Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Önkormányzati képviselők és feladataik Szerbiában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Önkormányzati képviselők és feladataik Szerbiában"— Előadás másolata:

1 Önkormányzati képviselők és feladataik Szerbiában

2 Magyarkanizsa község Magyarkanizsa község Szerbia, azon belül a Vajdaság legészakibb önkormányzata. A községet a térképen látható 13 település alkotja. A község központja a Tisza partján található Magyarkanizsa kisváros.

3 Magyarkanizsa község helyi közösségei
A község 13 települése helyi közösségekbe szerveződik, amelyek nem rendelkeznek önkormányzatisággal. Ez a szervezkedési forma Magyarországon leginkább a részönkormányzatokhoz hasonló. A 9 helyi közösség a következő: Magyarkanizsa Helyi Közösség (Magyarkanizsa és Ilonafalva települések), Kispiac Helyi Közösség (Kispiac település), Horgos Helyi Közösség (Horgos település), Martonos Helyi Közösség (Martonos és Kishomok települések), Fogadjisten Helyi Közösség (Fogadjisten település), Orom Helyi Közösség (Orom, Völgyes és Újfalu települések), Tóthfalu Helyi Közösség (Tóthfalu település), Oromhegyes Helyi Közösség (Oromhegyes település), Adorján Helyi Közösség (Adorján település).

4 Választások és többpártrendszer
A valamikori Jugoszláviában az első többpártrendszerű választásokat 1990-ben tartották meg. Papíron hiába volt ez igaz, a valóság az volt, versengtek a pártok a szavazatokért, de a Szerb Szocialista Párt törvényes (nekik megfelelő törvények, szavazási rendszer stb.) és törvénytelen (választási csalások, a média megfélemlítése stb.) eszközökkel mindent megtett, hogy hatalmon maradjon. Miközben szinte minden alkalommal más-más rendszer szerint tartották a választásokat, az elégedetlenség nőttön-nőtt, majd október 3-án (szintén egy választási csalás miatt) Miloševićet és pártját elsöpörte a népharag.

5 A választási rendszer ma
Jelenleg Szerbiában köztársasági (országos), tartományi (vajdasági) és önkormányzati (községi ) szinten listás, részarányos választási rendszer van életben, e szerint szervezték meg az idei általános választásokat is. Helyi közösségek esetében a helyzet sokkal tarkább, vannak olyan községek, ahol nincsenek helyi közösségek, ahol pedig vannak, az adott közösség határozta meg, hogyan választják meg a helyi közösség tanácsát, illetve tanácsát és elnökét.

6 Választások minden szinten
2016. április 24-én Vajdaságban Szerbia többi részein Köztársasági szinten (országos képviselőház képviselőinek választása) Vajdasági szinten (tartományi képviselőház képviselőinek választása) Önkormányzati szinten (községi képviselő- testület tanácsnokainak választása) Helyi közösségekben (csak Magyarkanizsa községben, helyi közösségi tanács vagy tanács és elnök választása).

7 Választási eredmények Magyarkanizsa községben
Tanácsnokok száma összesen: tanácsnok Vajdasági Magyar Szövetség tanácsnok UKROK – Polgárok Koalíciója 6 tanácsnok Magyar Mozgalom 5 tanácsnok Szerb Haladó Párt 5 tanácsnok Vajdasági Tolerancia 1 tanácsnok Hatalmi többség: tanácsnok (a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt koalíciója)

8 A testület alakuló összejövetele
A végleges választási eremények kihirdetését követően az önkormányzatok képviselő-testületei megtartották alakuló közgyűléseket, amelyet a korelnök (a legidősebb tanácsnok vezetett le). Magyarkanizsán a következő napirenddel hívták össze ezt az ülést: A Magyarkanizsai Községi Választási Bizottság jelentése a magyarkanizsai községi képviselő-testületi tagok április 24-én lebonyolított választásáról, A mandátumhitelesítő bizottság megválasztása, A mandátumhitelesítő bizottság jelentése, A magyarkanizsai községi képviselő-testületi tagok mandátumának hitelesítése, A Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület elnökének megválasztása, A Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület elnökhelyettesének megválasztása, A Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület titkárának kijelölése, A magyarkanizsai polgármester megválasztása,  A magyarkanizsai polgármester-helyettes megválasztása, A Községi Tanács tagjainak megválasztása.

9 Kurunczi Veronika, Önkormányzati képviselők és feladataik Szerbiában
Lehetne még sok mindent mondani az önkormányzat feladatairól, pénzeléséről és más egyebet is, de sokkal fontosabb, hogy egy községi tanácsnok (a címben: képviselő) szubjektíven hogyan éli meg munkáját, erről pedig élőszóban fog beszámolni az önök részére Kurunczi Veronika, Magyarkanizsa község Képviselő-testületének tagja (tanácsnoka)


Letölteni ppt "Önkormányzati képviselők és feladataik Szerbiában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések