Az égitest, ami a szülőföldem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYARORSZÁG Oláh Ibolya René Dupéré 2006 B.Ú.É.K.
Advertisements

1848 Március 15.
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Imádság Szentlélekért
Szeretlek (Előadja: Benkő Péter)
I M Á D S Á G (SZÉP ERNŐ ).
Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteled, várjuk a békét, mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben! Add meg újra a szeretetet.
Kölcsey Ferenc: Himnusz
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
Anyák napjára. Szeretettel! Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni
Drága Édesanyámnak, kit a világon
A fény szebbé teszi napjaid! Készítette:driszkili.
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Istenünk, sok-sok feszültség,
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Advent alatt ti földön élő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Ballagók búcsúztató áhítata.
Boldog 2014-et !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
Vezess, Jézusunk, S véled indulunk. Küzdelemre hív az élet, Hadd kövessünk benne téged! Fogjad hát kezünk, Míg megérkezünk!
Itt vagytok ? Jó reggelt ! Álmos vagyok….
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
JÓ REGGELT  !!.
Jó reggelt!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A Mennyben fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
BETLEHEM.
Imádság Szentlélekért Bódás János: Zúgó szél, mennyei vihar, jöjj a Lélek lángjaival!
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
ISTEN hozott köztünk!.

Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Jöjj lelkünk drága fénye, Szívünk édes reménye!
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk Illendő ruhában, méltóképpen várjunk Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget S ama jobb hazában megláthassunk.
Ó hála az Úrnak, zengjünk neki hát, Mert úgy szeretett, hogy od'adta Fiát! A kínra, halálra küldötte el Őt. Megnyitni a mennyet a bűnös előtt! Dicséretek.
Nem tudom mikor lesz.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Kimondom már bátran: az Õ irgalma nélkül Semmit sem sem ér az életem.
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Már keresztem vállra vettem, S érted mindent elhagyok.
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
A matematika drámája – A két Bolyai
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
55.
JÓ REGGELT ! 4.
Anyák napjára. Szeretettel! Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni
Imádság Szentlélekért
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
438.
Nem mond le rólad, vissza fogad téged
43.
Útravaló verseimmel Szeretném ha mások is felfedeznék ami bennük lakozik, hisz költészetünk csak ahhoz ér el kiknek szívében már szunnyadoz. Új versemmel.
97.
a hét verse Babits Mihály: Mint különös hírmondó... éltető éva 
Előadás másolata:

Az égitest, ami a szülőföldem Babits Mihály Hazám!

A ház „Röpülj, lelkem,keresd meg hazámat! Áll a régi ház még, zöld zsalúja Mögött halkul anyám mélabúja: Ősz hajú, de gyermekarcú bánat. Röpülj, lelkem,keresd meg hazámat! Itt a szoba, melyben megszülettem, Melyet szemem legelőször látott; Itt a kert, amelyben építettem Homokból az első palotákat. De halálig, mint ki bűn közt él, Várja Híven az Éden sugáros Türelme: úgy vár reád a város És a kis ház, melyben megszülettél.” Babits Mihály szülőháza

A város „Kelj fel, lelkem, keresd meg hazámat! Nem egy szűk ház, az egész kis város Mint egy árchipelagus vár nyájas Zöldje közt a tenger akácfának. Szállj ki, lelkem, keresd meg hazámat! Ott a szőlőhegy, a tömzsi présház, Mely előtt ülve ha szertenéztem, dallá ringott bennem kétség és láz S amit láttam tejszín napsütésben, Mind hazám volt! Lenn az utca híven Nyúlt alattam, mint a futószőnyeg És a dombsor hullámzott, mint szívem, Halkan hullva égig a mezőnek.” Református templom

Az ország, mappa szerint „Röpülj, lelkem,keresd meg hazámat! Enyhe dombsor, lankatag magyar föld! S az a róna túl már a nagy-alföld szemhatártól, ahol a nap támad. Röpülj lelkem, röpüld át hazámat! Szemhatártól-szemhatárig, s újra merre emléked, a halk selyempók: és akármit ír a kard a rögre, lankád mellől el ne bocsásd bérced: ha hazád volt, az marad örökre; senkisem bíró, csak ahogy érzed!” A Szekszárdi dombság

Az igazi ország „Szállj ki, lelkem, keresd meg hazámat! Oly hazáról álmodtam én hajdan, Mely nem ismer sem kardot, se vámot s mint maga a lélek, oszthatatlan. Álmodj, lelkem, álmodjad hazámat, mely nem szorul fegyverre, se vértre, mert nem holt rög, hanem élő lélek. Galamb álom! S rókák rágtak érte; odu-féltő kapzsi szenvedélyek.” Régi ház

Európa „Röpülj, lelkem, röpüld túl hazámat! Hogy röpültem egykor! Tornyok szálltak, Mont Blanc süllyedt, narancsfák kínáltak láttam népet, mordat és vidámat: így találtam nagyobbik hazámat. Rómát fiús tisztelettel jártam, mintha őseim városa volna és Avignon nevetett, mint Tolna, vígan fürdött egyazon sugárban és egy lélek, egy ország végtül-végig magát-tépő hazám: Európa.” Remete-kápolna

A glóbus „Röpülj, lelkem, tágítsd még hazámat! Mily kicsiny a Föld! Mily csöpp melegség fészke a zord Ürben! Bús kerekség! Szigete a tér Robinsonának! Óh röpüld át kis csillaghazámat s míg e hibbant Robinsonok bambán ölik egymést, szigetük felejtik és sohasem ér szemük a partig: te a végső szirt fölé suhanván a villanyos messzeségbe kémelj, tán egy ismeretlen sugaret hoz, amely úgy jön, dallal és reménnyel, mint dús hajó vén Robinsonokhoz.” A Belváros templom tavasszal

Epilóg „Mégis, lelkem, szeressed hazámat! Nem neked az ür hidegje! Itt a glóbus, a meleg szigetke s lélekágya szent Európának. Soha el nem hagyhatod hazámat; útjaid akármerre bolygod, egy országot hordozol magaddal, veled jön egy makacs íz, egy halk dal viszed, mint kárhozott poklot; de halálig, mint ki bűnt közt él, várja híven az Éden sugáros türelme: úgy vár reád a város és a kis ház, melyben megszülettél.” A Séd völgye