A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Gazdasági Versenyhivatal
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Ismétlés  A marketing a piac folyamatos elemzése, reagálás, és befolyásolás.  Orientációtörténelem: 1. Termelés orientált 2. Értékesítés orientált 3.
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
Versenyelemzés 8.fejezet.
Tökéletes verseny és monopólium
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Műhelyvita december 13. Pécs, PTE-ÁJK Tóth András: Az elektronikus hírközlés és média gazdasági szabályozásának alapjai és versenyjogi vonatkozásai.
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
„ Nyílt Pályán – Nemzeti Vasúti Kerekasztal” HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés szeptember 15. Orosz Balázs.
NAMS szakértői kerekasztal november 28. IJC Tóth András: Versenyjog – médiaszabályozás - NAMS.
Piaci korlátok.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Industrial Organization - alapvető modellek
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
A kurzus programja Dátum Témakör november 10.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Dr. Molnár-Bíró György A piacok újragondolása (avagy hogyan készül az EU elektronikus hírközlési szakpolitikája) Kende Ügyvédi Iroda 1113 Budapest, Karolina.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Operációkutatás eredete
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
A villamosenergia piacnyitás szomorú állapotáról Dr. Nagy Márta elnökhelyettes Gazdasági Versenyhivatal 46. Közgazdász-vándorgyűlés, Eger június.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Verseny és szabályozás 2011 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia május 29.
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
Kérdések a második zh-hoz
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Összehasonlító gazdaságtan
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Kővári János országgyűlési képviselő,
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Költségminimalizálás, profitmaximalizálás
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
Verseny és szabályozás 2013 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia szeptember 30.
Európai nagykereskedelmi árak és hazai fogyasztói árak MEH Nagykereskedelmi Fórum, Hornai Gábor,CEZ Magyarország Kft.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális központok fejlesztése: valami talán elindul? (Hrubi László, MTA RKK)
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A médiapiac szabályozásának változó eszközei Polyák Gábor
1. A VÁLLALKOZÁS MARKETING TEVÉKENYSÉGE
Az Európai Unió gazdasági joga Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Mire jók a munkapiaci előrejelzések a világban? Nemzetközi tapasztalatok és tanulságok Gács János, MTA-KTI
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Üzleti terv bemutatása
Vállalati terv bemutató
Piacnyitás az energiaszektorban
Üzleti terv bemutatása
Cégnév Üzleti terv.
Előadás másolata:

A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK

Önellentmondás A jogalkotó úgy próbálja meg kezelni a tüneteket, hogy nem kísérli meg a beteg gyógyítását. A JPE mint módszer a villamosenergia-piacban nem képes pro-kompetitív szerepet betölteni. A JPE a problémák kezelése érdekében túlbonyolított szabályozást hoz létre, amelynek a hosszú távú célja nem értelmezhető.

Mi a JPE mint módszer lényege (elektronikus hírközlés)? Szakaszai: piacok meghatározás – verseny hatékonyságának vizsgálata/JPE vállalkozások kijelölése – kötelezettségek kiszabása. Várható volt a verseny kialakulása, de félő volt, hogy a korábbi inkumbens annak kifejlődését elfojtja vagy késlelteti – versenyt elősegítő beavatkozás. Követelmények: rugalmasság – jogbiztonság – egységes európai megközelítés – szabályozás visszavonulása.

Milyen piaci problémák adták a JPE bevezetésének indokát a villamosenergia-iparágban? MVM rendkívül nagy erőfölénye (majdnem 80%). Forrásokhoz való hozzáférés korlátozott. A korábbi inkumbens feldarabolása nélkül verseny csak hosszú távon várható: határmetszékek/regionális piacok + kínálat bővülése. Piacnyitás monopólium fennállása mellett kizsákmányoláshoz vezet.

Miért nem alkalmazható a JPE a villamosenergia-iparágban? Szállítás és a termék elválása. Nem hálózatos szegmensre vonatkozik. Nem a piac spontán működése és a technológia fejlődése alakítja ki a versenyt rövid távon, hanem állami döntés. Ami változás időközben történt, az is „állami” döntés eredménye.

Milyen jogalkotói önellentmondásokról árulkodik a JPE? Állami monopólium állami eszközökkel történő szabályozása. Tünetek kezelése a beteg meggyógyítása nélkül. Egyértelmű helyzetre egy rendkívül absztrakt, összetett szabályozás bevezetése.