közreműködés kibővítését megalapozó szakképzés iránti igények kielégítése érdekében? HÁPB javaslatok: Informatikai szakképzés szakirányításának felélesztése Középszintű képzések támogatottsága az RFKB-kban Felnőttképzési fókusz a kulcs (IKT) kompetenciák fejlesztésére „eSkills Magyarország - eFelkészültség mindenkinek” programról közmegállapodás és/avagy? Köszönöm figyelmüket!