Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ 2008.03.05. Húsvéti étrend trendek Új irányok és az édességek szerepe az ünnepi táplálkozásban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ április 7.
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
B-vércsoport.
Gyermekkori sajátosságok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
LifePak Anti-Aging előadó: Carsten R. Smidt, Ph.D., FACN
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A helyes táplálkozás.
É - Édességfogyasztási és étrend T - Trendek
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Horváth Krisztián A Vitamin.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
WELLNESS-SZELETEK WELLNESS AKADÉMIA TERMÉK MODUL
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Táplálkozási ismeretek II.
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
Megyeri Úti Általános Iskola Jónás József 5.A
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Készítette: Falusi Renátó
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Húsvéti étrend trendek Új irányok és az édességek szerepe az ünnepi táplálkozásban Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Húsvét és étkezés – régi szokások Nagycsütörtök (zöld csütörtök) Paraj, saláta Nagypéntek Böjt –Olaj és vaj a főzéshez zsír helyett, húst nem, hanem száraz növényi ételek (hüvelyesek) Nagyszombat Este a sonka megszegése Húsvétvasárnap Bárány Hétfő/locsolás Tojás, komatál (kalács, tojás, sonka)

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Ünnepi étkezés – új trendek Nyersanyagok helyes válogatása Gyümölcs, zöldség feltétlenül legyen az ünnepi asztalon Saláta, zöldköret, savanyúság, turmixok Konyhatechnikai eljárások Zsírbevitel mérséklése Vajas krémek helyett pudingok, főzött krémek Helyes étkezési ritmus Nassolás nem tanácsos

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Édesség/desszert fogyasztása Édességet ne főétkezések helyett fogyasszuk, hanem záró fogásként Desszert fogyasztásunk is legyen változatos (gyümölcs, puding, túrós sütemény, csokoládé) Csokiból mindig a minőségi terméket válasszuk: minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb! Ha esetleg furdal a lelkiismeret, mert többet ettünk a kelleténél, inkább menjünk kirándulni, tornázni

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Édességek/desszertek

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Zöldség- és gyümölcsfogyasztás A gyümölcsök bőségesen tartalmaznak sokféle vitamint, ásványi anyagot, rostokat és különböző fitonutrienseket, amelyek előnyösek lehetnek számunkra A gyümölcsök kellő mennyiségű fogyasztása segít szív- és érrendszeri megbetegedések, pl szívinfarktus megelőzésében bizonyos daganat típusok, az idős korral járó betegségek, pl. a szürkehályog és esetleg a demencia / Alzheimer kór kockázatának csökkentésében.

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Gyümölcsök/ változatos fogyasztás Zöldség, mint desszert- répatorta Gyümölcs saláta Gyümölcsös sütemények Gyümölcs és csokoládé kombinálása

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ A csokoládé élettani hatásai Debauve úr - aki egyébként gyógyszerész volt -, és aki "feltalálta" a különféle fűszerekkel kevert gyógy-csokoládét. Sovány és vézna embereknek erősítő csokoládét javallottak, idegeseknek narancsvirággal ízesítettet, míg a levert emberek csokoládéját ámbrával fűszerezték. „napjaink Debauve-je” Juliette Binoche a CSOKOLÁDÉ című mozifilmben

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Kutatások a csokoládé élettani hatásairól Grassi, Olaszország Rövid ideig történő étcsokoládé adást követően szignifikánsan nő az inzulinérzékenység és csökken a vérnyomás egészséges személyek esetében Konklúzió: Az étcsokoládé rövidtávon történő fogyasztásának következményeképp szignifikánsan nő az inzulinérzékenység és csökken a vérnyomás egészséges személyek esetében Grassi és mtsai: Short-term administration of dark chocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons Am J Clin Nutr Mar;81(3):611-4

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Flammer és mtsai Svájc Az étcsokoládé növeli a koronáriák tágulási/összehúzódási képességét és csökkenti a vérlemezkék reaktivitását Konklúzió:Az étcsokoládé koronária tágulást indukál, javítja a koronáriák tágulási/összehúzódási képességét és csökkenti a vérlemezkék összetapadását 2 hét fogyasztás után. Ezekkel párhuzamosan csökken az oxidatív stressz (nő a szérumban az epikatekin szintje) NO- nitric oxide Flammer és mtsai:Dark chocolate improves coronary vasomotion and reduces platelet reactivity. Circulation Nov 20;116(21): Epub 2007 Nov 5. Kutatások a csokoládé élettani hatásairól

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Taubert és mtsai Németország Kis mennyiségű kakaó bevitel hatásai a vérnyomásra és a bioaktív NO-ra: randomizált, kontrollált vizsgálat Konklúzió: az egészséges étkezés kis mennyiségű polyfenolban gazdag étcsokoládéval kiegészítve csökkentette a magas vérnyomást azon vizsgálati csoport esetében, akik ezen kívül nem szenvedtek más betegségben, ezen kívül nőtt az értágító NO szint is. Taubert és mtsai: Effects of low habitual cocoa intake on blood pressure and bioactive nitric oxide: a randomized controlled trial. JAMA Jul 4;298(1):49-60 NO- nitric oxide Kutatások a csokoládé élettani hatásairól

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Egyéb hatások Könnyen és gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz Ezáltal gyors energiaforrást biztosít (tanulás, állóképességi sportok) Élénkítő hatású (theobromin, koffein) Hangulatjavító (szerotonin, PEA) Kedvező az emészthetősége

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Milyen édességet válasszunk? csokoládé Száraz termésű gyümölcsök –mandula, mogyoró, Gyümölcskészítmények –aszalt, kandírozott Krémmel töltöttek Fűszerek –újdonság chili, chili és gyümölcspép

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Mogyoró/mandula Az olajos magvakban számos ásványi anyag, vitamin, telítetlen zsírsav és rost található, melyek fontos részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Gazdag B1-, B2-, B6- és E-vitaminban, az ásványi anyagok közül pedig magnéziumot, káliumot, kalciumot és rezet tartalmaznak számottevő mennyiségben. A réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A mogyoró és a kakaó egyaránt jó rézforrásnak számít.

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Milyen édességet válasszunk? csokoládé „Kakaós tejbevonó” nevet viselő termékek (nyuszik, tojások, különböző figurák) nem tartalmaznak kakaóvajat, így fogyasztásukkal a csokoládé jótékony élettani hatásait nem élvezhetjük Az igazi csokoládéból készült termékek pozitív élettani hatásokat biztosítanak, ízük és aromájuk jobb mint a bevonómasszából készült termékeké.

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ Húsvéti ételeink mit eszünk/mennyit mozogjunk 100 kcal 1,5 főtt tojás 1 „sor” csokoládé (1,5dkg) 200 kcal 1/3 (7dkg) fonott kalács 10dkg füstölt főtt tarja 100 kcal 15 perc kert ásás 35 perc tekézés 200 kcal 55 perc takarítás 35 perc gördeszka

Húsvét étrend trendek Horváth Gabriella dietetikus, MDOSZ KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!