Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Képzés és a munka világa a technológiai szféra ágazati szociális partnerei ajánlása és tapasztalatai GÁPB/HÁPB –MEISZ dr. Hajdú László H-TD-H Kft.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Képzés és a munka világa a technológiai szféra ágazati szociális partnerei ajánlása és tapasztalatai GÁPB/HÁPB –MEISZ dr. Hajdú László H-TD-H Kft."— Előadás másolata:

1 Képzés és a munka világa a technológiai szféra ágazati szociális partnerei ajánlása és tapasztalatai GÁPB/HÁPB –MEISZ dr. Hajdú László H-TD-H Kft

2 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum Konzultációs gondolatok A szakképzési szükségletek és feltárásuk Az ágazati szociális partnerek társadalmi párbeszéde a szakképzés reformjáért A technológiai szféra a szakképzettség új tartalmáért eMunka, eFelkészültség, foglalkoztathatóság

3 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum A munka a technológiai szférában világverseny Az EU szintjén (400 Mfő) n n a tagállami foglalkoztatási és szakképzési válságkezelések eredménye beérett (ír, finn, angol, dán, stb.) n n a munkaerő áramlik, a tőke áramlik, áru – szolgáltatás szintén A többi kontinensen (cca. 3x 400 Mfő) (Indiai szubkontinens, Távol –Kelet, Észak Amerika) n n együttműködő szereplőként kapcsolódnak be n n jobb a piaci beágyazottságuk (külső, belső egyaránt) Itthon n n 2000-re elfogyott a szabad munkaerő ( Ádler Judit GFK Hungária ) n n A befektetők tudomásul vették, nem jönnek (KSH)

4 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum A munka világa ma a hazai technológiai szférában Foglalkoztatási keretek n n az iparstatisztika nem jelez érdemi létszámbővülést, n n az élő helyett a holt munka rész (vagy a kizsákmányolás) nő, n n a foglalkoztatók elégedetlenek a munkaerő kínálattal, n n átlagon felüli az eltérés a munkaerő bekerülési költsége és a foglalkoztatott elkölthető jövedelme között, n n munkapiaci rugalmasság hiányzik (kölcsönzött munkaerő). Tőke és piaci keretek n n lecsökkent a beáramlás, megnőtt a magyar kihelyezés, n n nincs érdemi külpiaci eladás a KKV szektorban, n n a nálunk termeltető multik piacán is gondok vannak, n n a közszolgáltatásaink minősége nem versenyképes.

5 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum A szakképzés a holnapra és a holnaputánra kell tekintsen Az EU foglalkoztatási stratégia n 68% a megcélzott átlag, viszont már ma 78% azoknál, ahol jó a szakképzés, és a munkaerőpiac (15-20 éve fejlesztik), n EU szakember hiány van, itthon is nő más ágazatok ipari képzettségűek iránti felhasználói kereslete (a szektorból szívják el) Globális kilátások n a következő évtizedben még két-három újabb (400 Mfő) kontingens áll versenybe (Dél-Amerika, stb.), n elektronikai ipar telekommunikáció átfedve foglalkoztat n új szerelőipar, tartalomipar, IKT a szolgáltatásokban is. A versenyszférában képzetlenek már ma sem foglalkoztathatók !

6 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum A szakképzési szükségletek és feltárásuk A felmérés a ma tükre: n Eddig nem tárult fel (az ismerthez képest) új szakfoglalkoztatási mező (A munkaerőpiac beállt, a bővülés csak új szereplők színrelépésétől várható) n Eddig nem alap ( a korábban ismert) szakember erőforrás tágítására (A kínálat hiánya pedig lefogja a piacbővítő kereslet jelentkezését) Ki kell lépni az eddigi körből! Mi jellemezheti a változtatást: n hatókört bővít (a fejlesztés és a foglalkoztatás térségi terveit is integrálja) n elérést tágít (ágazati szociális partnerek, térségi képviselők, koordinátorok rendszeres együttműködése indul) n fizikai (személyes) jelenlétet nyújt (a mentorálás kiterjesztése) n fokozza az expressziót (megjelenik a társadalmi nyilvánosság előtt)

7 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum IKT szektor (ágazati) társadalom MUNKAADÓI FÓRUM INFORMATIKASZÁLLÍTÁS (közlekedés, posta, stb.) MATISZ TARTALOM / MÉDIA MEISZ IVSZMKKSZ TELEKOM STRATOSZ MATÁSZ, MATÉSZ, ISZ PSZ PHDSZSZ,, POFÉSZ MSZOSZ, AUTONOM, SZEF, MT, LIGA, OÉT munkavállalói oldal STRATOSZ, MGYOSZ, VOSZ, IPOSZ OÉT munkaadói oldal Munkabizottságok HÍRADÁS IPAR VASAS GÉPIPAROSOK MAGOSZ, MAJOSZ, GÉPPAR (villamos és műszeripar) EMVSZSZ EMVSZSZMMSZSZ MP Más szakmai civil szervezetek, HÉT, MKSZ, ISZT, ATSZE (MérnökKamara, HTE, MATE,Kereskedelmi Kamarák, stb.) VOSZ

