Dr. Pintérné Csermák Jolán, szakértő, bejegyzett könyvvizsgáló

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Advertisements

Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Projekt Partneri Jelentés készítése és benyújtása
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai A pályázatkezelés menete – Pénzügyek.
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
T Á J É K O Z T A T Ó A társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadások, támogatások fejezeti kezelésű előirányzatból engedélyezett támogatás igénybevételének.
Kifizetési igénylések benyújtásával kapcsolatos tudnivalók
Projektek pénzügyi elszámolása
NEA támogatások elszámolása
Magyar Vívó Szövetség Állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásrend.
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
TÁMOP Pénzügyi elszámolás
ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAM
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
Pályázatok pénzügyi tervezése
TAMOP 5.2.2/08 A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel a leghátrányosabb helyzetű.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Önkormányzati Pénzügy „Változások”-2010 Budapest
Fejlesztési Igazgatóság
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
DEXTER Informatikai Kft ETR Pénzügyek. DEXTER Informatikai Kft Tartalom  Alapelvek  Fogalmak  A pénzügyi folyamat  Kifizetési és befizetési.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Ügyfélbarát ügyintézés, partneri kapcsolat a pályázatkezelésben – Az Új Széchenyi Terv pályázatok tanulságai.
DPR kiadványok tervezése, kivitelezése
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Fejlesztési Igazgatóság Kohéziós Alap Közreműködő Szervezet számvitel Hosszú Gabriella és Pásztor Edit - Pénzügyi önálló osztály ,
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Pénzügyi és szakmai elszámolás
Pénzügyi és szakmai elszámolás
A társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadások, támogatások, valamint a közrendvédelmi bírságból befolyt összegek fejezeti kezelésű előirányzatból engedélyezett.
T Á J É K O Z T A T Ó A társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadások, támogatások fejezeti kezelésű előirányzatból engedélyezett támogatás igénybevételének.
Adóamnesztia ig.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Projektzárással kapcsolatos teendők
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
III. Tengely – I. forduló Térségünk nyertesei számára szervezett szeminárium Március 10. Páliné Keller Csilla.
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
Projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok 1. célterület Nyilatkozat a Helyi Akciócsoporttal való együttműködésről Nyilatkozat honlapon történő megjelenésről.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
Az állatorvosok és a 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet
Egyszeres könyvvitel 2/14/VÜ.
Általános formai követelmények
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
FINANSZÍROZÁS - TÁMOP I. RÉSZ FINANSZÍROZÁS - TÁMOP POLGÁR ÉVA ESZA Kht.
ORSZÁGOS SPORTISKOLAI INTÉZMÉNYVEZETŐI ÉRTEKEZLET Budapest, október 15.
2011. évi Kereskedelemfejlesztési pályázat Düh Gergely tanácsadó Ügyfélszolgálati és Stratégiai Elemző Osztály 2012.február 20.
Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság 1 Bonyhádi Emese OKTF NHI Támogatás Elszámolási Főosztály.
Pályázati audit. Jogszabályi háttér as periódusban változatlan volt  Közösségi joganyag 1083/2006/EK rendelet 1828/2006/EK rendelet 1080/2006/EK.
KDOP /C- Telephelyfejlesztés Projekt finanszírozás Harsányi Andrea KDRFÜ Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Elektronikus számlázás jogi szabályozása, kontírozás dr. Kovács Ferenc APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály osztályvezető.
ZRt.-vé alakulás Készítette: Budánovics Noémi. ZRt.-vé alakulás I. Tulajdonosi elhatározás II. Megvalósíthatósági tanulmány III. Közgyűlési döntés az.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Szakiskolai Fejlesztési Program II. (SZFP II.)
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
CSOPORTNAPLÓ MÓD - SZER - TÁR ANYAGÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL.
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
Angyal László főosztályvezető november 16..
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége
Előadás másolata:

Dr. Pintérné Csermák Jolán, szakértő, bejegyzett könyvvizsgáló Az állami sportcélú támogatások (fejezeti kezelésű előirányzatok) elszámolása felülvizsgálatának tapasztalatai Dr. Pintérné Csermák Jolán, szakértő, bejegyzett könyvvizsgáló

A pénzügyi tervezés és elszámolás kapcsolata Az elszámolás sikeressége a szabályszerű tervezéssel, a költségvetés, költségterv korrekt összeállításával kezdődik. Pontos szakmai feladatterv a támogatott időszakra: a pályázati kiírások megjelenésének időszakában a lehetőségek és igények összehangolása, a feladatok pontos meghatározása. A költségterv összeállítása: a már meghatározott feladatok ismeretében, a felmerülő kiadások jellegének és nagyságrendjének nagy pontossággal való felmérése, a költségvetési tervezet elkészítése.

