Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Államkincstár működése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Államkincstár működése"— Előadás másolata:

1

2 Államkincstár működése
1996. január 1-óta működik, pénzügyi közigazgatás kiemelt szereplője. 2011. január 1-előtt régiós szervezetben, azóta megyei szerveződésben működik. Illetékességi terület Veszprém megye.

3 Államkincstár szervezete
Megyei Igazgatóságok keretében, központi irányítással működik. 4 szakmai és 1 funkcionális irodán keresztül történik a feladatellátás. Kincstár tevékenysége rendkívül sokszínű. (a legismertebb feladatokat a CST iroda látja el)

4 Családtámogatási Iroda
A Családtámogatási Iroda állapítja meg és utalja a központi költségvetésből a család- és szociális támogatásokat (csp., gyes, gyermek-nevelési tám., anyasági tám., stb.). Havonta több mint 50 ezer családnak utal különféle jogcímen támogatásokat. Támogatások jogos igénybevételének ellenőrzését is végzi.

5 Illetményszámfejtési Iroda
Országosan közel hétszázezer, megyei szinten húszezer közszférában foglalkoztatott járandóságának számfejtése történik. Feladata a kapcsolódó adó- és járulék elszámolások, adóbevallások elkészítése. Számfejtetti kör jelentős bővülése valósul meg január 1-től (központi költségvetési szervek kincstári illetmény-számfejtési rendszerre kell, hogy áttérjenek pl. Egyetem). Új központosított illetmény-számfejtési rendszer készül, Eu-s forrásból jelentős fejlesztés.

6 Államháztartási Iroda
Megyénkben 218 önkormányzat és 10 kistérségi társulás számára központi költségvetésből juttatott támogatást biztosítja. Közpénzből nyújtott támogatások jogszerű felhasználásának ellenőrzését végzi. Nem állami humán fenntartású oktatási, szociális intézmények számára támogatás folyósítása és azok felhasználásnak ellenőrzése történik.

7 Állampénztári Iroda Állampapír forgalmazási tevékenység ellátása
Lakástámogatással kapcsolatos feladatok ellátása, az Állam, mint jelzálogjogosult képviselete, jegyzői feladatok átvétele szeptember 19-től. Számlavezetés központi költségvetési és egyéb szervek részére. Állampapír forgalmazási tevékenység ellátása 20 éves tapasztalattal.

8 A Magyar Államkincstár értékpapír-forgalmazási feladatai, stratégiája
2012-ben a Kormány és ezáltal a Kincstár stratégiájának kiemelt célja az állampapír állomány növelése 1101/2012. (IV. 5.) Korm. Határozat a lakosság állampapír állományának növeléséhez szükséges intézkedésekről

9 A stratégia főbb alapelvei
A költségvetés finanszírozása, az államadósság kezelése. Állam biztos pénzügyi partner. Külföldieknek megéri állampapírt vásárolni, akkor a hazai lakosságnak is megéri, hozam a belföldi jövedelmet is növeli. A finanszírozás biztonságához a befektetők széles körét kell elérni: Belföldi intézményi befektetők (bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, befektetési alapok) Külföldi befektetők (deviza és forint állampapírok) Hazai kisbefektetők, lakosság (speciális lakossági állampapírok és nagybani termékek is – DKJ, PMÁK) -> ügyféllátogatások.

10 A befektetői kör változása
ben kiegyensúlyozott az összetétel. Jelenleg a válság után annak hatására (is) hatalmas külföldi arány és lecsökkent belföldi tulajdon: Belföldi intézményi befektetők (mintegy 30%-ra csökkent) Külföldi befektetők (jelenleg 60-70%-ot tesz ki, nagyon sok!) Hazai kisbefektetők, lakosság (az állomány alig 3,5% ben 10% körül volt!). Jelentős kockázatok, a kiegyensúlyozott befektetői bázis érdekében növelni kell a közvetlen lakossági állományt