8 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum MUNKAVÁLLALÓI OLDAL M szektor (ágazati) társadalom MUNKAADÓI FÓRUM 33 műszer35 egyéb jármű MAGEOSZ 34 közúti jármű Más gépgyártó szervezetek MAJOSZ 31 Villamos gép MEISZ LIGA SZSZ MUNKÁSTANÁCSOK OÉT munkavállalói oldal STRATOSZ, MGYOSZ, VOSZ, IPOSZOÉT munkaadói oldal Munkabizottságok 29 Gép MSZOSZ Járműgyártók Szervezete VASAS Jármű, és gép SZSZ VASAS Jármű, és gép SZSZ Más szakmai civil szervezetek (MérnökKamara, GTE, Kereskedelmi Kamarák, stb.) MUNKAADÓI OLDAL VegyiparKohászat VASAS EMV SZSZ VASAS EMV SZSZ

9 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum Amit az ÁB-k tenni kívánnak Szakmai szociális partnerség   országos szakmai és szociális partneri hálózatos működés kialakítása, működése támogatása;   az RFKB szakmaképviselet ágazati támogatása;   hatékony információcsere az érdekeltek között; Piacorientált képzés megvalósítása   a munkaerőpiac harmonikus fejlődését szolgáló képzésmegújítás;   a gyakorlat-közeliség, az EU tagországokban tapasztalt „jó gyakorlat” itthoni követése;   az EU fejlesztési kezdeményezésekben való részvétel szolgálata (eFelkészültség).

10 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum

11 Tágabb értelemben eMunka minden olyan munka, amit infokommunikációs technológiák és eszközök segítségével, közrehatásával végeznek, függetlenül a munkavégzés egyéb ismérveitől (szakma, hely, időszak, cél, stb.) Tulajdonságok:   Újfajta képességeket, alkalmazkodó képességet kíván meg, (kompetencia, magánélet)   Újfajta foglalkoztatás, munkaszervezési megoldások bevezetését igényli, (kihelyezés)   Újfajta munkavállalói helyzetek kialakítását teszi lehetővé (distance work),   Készségszintű IKT gyakorlottságot igényel (Honnan veszik?) Új foglalkoztatás => eMunka

12 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum Jobb felkészültség eFelkészültség A rugalmas foglalkoztatás un. „dán modell”-je ismérve nemcsak az EU átlag feletti foglalkoztatási szint, hanem az ezt alátámasztó vezető internethasználat és a distance work is. (Eurofund 2005) SzintekFelelősségek   ITK alkalmazói vásárlói ügy megoldásáért   ITK specialista-- ”—   állampolgárisaját ügy megoldásáért   ITK üzleti-- ”— A „digital literacy” tartalma mára már nem a számítógép kezelés, hanem az ICT-user (IKT alkalmazó) szint. ( EU Bizottság 2007 szeptember )

13 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum Az utánpótlás bővítése Az állampolgárok számára nem eléggé nyilvánvaló az összefüggés a szakmai készségek hiánya, az alacsony foglalkoztatás, továbbá a Lisszaboni Célkitűzések csúszása, vagy a feladatteljesítés minőségi szintje között. Feladatok:  Ipari szakmákra tanulónak évente várhatóan alig néhány ezren fognak jelentkezni. Az alsó és középfokú képzésben erősítendők a természettudományi alapú szakterületek.  Az inaktívak és a szenior korú (45-50 év feletti) munkakeresők többsége szakképzetlen, vagy tudása elavult, egyben alapvetően számítógép tudatlan.  A népesség közel fele nem tud részt venni hatásos felnőttképzésben, mert nem tartozik nagy összefogó csoportokhoz, zömükre a „digital illiteracy” a jellemző, nem jut hozzájuk tudás az eLearning, az iskolarendszeren kívüli felzárkóztatás nélkül. Ugyanakkor a munka világa felvevő képességét kell növelni és nem a szakképzést visszafogni!

14 2008.09.15GÁPB/HAPB –MEISZ dr. Hajdú László Regionális Fórum A foglalkoztatás bővítése A szakképzés nem elsősorban az oktatás képzés ügye, hanem a tudást felhasználóké, az ő hagyományos közösségi/politikai és a helyi, személyi szintű kapcsolataikat kell mobilizálni. Feladatok:  A lokális/regionális társadalmi csoportok, a hagyományosan együttműködő szociális partnerek, stb. feloldhatják a politikai, az intézményi szintek késedelmességét.  Az Európai Unió kezdeményezéseihez való felzárkózásért a technológiai szférában bent lévők sokkal többet tehetnek, ha eszközeik is lesznek hozzá(Munkaerő-piaci Mentor). A szubszidiaritás a továbblépés kulcseleme! A képzés célú szociális partnerség elhagyhatatlan része az eFelkészültség - éspedig mindenkinek!

15 KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET! Ne feledkezzenek meg arról, hogy az Ágazati Társadalmi Párbeszéd is segítheti munkájukat ! Hajdú László dr. techn. dr. oec. dr. jur. hajdu.laszlo.dr@gmail.com H-TD-H Kft / MEISZ – GÁPB/HÁPB


Letölteni ppt "Képzés és a munka világa a technológiai szféra ágazati szociális partnerei ajánlása és tapasztalatai GÁPB/HÁPB –MEISZ dr. Hajdú László H-TD-H Kft."

Hasonló előadás


Google Hirdetések