Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tételes jog Tpvt. 29. §: „A vállalkozásoknak a 24. § szerinti összefonódását eredményező szerződés létrejöttéhez a Gazdasági Versenyhivatal engedélye.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tételes jog Tpvt. 29. §: „A vállalkozásoknak a 24. § szerinti összefonódását eredményező szerződés létrejöttéhez a Gazdasági Versenyhivatal engedélye."— Előadás másolata:

1 A tételes jog Tpvt. 29. §: „A vállalkozásoknak a 24. § szerinti összefonódását eredményező szerződés létrejöttéhez a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges.” Tpvt 29/A. § „(1) A 28. § (4) bekezdése szerinti összefonódás esetén a 29. §-ban foglaltak azzal az eltéréssel alkalmazandók, hogy az irányításszerző az irányítási jogát a rendes üzletmenet folytatásához feltétlenül szükséges mértékben a Gazdasági Versenyhivatal engedélyének megszerzése előtt is gyakorolhatja.” Tpvt. 31. §: a GVH „[…] előírja az egyesült vállalkozások vagy vagyon- illetve üzletrészek különválasztását, elidegenítését vagy a közös irányítás megszüntetését vagy más kötelezettséget írhat elő a hatékony verseny helyreállítása érdekében”

2 Végrehajtási tilalom / Vollzugsverbot
A magyar jogban jelenleg nincsen végrehajtási tilalom Ha lenne, az így hangzana (önálló tilalom): Összefonódások felfüggesztése „ […] a Bizottság által vizsgálandó összefonódás nem valósulhat meg bejelentése előtt, vagy amíg […] határozat, vagy a 10. cikk (6) bekezdése szerinti vélelem a közös piaccal összeegyeztethetőnek nem nyilvánította”. (ECMR 7. cikk (1) bek.) És a tilalom megszegése esetére szankció: „A Bizottság az érintett vállalkozás […] teljes forgalmának 10 %-át meg nem haladó mértékű pénzbírságot szabhat ki […], ha […] b) az összefonódást a 7. cikk sérelmével valósítják meg; […]” (ECMR 14. cikk)

3 Végrehajtási tilalom / Vollzugsverbot
- Németország: GWB § 41 (1): Die Unternehmen dürfen einen Zusammenschluss, der vom Bundeskartellamt nicht freigegeben ist, nicht [...] vollziehen oder am Vollzug dieses Zusammenschlusses mitwirken. Rechtsgeschäfte, die gegen dieses Verbot verstoßen, sind unwirksam [...] - Anglia: Enterprise Act § (csak ha az OFT a CC-hez referálja az ügyet): Subsections (2) [...] apply where a reference has been made under section 22 [duty to make references in relation to completed mergers] [...] (2) No relevant person shall, without the consent of the Commission (a) complete any outstanding matters in connection with any arrangements which have resulted in the enterprises concerned ceasing to be distinct enterprises; (b) make any further arrangements in consequence of that result (other than arrangements which reverse that result); or (c) transfer the ownership or control of any enterprises to which the reference relates.


Letölteni ppt "A tételes jog Tpvt. 29. §: „A vállalkozásoknak a 24. § szerinti összefonódását eredményező szerződés létrejöttéhez a Gazdasági Versenyhivatal engedélye."

Hasonló előadás


Google Hirdetések