Dömötör Monika gyógypedagógiai tanár, szaktanácsadó április 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás
Advertisements

Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Mire lehet/ne jó az iskola?
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A gyakornokok beilleszkedése
Kompetencia - Interakció Összeállította: Alseczné Sipos Ibolya NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
OSZTÁLYSZERVEZÉS – KOMPETENCIA
Értékek az értékelésben Mik a fontos kérdések?
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
MAG Készítette: Bojtor Attiláné NKI Babay József Általános Iskola és Sportiskola.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Kommunikációs stratégiák
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
A Belga LSZ fejlesztési terve
Instrukció - Autonómia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás Készítette: Ludánné Pécsi Erzsébet NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Zsikazsu Emlékkönyve.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Szükséges és hiányzó tanári kompetenciák a szakiskolai tanulók képzésében. Nemzetközi összehasonlítás VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia 2008.
Rokszin Mónika Pszichológus
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
A humánerőforrás kérdései, változások menedzselése
 2 egér  Sorozat feladatok: 80 pénz érme 4 mérés  Egymásután következő számok és csak a szembelévőét látja 5-ször mondják, hogy nem tudom utána tudom.
Egyéni döntések a szervezetben
A tanácsadó és a mentor szerepe
A fejlesztő értékelés.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Tanuló szervezet.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Nevelés és nevelői attitűdök
Resztoratív módszerek az iskolában
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Inklúzív nevelés Magyarországon
Az Élet Igéje szeptember.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Példa egy ppt prezentációhoz
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Út a sikeres tanuláshoz
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Pedagógiai válaszaink az egyéni különbségek elfogadására
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Személyközpontú gondozás
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Előadás másolata:

Dömötör Monika gyógypedagógiai tanár, szaktanácsadó 2011. április 6. Egymással és egymástól tanulni – megfelelni az együttnevelés kihívásának – Dömötör Monika gyógypedagógiai tanár, szaktanácsadó 2011. április 6.

„Az örömteli tevékenység azt hozza elő az emberből, ami benne a leghasználhatóbb, legértékesebb, amire a társadalomnak a legnagyobb szüksége van.” Vekerdy Tamás

A gyerekközösség megváltozása. Egy tanár a pályája során 2, esetleg 3 generációt is taníthat. Vajon mi fogott meg bennünket abból, amit a jó tanáraink csináltak? Vajon tudjuk-e, hogy szeretik-e a gyerekek, ahogyan mi tanítunk? „Tanárnak születni kell”? Vajon elég-e csak egy jó módszert megtanulni? A tanár persze nem csak tanít, hanem tanul is. Önképzés vagy továbbképzés? A tanári munkába bele is lehet fáradni! Nagyon lényeges átgondolni: hol tudunk „feltankolni”?

A tanárok tízparancsolata Érdekeljen a szaktárgyad. Ismerd a szaktárgyad. Tudnod kell a tanulás útjairól azt is, hogy a legjobb az az út, amelyet magad fedezel fel. Próbálj olvasni a diákok arcáról: mit várnak, mi nehéz nekik? Képzeld magad a helyükbe. Ne pusztán tárgyi tudást adj tanítványaidnak, hanem fejlesszed gondolkodási készségüket is. Szoktassad megfelelő értelmi magatartásra, rendszeres munkára őket.

(Pólya György filozófus, jogtudós, matematikus professzor) Tanítsd meg őket a találgatásra. Tanítsd meg őket a bizonyításra. Keresd aktuális problémákban azt, ami az elkövetkező problémák megoldására hasznos lehet – igyekezz feltárni a konkrét helyzet mögött rejlő általános megoldástípust. Ne áruld el egy csapásra minden titkodat – hadd találgassanak a diákok – találjanak ki annyit belőle, amennyit csak képesek. Nem tömjed az anyagot a tanítványaidba, hanem ösztönözzed őket értelmes tanulásra. (Pólya György filozófus, jogtudós, matematikus professzor)

Adaptivitás – módszer, vagy szemlélet? Adaptivitás és differenciálás fogalmait gyakran szinonimaként használjuk, de különbség van köztük: differenciálás – deficiteket, hiányosságot kereső, és azok javítását előtérbe helyező, felzárkóztató, kompenzatorikus gyakorlat, technika

adaptivitás – megelőző szemlélet, nem módszerek összessége, hanem egy tudatosan felépített pedagógiai folyamat adaptív = befogadó, elfogadó Az intézmény képes a különböző háttérrel és különböző területeken eltérő fejlettséggel rendelkező gyerekek fogadására, és együttnevelésére.

MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás OKI, 2004. Országos Iskolafejlesztő Központ, Hollandia HEFOP

A tanulók három alapszükséglete Kapcsolat: „örülnek nekem” – biztonság, elfogadás, valahova tartozás, másoktól kapott elismerés A gyerekek akkor érzik úgy, hogy tartoznak valahova, ha részt vehetnek valamiben, ha vannak, akik velük szeretnének játszani, tanulni, tevékenykedni.

Kompetencia: „teljes értékűnek tekintenek” – saját képességekbe vetett hit és öröm, a megértettség A diákokban azzal fejleszthető a kompetencia érzése, ha képesek feladataikat ellátni, olyan teljesítményeket elérni, melyeket mások is értékelnek.

Autonómia: „dönthetek a saját dolgaimról” - önállóság, kezdeményezés, felelősségvállalás, másokra hatni Az önállóságot úgy lehet ösztönözni, hogy a tanulók maguk dönthetnek, választhatnak, kezdeményezhetnek és cselekedhetnek.

Maslow motivációs piramisa

MAG – program elemei A fejlesztés legfőbb célja a diákok tanulásának a fejlesztése. A fejlesztés motorja a pedagógus. A változásban részt vevők érdeklődése és tevékenysége a folyamat előrehaladtával alakul. Az iskola a változást értő és támogató környezetben tud fenntartható módon fejlődni.

Az egyetlen döntő tényező maga a pedagógus! Ahhoz, hogy a pedagógusok motiváltak legyenek arra, hogy aktívan dolgozzanak saját készségeik fejlesztésén, fontos, hogy a pedagógusok kompetensnek érezzék magukat – „teljes értékűnek tekintenek” a pedagógusok érezzék, hogy számítanak és tartoznak valahová – „örülnek nekem” segítsék elő a szakmai autonómiát („hagyják azt rám”) – „dönthetek a saját dolgaimról” Egy jó iskolavezető támogatja az együtt és egymástól tanulást!

Kapcsolat Az a gyerek, aki biztonságos környezetben nő fel, ahol érzi, hogy a többiek (felnőttek és kortársak) szeretik, elfogadják és tisztelik őt, képes lesz minden figyelmét és energiáját a tanulásra fordítani. Az ilyen gyerek kérdez, kíváncsi, szívesen tanul, kezdeményez, szeretne minél többet megtudni a környező világról, és uralni azt.

A pedagógus feladata éreztesse a tanulókkal, hogy értük dolgozik, és kész figyelni rájuk mindig szánjon időt arra, hogy interakcióba lépjen a tanulókkal mutasson érdeklődést a tanulók munkája, játékai és kulturális háttere iránt ösztönözze a tanulókat arra, hogy együtt dolgozzanak, játsszanak, segítsék egymást tartsa be a tanulókkal közösen vállalt kötelességeket szavai és cselekedetei egyaránt mutassák, hogy elítéli a faji megkülönböztetést és a diszkrimináció egyéb formáit megfelelő diszkrécióval kezelje a tanulókkal és családi helyzetükkel kapcsolatos bizalmas információkat vegye figyelembe, hogy a tanulók különbözőképpen élik meg a biztonság és elfogadás érzését

Az interakciók Az interakción keresztül a pedagógus és a tanuló egyaránt befolyásolja a másik viselkedését, teljesítményét és motivációját. Hajlandónak és képesnek kell lennünk saját érzéseink és gondolataink kimutatására.

Javaslatok Vegyük figyelembe azt, amit a gyerek mond! Dicsérjük a gyerek viselkedését! Akkor is, ha hétköznapi dologról van szó. Adjunk megerősítést a gyereknek, ha megtalálta egy feladat helyes megközelítését! Figyeljünk arra, hogy a gyerekek soha ne adják fel, és soha ne szégyenülhessenek meg! Ösztönözzük a gyerekeket a közös munkára! Mutassunk érdeklődést! Részesítsük a gyereket személyes figyelemben! Dicsérjünk nyilvánosan, hogy mindenki hallja, de a hibákat ne nyilvánosan javítsuk, mindig csak az érintettel közöljük! Hagyjuk, hogy a gyerekek egymásnak magyarázzanak el dolgokat!

Beszéljünk nyíltan a diákokkal az osztály hangulatáról, az osztályon belüli érintkezésről! Ezt akkor se mulasszuk el, ha éppen nem jól mennek a dolgok. Mutassuk ki érzelmeinket! A kommunikáció iránya legyen megfordítható. Minden tanuló felé mutassunk elismerést! Minden tanulót tisztelettel kezeljünk! Bátorítsuk a tanulókat! Ösztönözzük a gyerekeket arra, hogy bízzanak egymásban! Gondoskodjunk arról, hogy a tanulók könnyen beszélhessenek a pedagógussal! Tartsunk fenn szemkontaktust! Mindig hallgassuk meg a gyerekeket!

Verbális és nem verbális kifejezések Instrukciók Verbális és nem verbális kifejezések

Kérdezzünk rá a gyerekek gondolkodási folyamataira! Próbáljuk meg elérni azt, hogy a gyerekek biztonságban érezzék magukat akkor, amikor kérdést teszünk fel vagy feladatot adunk nekik! Gondolkodjunk velük együtt hangosan! Mindenki közreműködését értékeljük! Szorgalmazzuk a kölcsönös megbeszélést és vitát! Mutassuk ki, hogy felismertük a tanuló erősségeit és problémáit! Segítsük a közös munkára épülő tanulást!

Éreztessük a tanulókkal, hogy értük vagyunk! Hagyjuk, hogy a gyerekek egymásnak magyarázzanak el dolgokat! A gyerekeknek szóló megjegyzéseket és kérdéseket mindig pozitív hangnemben kezdjük! Legyünk fogékonyak a jelzések iránt, és azonnal reagáljunk azokra! Próbáljuk meg a lehető legtöbb tanulót bevonni a tanítási folyamatba! Figyeljünk arra, hogy milyen a légkör a tanteremben, és a tanítás során tegyünk személyes megjegyzéseket is!

Az osztályszervezés Adjunk felhatalmazást a gyerekeknek! Adjunk nekik lehetőséget a kezdeményezésre és felelősségvállalásra!

Építsünk be oldott, fesztelen pillanatokat a napi munkába! A tárgyak elrendezésével alakítsunk ki kellemes hangulatot a teremben! Figyeljünk arra, hogy minden gyereknek meglegyen a maga területe! Vonjuk be a gyerekeket a terem megtervezésébe; hagyjuk, hogy beleszóljanak a terem kialakításába, a munka szervezésébe, a csoportalakításba és a csoportok összetételének meghatározásába! Dolgozzunk kevert csoportokkal! (Fiúk és lányok, különböző területen tehetséges tanulók, etnikai kisebbségbe tartozók és a többi gyerek) A gyerekek dolgozzanak párban, az osztálytársakkal! Teremtsünk olyan helyzeteket, amikor a tanulók együtt dolgozhatnak, játszhatnak, segíthetik egymást!

Teremtsünk mindenki számára nyitott helyzeteket! Az ellenőrzést és irányítást szorítsuk le a minimumra, és a lehető legnagyobb felelősséggel ruházzuk fel a tanulókat! Ne reagáljunk azonnal a kisebb megszakításokra, fegyelmezetlenségre! Legyen egy asztal, ahol a gyerekek saját anyagaikat kiállíthatják! Rendszeresen beszéljük meg a dolgokat, különös tekintettel a hangulatra, a közös munkára, egymás segítésére és az összetartásra! Éreztessük a tanulókkal, hogy a pedagógus értük van!

Pedagógusok tekintélye Nélküle a nevelés nem fejtheti ki hatását Hivatásból fakadó tekintély: autoritás, amely a pedagógus hivatásából és szaktudásából fakad Tekintélye akkor van egy pedagógusnak, ha nem kérdőjelezik meg a tudását, ha nem vonják kétségbe annak érték voltát, amit közvetít. Pedagógus életpálya-modell: a pedagógus pálya presztízsének helyreállítása

Ajánlások, források www.ofi.hu www.mag.ofi.hu www.mag.ofi.hu/adaptiv www.mag.ofi.hu/tartozom-valahova-fontos www.sulinovaadatbank.hu Adaptív oktatás – Szöveggyűjtemény 1.; 2. kötet (Rapos Nóra – Lénárd Sándor szerk.) letölthető: www.sulinovaadatbank.hu/index.php?akt_menu=4849 Szendrei Julianna: Gondolod, hogy egyre megy? Dialógusok a matematikatanításról tanároknak, szülőknek és érdeklődőknek. Typotex Kiadó, Budapest, 2005. Winkler Márta: Iskolapélda. Kinek kaloda, kinek fészek. Edge 2000 Kft., Budapest, 2003.