Nyelvi jog és hivatali nyelvhasználat Molnár Csikós László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lesz-e valódi kétnyelvűség Erdélyben? Rajtad múlik. Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Advertisements

GYMSMKH Jegyzői értekezlet május 11. a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal első negyedévi tapasztalatai a helyi önkormányzatok, kisebbségi.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Egyes emberi jogok Törökországban
Közigazgatási alapismeretek
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
A törvényességi felügyelettel összefüggő írásbeli kapcsolattartás
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Belügyminisztérium Belügyminisztérium dr. Bitay Márton Önkormányzati Stratégiai Főosztályvezető Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Vitaindító a Magyar Orvosi Bibliográfia kérdésköréhez INFORMATIO MEDICATA 2004 Budapest, október Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi.
Magyarország etnikai szerkezete
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
A nyelvhasználat szabályozásának problémái Szlovákiában.
A könyvtár szociális funkciója Nemzetközi és hazai kitekintés.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
alkotmány – állam- és kormányformák
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Közbeszerzési tudnivalók
A kéttannyelvű oktatás típusai. Típusok (áttekintés) Eredménytelen formák: Eredménytelen formák: Alámerítés (strukturált bemerítés) Alámerítés (strukturált.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Készítette:Makra Betti Dátum:
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
A háborús idők emlékműveinek, katonasíroknak megőrzése Magyarországon.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
Levelezési alapismeretek
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
2011-es népszámlálási adatok Decsről : iskolázottság, gazdasági aktivitás, nemzetiség, vallás Készítette: Herke Boglárka.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Az adatvédelem szabályozása
Sokféle neveknek sorsáról az Utónévbizottság munkájáról
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
NEMZETI KISEBBSÉGEK KÖZPONTI KÖNYVTÁRAI HORVÁTORSZÁGBAN Rabbi Zsolti, mag. iur. et mag. bibl. Pélmonostori Városi Könyvtár Horvátországi Magyarok Központi.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Önkormányzati képviselők és feladataik Szerbiában
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
HIVATALI MAGYAR NYELV választható tantárgy a III
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Közbeszerzési tudnivalók
A jogforrási rendszer II.
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Előadás másolata:

Nyelvi jog és hivatali nyelvhasználat Molnár Csikós László

A jogszabályi háttér időszakai a tartományi törvénykezés idején jelenlevő többnyelvűség ( ) a tartományi törvénykezés idején jelenlevő többnyelvűség ( ) a tartományi autonómiát korlátozó politika egynyelvűségi törekvései ( ) a tartományi autonómiát korlátozó politika egynyelvűségi törekvései ( ) a jelenlegi szabályozás félmegoldásai (2002- től napjainkig) a jelenlegi szabályozás félmegoldásai (2002- től napjainkig)

Nemzetek és nemzetiségek az 1963-as szövetségi alkotmány évi módosításai az 1963-as szövetségi alkotmány évi módosításai az 1974-es alkotmány – egyenrangúság az 1974-es alkotmány – egyenrangúság a szövetségi állam hivatalos lapja magyar és albán nyelven is megjelent a szövetségi állam hivatalos lapja magyar és albán nyelven is megjelent VSZAT alkotmányában egyenrangú nyelvvé vált a szerbhorvát, a horvátszerrb, a magyar, a szlovák, a román és a ruszin VSZAT alkotmányában egyenrangú nyelvvé vált a szerbhorvát, a horvátszerrb, a magyar, a szlovák, a román és a ruszin

A tartományi nyelvek egyenrangúsága a nemzeti és nemzetiségi nyelvek és írások egyenrangúságának meghatározott szervekben, szervezetekben és közösségekben való biztosításáról szóló törvény (1977) a nemzeti és nemzetiségi nyelvek és írások egyenrangúságának meghatározott szervekben, szervezetekben és közösségekben való biztosításáról szóló törvény (1977) eljárások lefolytatása, szóbeli és írásbeli érintkezés, adminisztráció vezetése, a hivatalos dokumentáció megjelentetése és a képviselő- testületek ülésanyagának kidolgozása eljárások lefolytatása, szóbeli és írásbeli érintkezés, adminisztráció vezetése, a hivatalos dokumentáció megjelentetése és a képviselő- testületek ülésanyagának kidolgozása

Egynyelvűség Az 1990-es alkotmány csak a szerb nyelvet és a cirill írásmódot jelöli meg hivatalosként. Az 1990-es alkotmány csak a szerb nyelvet és a cirill írásmódot jelöli meg hivatalosként. Ez a többi nyelv alárendeltségéhez, sőt a hivatalos szervekben évtizedekig betöltött szerepének megszüntetéséhez vezetett. Ez a többi nyelv alárendeltségéhez, sőt a hivatalos szervekben évtizedekig betöltött szerepének megszüntetéséhez vezetett. A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény (1991) A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény (1991) A hivatalos nyelvhasználat kérdésköre az önkormányzatok diszkréciós jogává vált A hivatalos nyelvhasználat kérdésköre az önkormányzatok diszkréciós jogává vált

Lehetőségek tárháza A nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak védelméről szóló törvény (2002) A nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak védelméről szóló törvény (2002) A jelenleg hatályos jogszabályi háttér első látásra széleskörű jogérvényesítést tesz lehetővé. A jelenleg hatályos jogszabályi háttér első látásra széleskörű jogérvényesítést tesz lehetővé. Nemzetközi egyezmények, törvények és más jogszabályok tömege foglalkozik, néha csak egy-egy rendelkezésben is, a hivatalos nyelvhasználattal, illetve a részarányos foglalkoztatással. Nemzetközi egyezmények, törvények és más jogszabályok tömege foglalkozik, néha csak egy-egy rendelkezésben is, a hivatalos nyelvhasználattal, illetve a részarányos foglalkoztatással.

Az eljárás nyelve VSZAT nyelvhasználati törvénye értelmében az eljárás párhuzamosan több nyelven történhetett. Ez a többnyelvű jegyzőkönyvre, a vallomásokra és a beadványokra vonatkozott. VSZAT nyelvhasználati törvénye értelmében az eljárás párhuzamosan több nyelven történhetett. Ez a többnyelvű jegyzőkönyvre, a vallomásokra és a beadványokra vonatkozott. A másodfokú eljárás is folyhatott nemzetiségi nyelven A másodfokú eljárás is folyhatott nemzetiségi nyelven Az 1991-es nyelvhasználati törvény, illetve az eljárásjogi törvények kizárólag az egynyelvű eljárás lehetőségét irányozzák elő. Az 1991-es nyelvhasználati törvény, illetve az eljárásjogi törvények kizárólag az egynyelvű eljárás lehetőségét irányozzák elő. A másodfokú eljárás csak szerb nyelvű lehet. A másodfokú eljárás csak szerb nyelvű lehet.

Egyéb törvényes rendelkezések A személynév kisebbségi nyelvű beírása nem zárja ki a szerb megfelelő beírását. A személynév kisebbségi nyelvű beírása nem zárja ki a szerb megfelelő beírását. Első helyre mindig a szerb elnevezés kerül, tőle jobbra vagy alá pedig a kisebbségi. Első helyre mindig a szerb elnevezés kerül, tőle jobbra vagy alá pedig a kisebbségi. A gyermek nevét egyik vagy mindkét szülő anyanyelvének helyesírása szerint is anyakönyvezni lehet. A gyermek nevét egyik vagy mindkét szülő anyanyelvének helyesírása szerint is anyakönyvezni lehet. Hivatalos használatban lévő kisebbségi nyelven is kell írni a pecsét szövegét - a szerb szöveggel párhuzamosan. Hivatalos használatban lévő kisebbségi nyelven is kell írni a pecsét szövegét - a szerb szöveggel párhuzamosan.