Magyar államadósság és a kötvénypiac

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Advertisements

Államkincstár működése
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
5. Bankrendszer előadás SZTE Április 20.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Toma Pál Budapest, március 28.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
Faktoring 1950 USA – a kezdet
AZ ELSŐDLEGES FORGALMAZÓK SZEREPE A KÖLTSÉGVETÉS ÉVI FINANSZÍROZÁSÁBAN.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
5. Banküzemtani előadás SZTE ÁPRILIS 18.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rózsa Andrea – Csorba László
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Jegybanki eredmény Magyar Nemzeti Bank,
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kuti Mónika: Korlátozott finanszírozási flexibilitás.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Dr. Sivák József c. egyetemi docens
Hogyan keletkezik az államadósság?
A hazai nyugdíjpénztárak szerepe az állampapírpiacon Szarvas Ferenc vezérigazgató Államadósság Kezelő Központ Zrt
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Közmeghallgatás december 2. Költségvetési beszámoló.
A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2003-BAN.
A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2004-BEN.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Államadósság és állampapírpiac
Makrogazdasági pénzügyek
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
Államadósság Radvánszky Csaba. Az államháztartás egyes alrendszereinek összesített (forint és deviza) adóssága.
Rövid áttekintés az államadósságról és annak kezeléséről
Előadók: Csekő Gergely és Harangozó Ádám
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Fizetési mérleg jelentés
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Állampapírpiac évben 1.
A kormány finanszírozási mozgástere 2010-ben. 2 Fő kérdések: 1.Nettó kibocsátás 2010, tények és tervek 2.A nemzetközi hitelcsomag szerepe a finanszírozásban.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
  Az adósságkezelés célja és alapelvei AZ ADÓSSÁGKEZELÉS CÉLJA hosszútávon alacsony költségszint mellett egységes szemléletben megvalósított adósságkezelés,
Az Elsődleges forgalmazók szerepe a költségvetés első félévi finanszírozásában.
A kéthetes jegybanki betét megszüntetésével kiteljesedik az MNB eszköztár-fordulata Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank 1.
Pannónia CIG Eur Likviditási Alap július 31.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
Az önfinanszírozási program aktuális kérdései Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank május 10.
RÖVID ÁTTEKINTÉS A MAGYAR ÁLLAMADÓSSÁGRÓL ÉS ANNAK KEZELÉSÉRŐL Borbély László András Budapest,
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
Vállalati pénzügyek II.
Feladatok.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
A nemzetközi tőkeáramlások
Fizetési mérleg jelentés április
Készítette: Koleszár Gábor
Költségvetés.
RÖVID áttekintés a MAGYAR államadósságról és az állampapír piacról
Előadás másolata:

Magyar államadósság és a kötvénypiac Készítette: Fekete László

Államadósság fogalma, finanszírozási formái: Az államadósság egy adott országban a helyi és a központi kormány adósságainak konszolidált összege. Fogalmába beletartozik az állami kezesség- és garanciavállalás miatt keletkezett hiteltartozás, az elkülönült pénzalapok és az állami beruházásokat kezelő intézmények hitelei, valamint az állami vállalatoktól átvállalt hiteltartozás is. Névleges törlesztés, ha az állam az adósság törlesztésére újabb hitelt vesz fel. Hitelfelvétel történhet a kormányzat különböző szintjein. Államadósság belföldi finanszírozása történhet: Államháztartáson belül Jegybanki hitelnyújtással Üzleti bankok által, értékpapírok vásárlásával Vállalatok és a lakosság által Államadósságot külföldről finanszírozhatják: Nemzetközi szervezetek Más országok Külföldi bankok Nemzetközi alapok Külföldi befektetők Államadósság finanszírozásának eszközei: Hosszú- vagy középlejáratú kötvény Rövid lejáratú kincstárjegy és kincstári váltó Hosszú lejáratú kölcsön és hitel Rövid lejáratú kölcsön és hitel

Központi költségvetés finanszírozása A nettó piaci devizakibocsátás várhatóan nulla lesz. Ezen kibocsátási szerkezet biztosítja, hogy az államadósság kockázatai mérséklődjenek azáltal, hogy fokozatosan csökkenni kezd a devizaadósság aránya. Természetesen jövőévben is rugalmas piaci magatartást fog tanúsítani az ÁKK, és a kibocsátásoknál figyelembe veszi a piaci kereslet változásait.  A finanszírozási terv szerint a nettó forint államkötvény kibocsátás 531 milliárd forint, ami 954 milliárd forint lejárat és 1485 milliárd forint bruttó kibocsátás – ami elmarad az idei, 2010-es kibocsátástól - egyenlege. A nagyobb nettó kötvény kibocsátás ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság futamideje fokozatosan emelkedjen, ami a mai piaci helyzetben fontos szempont a befektetők számára. KESZ : Kincstári egységes számla A nettó piaci devizakibocsátás várhatóan nulla lesz. Ezen kibocsátási szerkezet biztosítja, hogy az államadósság kockázatai mérséklődjenek azáltal, hogy fokozatosan csökkenni kezd a devizaadósság aránya. Forrás: ÁKK

Költségvetés finanszírozási terve A finanszírozási terv szerint a nettó forint államkötvény kibocsátás 531 milliárd forint, ami 954 milliárd forint lejárat és 1485 milliárd forint bruttó kibocsátás – ami elmarad az idei, 2010-es kibocsátástól - egyenlege. A nagyobb nettó kötvény kibocsátás ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság futamideje fokozatosan emelkedjen, ami a mai piaci helyzetben fontos szempont a befektetők számára.

A bruttó forint állampapír értékesítés és forint hitelek alakulása Visszafogott forint állampapír értékesítési tervek. Visszafogott forint állampapír értékesítési tervek. Forrás: ÁKK

A nettó forint állampapír kibocsátás és a külföldiek forint állampapír állományának éves változása A nettó kibocsátást meghaladó külföldi vásárlás 2010-ben. A nettó kibocsátást meghaladó külföldi vásárlás 2010-ben. Forrás: Keller, ÁKK

Bruttó visszafizetések összetétele euróban Forrás: ÁKK

Visszafizetések forrásai A 2010. évi teljes nettó finanszírozási igény – a kincstári kör hiánya, privatizációs bevételek és az Európai Uniós nettó transzferek egyenlege – várhatóan 1,034 milliárd forint. Az ezt finanszírozó nettó kibocsátás 472 milliárd forint (mintegy 1.6 milliárd EUR). A fennmaradó finanszírozást részben az államnak a Magyar Nemzeti Bankban elhelyezett betétei és a Kincstári Egységes Számlán lévő – a korábban tervezettnél nagyobb – tartalékok leépítése biztosítja. Az idei deviza finanszírozási terv teljesült. Az összesen 1,3 milliárd EUR lejáratot (egy 1 milliárd eurós és egy 30 milliárd JPY kötvény) a januárban kibocsátott 2 milliárd USD (1,4 milliárd EUR) Globál kötvény kibocsátásával finanszírozta az állam .

A referencia hozamok alakulása 2010-ben Tavasszal jelentős hozamesés, majd erőteljes ingadozás -döntően nemzetközi hatásra . Tavasszal jelentős hozamesés, majd erőteljes ingadozás -döntően nemzetközi hatásra . Forrás: ÁKK

Köszönöm a Figyelmet! Kérdés: Hogyan oldaná meg olcsóbban az államadósság finnanszírozását: - inkább magas kamatlábú Ft vagy alacsony kamatlábú, de instabil Deviza kötvény eszközével? - a befektetőket belülről(MO) vagy kívülről(külföldiek) toborozzuk?