Gion A. Caminada. „Az egyszerű építés lokális adottságokkal rendelkező helyekről származik, ami azonban mindig túlmutat önmagán. A lokális és idegen,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

Magyar Universitas Program Magyar Bálint oktatási miniszter február 20. Infrastruktúra-fejlesztési programok a felsőoktatásban
Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
© Baráth László Az elmúlt félév. Miért igen, miért nem. Szabad-e tartózkodni? © Baráth László.
Rendszertervezés CAD.
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Generációk - kultúrák : információszolgáltatás A - Z-ig
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Rettegi Attila programja
Készítette: Batári Csilla Andragógia MA L II. félév.
Bérlakásépítés és fenntarthatóság
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Demokratikus iskola mozgalom International Democratic Education Conference (IDEC) 1993 European Democratic Education Community EUDEC 2008
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Globalizáció és oktatás
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
Gion A. Caminada Vrin, 1957 „Freedom, to me, is synonymous with being anchored in a community – and in my architectural work, designing buildings that.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Közösségi portálok használata
Matematika a tudományban és a művészetekben
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
A vidéki tér sikertényezői
A vendégek befogadásáról és gyámolításáról „A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén… Mert.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
A BME Gazdaság és Társadalomtudomány Karán működő Műszaki Pedagógia Tanszék kommunikációs módszerei Készítette: Pintér Anita.
Gyár a lakásban IT3 BT Rátai Balázs -
Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata. Felújított közösségi téren, kamerarendszer kialakítása Közvilágítás korszerűsítése Panelházak közötti zöldfelület.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Szarka Zsuzsi
Námesztovszki Zsolt Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka A TANÍTÓK MEGVÁLTOZOTT SZEREPKÖRE AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMBAN.
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
Megtérül a tudatos HR stratégia Előadó: Tóth Éva Mária.
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
barátok és kollegák-itthon és külföldön-, határokon átívelő kapcsolatok és utazások, csereprogramok szakmai tudást támogató szövetség, továbbképzések,
Kalapos Éva D.A.C..
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom. Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten 1975-től az érettségi Szolnokon élt A budapesti Közgazdaság-tudományi.
Önkormányzati fejlesztések Sárospatakon Közoktatási infrastruktúra fejlesztése (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola főépületének bővítése,
Architecture Dialogues Positions – Concepts – Visions Marcel MEILI, Markus PETER Marcel Meili, Markus Peters Architekten pp “Our driving force.
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Az Európai Unió.
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Örökmozgó Kazinczi Cintia.
SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET.
NOX_ Lars Spruybroek [ 1959-ben Rotterdamban született [ építész, képzőművész, író [ 1989-ben Delfti Műszaki egyetem diplomázott [ 1991-ben Maurice Nio.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Készítette: Bogdán Petra
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Előadás másolata:

Gion A. Caminada

„Az egyszerű építés lokális adottságokkal rendelkező helyekről származik, ami azonban mindig túlmutat önmagán. A lokális és idegen, hagyomány és innováció közötti szimbiózis fejlődést jelenthet és egy jobb világot ígér. Ezzel szemben sok mai regionális ideológia retrográd utópiákat takar. Ezek egy soha sem létezett világot vizionálnak. Maguk a parasztok sem voltak soha regionális, vagy akár folklorisztikus beállítottságúak. Ez az épületeiken is tetten érhető. Az építészeti hitelesség más állandókra vezethető vissza: klíma, topográfia, történelem, stb.” (Gion A. Caminada: Kilenc tézis a periféria erősítésére - Herczeg Tamás, DLA fordítása)

Élete: 1957-ben született Vrin városában, Svájc Graubünden nevű tartományában. Először épületasztalosnak tanult majd Zürichben az Iparművészeti iskolában folytatta tanulmányait. A Szövetségi Műszaki Főiskolán diplomázott Zürichben és ezt követően megnyitotta építészirodáját Vrinben tól tanársegédként majd 2008-tól tanárként és tervezőként dolgozik a Szövetségi Műszaki Főiskolán, Zürichben.

Vrin, Lumnezia völgyében fekszik, lakossága 250 főre tehető. Melynek nagy része gazdálkodókból és pásztorokból áll. Sajátos kultúrájuk megőrzésének érdekében, gazdasági nehézségekkel kell szembenézniük – s így kérdéseket vetett fel a turizmushoz való viszonyulás is- a közösség és életformájuk megtartása, megóvása érdekében a lakosság 1979-ben megalapította a Pro Vrin alapítványt.

Mely intézkedései közé tartoztak pl: -az összes beépítetlen építési telek felvásárlása a faluban, -új építési módszereket dolgoztak ki, az egyik ilyen a „ strickbau ” -a boronafalas építés.-

A fa – tartós és nagymennyiségben hozzáférhető helyi építőanyag, melynek széleskörű használata fellendítette a gazdaságot, Femerül a kérdés, hogy ezt a hagyományos építési technológiát, hogy lehetne a mai kor technikáival megfelelő módon feldolgozni? Erre a kérdésre ad választ Caminada. Akinek az elkészült munkái szervesen illeszkednek környezetükbe. Olyannyira, hogy hirtelen ránézésre nem is egyszerű megállapítani, hogy melyek a Caminada által tervezett épületek:

Többcélú terem Vrin, Svájc

Istállók és mészárszk Vrin, Svájc,

Istálló és telefonfülke Vrin, Svájc 1999

Halottasház Vrin, 2002 Az épület tervezése során fontos volt, hogy Vrin egyedülálló temetkezési szokásait megőrizzék ugyanakkor, tovább is tudják fejleszteni

Tumilasca ház Thusis, Svájc 2006

HOTEL ALPINA Vals, Svájc 2006

„Ha valaki megkérdezne mi a kihívás számomra az építészetben, ez lenne a válaszom: Épületeimmel megpróbálom az emberek autonómiáját erősíteni. Érzékiség nélkül viszont az ember egyáltalán nem lesz független, autonóm.”

Összegzés: Caminada művei nem hivalkodóak. Harmonizálnak a környezettel és visszatükrözik jelen korunkat. Nem tiszteletet követelőek, sokkal inkább közvetlenebbek. Munkásságára jellemző, hogy az épület környezetében fellelhető anyagokkal dolgozik ezáltal is erősítve a harmóniát az épület és annak helye között. Egy interjúban következőképp nyilatkozik hivatásáról:

FORRÁS: -Az interjú forrása: -Kilenc tézis a periféria erősítésére Gion A. Caminada - Herczeg Tamás, DLA fordítása - - Cságoly Ferenc előadásanyaga KészÍtette: BAKOS DÁVID