Dominancia versus versenyhatásteszt a fúziókontrollban Csorba Gergely GVH & MTA-KTI 2008-05-14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdasági Versenyhivatal
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Joint Venture Szövetség rendezvény, Budapest, február 3. Sárai József Gazdasági Versenyhivatal A magyar EU csatlakozást érintő közösségi versenyjogi.
Versenyjogi megfelelés
Joint Venture Szövetség rendezvény: „EU versenyjog – tilalomfák és lehetőségek” Pécs, április 12. Sárai József Gazdasági Versenyhivatal A közösségi.
EXTERNÁLIÁK.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Kiskereskedelmi verseny és szolgáltatóváltás a hazai árampiacon Paizs László MTA KRTK KTI Budapest, 2012 május 29.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Industrial Organization - alapvető modellek
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
Kapitány Gabriella – Dr. Lakatos Miklós A város és a városkörnyék kapcsolatának vizsgálata a népszámlálási adatok alapján október 26–27., Szeged.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
VI. CRM konferencia - CEBC „ CRM? - Igen! A versenytársaink már csinálják! - De mit is? ” Számely Éva Vialto Consulting Május 28.
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
A versenytörvény alkalmazásának gyakorlata
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A vállalati folyamatok újraszervezése BPR
eEgészség – Digitális Aláírás (TTP) státusz a projekt 11. hetében „A digitális aláírás egészségügyben való alkalmazhatóságát lehetővé tévő módosítandó.
A villamosenergia piacnyitás szomorú állapotáról Dr. Nagy Márta elnökhelyettes Gazdasági Versenyhivatal 46. Közgazdász-vándorgyűlés, Eger június.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
Verseny és Szabályozás konferencia
Készítette: Forgács Gergely
1 Prof. Dr. Kocziszky György Társadalmi és gazdasági helyzet változása az EU-ban a Római Szerződéstől napjainkig A társadalmi és gazdasági kohézió célkitűzései.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Felzárkózás helyett távolodás az eurós követelményektől Varga Mihály, április 21.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Turizmus gazdaságtan 3..
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
A hippokratészi eskü értelmezése
Az ombudsmanok. 1. Előzmények 1.1. Külföldi megoldások  svéd király igazságügyi kancellárja → közig. elleni alattvalói panaszok  svéd alk.
Új technológiák elterjedésének modellezése
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
Árszabályozás a postai piacokon Kiss Károly Miklós, MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet (Hálózatok gazdaságtana kutatócsoport) Stenger Zsolt, Pannon.
Milyen követelmények érvényesüljenek a versenyjogi ügyek közgazdasági értékelésekor, különösen bírósági felülvizsgálat esetén? Csorba Gergely MTA KRTK.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
A versenytörvény módosítása
Gyógyít, megelőz és fogyaszt? Étrend-kiegészítők reklámjainak versenyhatósági megítélése Dr. Udvardi Anita október 1.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Üzleti Jog I. Versenyjog I. Dr. Pázmándi Kinga Tanszékvezető e.doc. Üzleti Jog Tanszék.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
A gazdasági erőfölénnyel való visszaélés Előadó: dr. Dán Judit Gazdasági Versenyhivatal.
Dr. Bói Loránd Üzletágvezető KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedéstudományi Üzletág Közszolgáltatások pályáztatási rendszere a közúti.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Üzleti terv bemutatása
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
A tételes jog Tpvt. 29. §: „A vállalkozásoknak a 24. § szerinti összefonódását eredményező szerződés létrejöttéhez a Gazdasági Versenyhivatal engedélye.
Piacnyitás az energiaszektorban
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
Online szabadságtervező, jóváhagyó, nyilvántartó rendszer
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
Előadás másolata:

Dominancia versus versenyhatásteszt a fúziókontrollban Csorba Gergely GVH & MTA-KTI

2 Dominancia teszt Magyarországon 1990 óta érvényben lévő tesztMagyarországon 1990 óta érvényben lévő teszt EK által alkalmazott teszt 2004-igEK által alkalmazott teszt 2004-ig 15 EK országban van még érvényben a 26-ból15 EK országban van még érvényben a 26-ból Tpvt. §30(2)Tpvt. §30(2) „A Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha […] az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon.” Az erőfölény kimutatása tehát szükséges feltétele a fúzió megtilthatóságánakAz erőfölény kimutatása tehát szükséges feltétele a fúzió megtilthatóságának

3 Versenyhatás (SLC) teszt Angolszász országok által alkalmazott (USA, UK)Angolszász országok által alkalmazott (USA, UK) EK által alkalmazott teszt 2004 ótaEK által alkalmazott teszt 2004 óta A GVH kezdeményezte a Versenytörvény (Tpvt.) ez irányba történő módosítását, ezt a Kormány támogatta és a Parlament elé terjesztetteA GVH kezdeményezte a Versenytörvény (Tpvt.) ez irányba történő módosítását, ezt a Kormány támogatta és a Parlament elé terjesztette EC Merger Regulation [2004] §2(3)EC Merger Regulation [2004] §2(3) „A közös piaccal nem egyeztethető össze az az összefonódás, amely jelentős mértékben akadályozza a hatékony versenyt a közös piacon […], különösen ha ez gazdasági erőfölény létesítése vagy erősödése miatt következik be.” Az erőfölény itt már nem szükséges feltétel, csak egy esetAz erőfölény itt már nem szükséges feltétel, csak egy eset

4 A versenyhatás teszt előnyei 1.Direktben vizsgálja a fúzió hatásait a versenyre és a fogyasztókra 2.Tartalmazza a dominancia tesztet, de nincsenek kieső esetek 3.Összhangban van a hatásalapú vizsgálatok elterjedésével 4."Tesztelhetőbb", hatékonysági előnyök könnyebben összevethetővé válnak 5.Jogharmonizáció: azonos elbírálás

5 Egy gyakorlati példa: HTCC/Matel A HTCC (Pantel, Hungarotel) és a Matel (Invitel) a 2. és 3. legnagyobb magyar telekom szolgáltatóA HTCC (Pantel, Hungarotel) és a Matel (Invitel) a 2. és 3. legnagyobb magyar telekom szolgáltató Dominancia teszt alapján a fúziót feltételek nélkül engedélyezte a GVHDominancia teszt alapján a fúziót feltételek nélkül engedélyezte a GVH 1.Magyar Telekom vezető szerepe továbbra is erős marad  egyéni erőfölény nem valószínű 2.Még mindig aszimmetrikus a piaci erő eloszlása  közös erőfölény sem valószínű

6 HTCC/Matel versenyhatások Ugyanakkor a jelentős versenyhatást nem lehetett egyértelműen kizárniUgyanakkor a jelentős versenyhatást nem lehetett egyértelműen kizárni –A 4 nagy cégből 2 fuzionál –Nagy belépési költségek, váltási költségek Versenyhatás teszt alatt ez alaposabban vizsgálhatóVersenyhatás teszt alatt ez alaposabban vizsgálható –A legkoncentráltabb piacon (üzleti adat és Internetszolg.) ezt a rendelkezésre álló adatok alapján megtehettük  nem volt kimutatható jelentős versenyhatás –A két teszt ebben az esetben ugyanarra az eredményre vezetett