A pénzügyi tervezés és elszámolás kapcsolata (folyt.) A támogatási jogcímek köre és összegének nagysága a pontos szakmai feladatok meghatározásának függvénye, alapja a szabályszerű elszámolásnak. A pontatlan feladatfelmérés és feladatterv meghatározása, hiányos költségvetés készítése az elszámolás során az előirányzatok utólagos megváltoztatásához, illetve a támogatás el nem számolt összegének visszafizetéséhez vezethet.

Az elszámolás jogi szabályozása A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, amelynek az elszámoláshoz kapcsolódó pontjait közvetíti az állami sportcélú támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló mindenkori miniszteri rendelet (2008. évben a 22/2008 (VI. 10. ÖTM rendelet), valamint a Támogatási szerződés.

A támogatási szerződés tartalma a támogatott időszak figyelembe vétele, a csatolható számlák köre, az elszámolás jellege; bruttó – nettó elszámolás, az összesítő formátuma, adattartalma: a támogatási szerződés melléklete szerinti formátum minden sorának, oszlopának kitöltése kötelező a „Megnevezés/felhasználás” oszlop konkrét feladat megjelöléssel, záradékok; részben a minta szerinti záradék, részben a szerződésben (5.2.b pont) megjelölt, pontos záradék szöveg, aláírás, bélyegző, dátum.

Az összesítőhöz kapcsolódó, csatolt dokumentumok számla, számlát helyettesítő bizonylat, a bizonylat hitelességéhez, valóságnak megfelelő rögzítéséhez szükséges adatainak, megjelöléseinek magyar fordítása, belső szabályozás szerint (Szt. 166. § (4) bekezdés), a kifizetést igazoló dokumentum, kiadási pénztárbizonylat, vagy a számlára rávezetett, az átvétel tényét rögzítő nyilatkozat („Fizetve”, aláírás), A kiadási pénztárbizonylat szabályszerű kezelése: csoportosan kiállított pénztárbizonylat nem igazolja az összeg tényleges kifizetését!!!! Részletes felsorolás (bizonylat, számlaszám, összeg) a kifizetett összeg egészére vonatkozóan). hitelintézeti értesítő, bérszámfejtő lap + közterhek levonása esetén annak befizetését is igazolni kell!!! kiküldetési rendelvény, játékvezetői (versenybírói) díj elszámolás, stb.

A számla alaki és tartalmi követelményei Pontos tartalmi meghatározás. Nem elfogadható a rendezvényszervezés, étkezés, szállás, szállítás megfogalmazása, vagy ha igen, külön kell részletezni a rendezvény megjelölését, a részvevők körét, a szolgáltatás jellegét, az igénybe vevők körét. Teljesítés igazolás, utalványozás (lehet a számlán, kiadási pénztárbizonylaton, de lehet önálló dokumentum is). Kontírozás, (számlakijelölés), a könyvelés dátumának feljegyzése, a könyvelő aláírása, MINDIG A SZÁMLÁN!

A számla alaki és tartalmi követelményei (folyt.) A támogatási szerződésben megfogalmazott záradék pontos szövegét az eredeti számlára kell feljegyezni, annak másolását megelőzően. Így biztosítható, hogy a számla más elszámoláshoz nem lett bemutatva, annak többszöri elszámolása nem történt meg. Amennyiben a számla értéke csak rész összeggel szerepel az adott elszámolásban, az elszámolt összeget a záradékban is fel kell tüntetni. (Ebben az esetben több elszámolásban is részt vehet a számla.) A számla másolatát hitelesítő záradék, eredeti aláírás és bélyegző-lenyomat indokolt, másolatot elfogadni nem lehet.

Egyéb sajátos követelmények Kötelezettségvállalás (50 000 Ft feletti kifizetéseknél) szerződés, megállapodás, megrendelés csatolása, SZJA szabályainak betartása: vállalkozói igazolvány azonosító számának feltüntetése a számlán indokolt, mert annak hiányában nem lehet bruttó összegben kifizetni. forgalmi engedély másolat bekérése szükséges (saját, vagy házastárs nevére kiállított) a költségtérítés kifizetése esetén. valuta kifizetés, deviza elszámolás lehetőségei, szabályai, valutapénztár, devizaszámla kezelése esetén, közvetlen valutavásárlás alkalmazásával. beszerzés nyilvántartásba vétele, kiadásának dokumentális igazolása.