11 A háztartások tulajdonában lévő állampapírok állománya milliárd forintban (ÁKK adatok)
2004-ig gyors felfutás, majd csökkenés második negyedévtől gyors növekedés

12 A lakossági állampapír állomány növelése I.
A lakosság számára az állampapírok jelentik a legbiztonságosabb és sokszor az egyik legmagasabb hozamú befektetési lehetőséget. A válság hatására a lakossági megtakarítás nőtt, ami a pénzügyi eszközei állományának növekedését is okozta. Az új megtakarítás főként készpénzben és bankbetétben testesül meg, az állampapír állomány 2011-ben kezdett el csak nőni (mintegy 30 milliárd forinttal). Az ok : Intenzív banki verseny a forrásokért, magas kamattal és jelentős marketinggel támogatva, egyszerűbb elérhetőséggel.

13 A lakossági állampapír állomány növelése II.
A stratégia 2012-től kiemelt célként tartalmazza a lakossági állomány jelentős növelését, ami négy fő területen jelent módosítást: Új termékek bevezetése (féléves kincstárjegy). Versenyképesebb árazás (9,5%-os hozam). Az állampapír vásárlás lehetőségének bővítése és egyszerűsítése (új kirendeltségek, Web- és Telekincstár, on-line időpontfoglalás). Intenzív marketing támogatás (hiába teljesül az első három pont, ha nincs marketing).

14 Befektetési lehetőségek:
Diszkont kincstárjegy Kamatozó kincstárjegy Államkötvény Fix kamatozású Változó kamatozású (Prémium Magyar Államkötvény)

15 Szolgáltatásaink Telekincstár Webkincstár
Újra befektetési megbízás levélben vagy faxon Tartós befektetési számla nyitása 3 év után a kamatadó: 10 % 5 év után a kamatadó: 0 % Start számla nyitás (Babakötvény) Állami támogatás egyszeri egyösszegű ( Ft) Befizetések után további állami támogatás ( 10%) INGYENES számlanyitás és számlavezetés Fizetési módok: készpénz, utalás, bankkártya 100% -os állami garancia a tőkére és a kamatra összeghatár nélkül

16 A lakossági értékesítés növelés lépései és eredményei
A lakossági értékesítés növelése sikeres volt év első 9 hónapjában: 335 milliárd forinttal nőtt a lakossági állomány szeptember 30-ig, ez 71 %-os növekedés a tavaly év végi állományhoz képest (négyszeres állománynövekedés mutatható ki a KKJ esetében, 27% -os a PMÁK , 17% és 21 %-os KTJk esetében) –ÁKK adatok. Új termék a Féléves Kincstárjegy, bevezetése óta megnégyszereződött az állomány értéke, án 8,3 milliárd forint – ÁKK adatok. A PMÁK és KKJ kamata is attraktívabbá vált, Új MÁK fiókok nyíltak (Csalogány u. 9-11, Bartók Béla út Soldvatkerti értékesítési pont), Új, a lakosság részére honlap működtetése, Elindult az új marketing kampány, új kreatív anyagok készültek.

17 Magyar Államkincstár Információ
Honlap: értékpapír forgalmazás. Hírlevél szolgáltatásunk júliustól elérhető, feliratkozás a weblapunkon. Telefon és személyesen is állunk ügyfeleink rendelkezésre, hosszabbított nyitva-tartással.

18 Az állampapír miért a „mi történetünk”?
A magyar állampapír nem csak számokat, kamatokat és pénzt, hanem a mögötte lévő sorsokat, emberi történeteket is jelenti. Az állampapír mindannyiunkról szól. A pénzt itthon fektetjük be, így a kifizetett kamat is itthon marad. Jó a vásárlónak (kamat) és jó az államnak is (belföldi adósság finanszírozás)

19 Köszönöm a figyelmüket Legyen Ön is részese közös történetünknek!


Letölteni ppt "Államkincstár működése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések