„Út a munkához” projekt bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSI RENDSZER MUNKÁRA ÖSZTÖNZŐ ÁTALAKÍTÁSA ÚT A MUNKÁHOZ február.
A tanári munka értékelése
„Ezt egy életen át kell játszani”
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
NYITÓRENDEZVÉNY TÁMOP A „Lépéshátrány nélkül”- hasznosítható végzettség megszerzésének támogatása.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
„Út a munkához”program 2009-es képzési tapasztalatainak bemutatása az Észak-magyarországi Régióban „Út a munkához” program 2009-es képzési tapasztalatainak.
Segélyezési rendszer átalakítása
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Út a munkához program Regionális Államigazgatási Kollégium március 20. Székesfehérvár.
ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁSI MODELL A TÁRSADALMI MEGBECSÜLÉSÉRT HEFOP P /2.0.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ A romák munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése, -A TÁMOP B-1-11/1kiemelt projektre épül,
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Szakiskolai fejlesztési program
Közfoglalkoztatás Szombathely városban Előadó: Horváth Olga.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

„Út a munkához” projekt bemutatása ÉRÁK összdolgozói értekezlet - 2008.12.05.

A program kialakításának főbb céljai: Általános célok: mérsékelni a segélyezés körüli társadalmi feszültséget a társadalmi igazságérzet szem előtt tartásával munkaerő kínálat növelése Konkrét célok: munkára képesek munkát végezzenek ténylegesen rászorulók megfelelő ellátásban részesüljenek 35 év alattiak felzárkóztató vagy kompetencia képzésben vegyenek részt Képzés szerepének növelése

A segélyezési rendszer átalakításának céljai és irányai Célok: segélyezettek munkaerő-piaci pozíciójának javítása a segélyezés munka ellen ösztönző hatásának mérséklése a szociális és munkaügyi szolgáltatások együttműködésének erősítése a segélyezettek integrációja érdekében – egységes munkaügyi-szociális adatbázis létrehozása felzárkóztatás Irányok: együttesen érvényesüljön a társadalmi szolidaritás és egyéni felelősség aki képes dolgozni az munkával járuljon hozzá a közteherviseléshez a minimum szintű ellátást továbbra is biztosítani szükséges a rászorulóknak képzésbe való belépés ösztönzése speciális szabály alkalmazásával

Speciális képzési célok Problémák: magas az alacsony iskolai végzettségűek aránya hiányoznak a munkavállaláshoz szükséges alapképességek, motivációk Várható eredmények: kompetencia és felzárkóztató (7-8. osztály) képzések megvalósulása képességfejlesztés, életmódformálás könnyebb belépés szakmát adó képzésekre foglalkoztathatósági aktivitás erősödése

Az ÉRÁK és a képző központok társadalmi szerepe a program megvalósításában Célkitűzés: hiányszakmák legyenek középpontban, amelyekre alapozottan közfoglalkoztatást lehet szervezni kompetencia képzések váltsák ki az általános iskolai végzettséget, így lerövidül a szakmai végzettséghez vezető út szorosabb együttműködés, folyamatos kapcsolattartás szociális szervezetekkel a minél hatékonyabb képzésszervezés érdekében

25 év alattiak kísérleti programja Munkaerő-piaci képzés A program elemei: a program időtartama: 2008. november 1. – 2009. augusztus 31. 120 órás munkaerő-piaci felkészítő képzések lebonyolítása (4 RKK közreműködésével) 6 hónapos támogatott foglalkoztatás biztosítása a munkaerőpiacon való jártasság és munkatapasztalat megszerzésére (6 hónapos bérköltség támogatás) Célok: rendszeres szociális segélyben részesülő fiatalok munkalehetőséget kapjanak megszerzett munkatapasztalatuk révén javuljon foglalkoztathatóságuk, növekedjenek elhelyezkedési esélyeik felmérni a célcsoporthoz tartozó személyek képességeit, munkavállalási motivációikat, másrészt a munkaadók fogadókészségét

Az „Út a munkához” projekt célkitűzései az ÉRÁK-ban Prioritás: A program első - a bemeneti kompetenciákat elsajátító – szakasza döntő fontosságú a szakképzés későbbi eredményessége szempontjából Képzési célok 22 db. kompetencia képzés megvalósítása (390 óra/képzés), a munkaerőpiaci prognózisok hiányszakmáinak figyelembevételével 6 db. 7-8. osztályos felzárkóztató képzés lebonyolítása (750 óra/képzés) a hallgatók folyamatos mentorálása, felhasználva a Családsegítő Központok, Támogató Szolgálatok erőforrásait, meglévő tapasztalatait

A kompetencia képzésekről általában A kompetencia fogalma: a szakképzett dolgozótól elvárt ismeretek, magatartásformák (attitüdök) és képességek összessége, amely által képes lesz a szakmai feladatok eredményes elvégzésére A kompetencia alapú képzés meghatározása: olyan képzés, mely előre meghatározott kompetenciák megszerzésére irányul. A tanuló ismeri a megszerzendő kompetenciákat és a kompetencia megszerzését mérő-értékelő módszereket is. A tanulók tudását, teljesítményét individualizált módon mérik.

A kompetencia képzések célkitűzései a projekt-ben Tanulási célok: (Az egyén számára értelmezhető tanulási célok tűzhetők ki) kompetenciamérés ►szakképzésre előkészítő program (kompetencia képzés) ► szakképzés ► rész-szakképesítés megszerzése (pl. vakoló kőműves) ► további szakképzés ►szakképesítés (pl. kőműves) ►további szakképzés ►ráépülő szakképesítés (pl. műemléki helyreállító) Szervezeti célok: a szakképzés megkezdése előtt a szükséges kompetenciákat mérő, ellenőrző mérési rendszer kidolgozása kompetencia képzések képzési programjainak elkészítése képzési igények összegyűjtése, együttműködve a RMK és az RFKB regionális szerveivel

„Út a munkához” projektmenedzsment

A projekt lebonyolításában közreműködő dolgozói létszám előzetes becslése Képzés/tanfolyam felelősök, szakreferensek: 6-8 fő Roma referens: 1 fő Gazdasági-adminisztratív munkatársak: 1-2 fő Tanácsadók/mentorok: 2-3 fő

Mátrix elvű szervezetirányítás példája Vezetés Funkcionális hatalom HKO GAO SZO KO Szakmai hatalom MPA Kapcso-latépítés, fenntartás Adminisz-trációs, elszámo-lási együttmű-ködés Tudásmérés, Felnőtt-képzési szolgálta-tások Képzés-felelősök, tanfolyam-felelősök Út a munkához Új Pálya

Közös célok - megfelelni az újszerű/speciális képzési kihívásoknak - munkánk hatékonyságának és minőségének megtartása a folyamatosan változó szervezeti modellben - szűkebb környezetünk, régiónk felzárkóztatása révén hozzájárulni az ország „felépüléséhez”

Köszönöm a figyelmet!