„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban 2007. november 28. Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
1 Zászlóshajó komplex programok és felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kátai Gábor felsőoktatási témavezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Társadalmi Megújulás Operatív Program
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Az NFT II. ( ) végrehajtásának ütemezése és a felsőoktatási programok finanszírozása Kilátások, Kihívások Budapest, április 16.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Az NFT II. struktúrája, intézményei, a felsőoktatás lehetőségei
Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési Főosztály
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdaságinformatikai és kapcsolódó fejlesztések
2.-3. Beszámoló, folyamatos és tervezett feladatok január 24. Közgyűlés Feladatok Képzésszervezés Pályázatok IT-mentor munka Kapcsolatépítés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A TISZK SZEREPE A SZAKKÉPZÉS SZERVEZÉSÉBEN, A TISZK-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ (1146 Budapest, Thököly.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Országos Oktatási Konferencia Uniós pályázati források oktatási intézmények részére január 17. Budapest.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN Budapest, január 18.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Felsőoktatási fejlesztések a közötti európai uniós támogatási időszakban Pécs, Fonyó Attila közigazgatási tanácsadó.
TÁMOP pályázati lehetőségek a szak-és a felnőttképzés területén - 2
A magyarországi K+F politika
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Lorem ipsum.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Előadás másolata:

„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest

A felsőoktatást érintő legfontosabb kihívások – I. Az európai felsőoktatási térségben és globálisan versenyképtelenek az intézmények, azaz: Elmaradott az oktatási és a kutatási infrastruktúra (technológia, kapacitás, minőség); A képzési szerkezet változásait nem képes kielégíteni az infrastruktúra (400 fős évfolyamok vs. kis előadók); Nincsenek korszerű tananyagok a bolognai képzési rendszerhez (minimális adaptáció, minimális innováció, lokális tartalmak); Elégtelenek a feltételek a külföldi hallgatók vonzásához (infrastruktúra, idegen nyelvű tananyag, idegen nyelvű kurzusok, oktatók, kevés a joint degree).

A felsőoktatást érintő legfontosabb kihívások – II. A felsőoktatás, a szükségletekhez képest, alacsony hatásfokkal elégíti ki a tudásalapú gazdaság szükségleteit, azaz: Alacsony a matematikai, műszaki, természettudományos, és informatikai (MTMI) képzési terület kibocsátási kapacitása ; Az egyetemek által közvetített tudás és a munkaerő-piaci szereplők által igényelt ismeretek között szignifikáns a különbség ; Az intézmények kutatás-fejlesztési kapacitásai és tevékenységei nem szervesülnek az innovációs lánchoz, a vállalati és felsőoktatási K+F együttműködések aránya (az összes K+F tevékenységhez képest) messze elmarad a lehetőségektől ; A felsőoktatási intézmények K+F tevékenységének eredményei rendszertelenül és esetlegesen hasznosulnak az intézmények javára; Nincs olyan ösztönző-elismerő rendszer, amely biztosítani a felsőoktatás kiemelkedő képességű tehetségeinek alkotómunkáját; A felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztési tevékenységét támogató IKT infrastruktúra elmarad az európai sztenderdektől, ellehetetlenítve a nemzetközi kutatási vérkeringésbe való intenzív bekapcsolódást.

A felsőoktatást érintő legfontosabb kihívások – III. A felsőoktatási szektor hatékony működtetéséhez, valamint a döntéshozatalhoz nélkülözhetetlen információk hiányoznak mind a kormányzati, mind a felhasználói oldalról, azaz: Nincs objektív információ az intézmények, illetve az egyes képzések sikerességéről, hasznosulásáról; Nincs olyan egységes minőségbiztosítási rendszer, mely biztosítaná az intézmények szolgáltató- és minőségelvű működését; Nincs objektív információ (vezetői információs rendszer) az intézmények fizikai- és humánerőforrás-kapacitásainak kihasználtságáról, amelyek segíthetnék az intézmények hatékony erőforrás-gazdálkodását, valamint az állami finanszírozás tervezését.

Felsőoktatás-fejlesztési célok az ÚMFT-ben Versenyképesség és foglalkoztathatóság Társadalmi megújulás TÁMOPTIOP A felsőoktatás minőségének javítása A felsőoktatás K+F+I+O kapacitásainak bővítése Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés Tartalomfejlesztés és képzők képzése Felsőoktatási központi szolgáltatok fejlesztése Minőségfejlesztés a felsőoktatásban Tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása Innovatív kutatói teamek projektjeinek a támogatása A tudományos eredmények elismerése és disszeminációja Nemzeti Kiválóság Program A szolgáltató és kutatási infrastruktúra fejlesztése A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása Információ-menedzsment a felsőoktatásban

Új elem az előkészítésben- társadalmi egyeztetésFelsőoktatás-fejlesztési források az ÚMFT-ben Konstrukció neveTámogatás kerete 2 év/7 év (mrd. Ft) Támogatás min-max összege Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a felsőoktatásban 4,4 /15, m Ft Tananyagfejlesztés 3,2 /11, m Ft Képzők képzése, a pedagógusképzést támogató hálózatok korszerűsítése 2,1 /7, m Ft Korszerű matematikai, műszaki, informatikai és természettudományos végzettséggel rendelkezők számarányának növeléséhez szükséges tartalmi és képzési kapacitások kialakítása, fejlesztése 2,1 /7, m Ft A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése (kiemelt program) 2 2 mrd Ft Minőségfejlesztés a felsőoktatásban (kiemelt program) 0, m Ft Tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése 3,4 /13, m Ft Innovatív kutatói teamek projektjeinek támogatása 6,8 /25, m Ft A tudományos eredmények elismerése és disszeminációja 2,2 /7, m Ft Nemzeti Kiválóság Program 12,4 /46,6 A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása. 49,7 /84,2 0,5-6,5 mrd Ft Információ-menedzsment a felsőoktatásban (kiemelt program) 4 4 mrd Ft

Új elem az előkészítésben- társadalmi egyeztetésFelsőoktatás-fejlesztési konstrukciók ütemezése IV I II III IV. A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása Felsőoktatási központi szolgáltatok fejlesztése Minőségfejlesztés a felsőoktatásban Tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása Információ- menedzsment a felsőoktatásban A tudományos eredmények elismerése és disszeminációja Nemzeti Kiválóság Program Hallgatói és intézményi szolgáltatás- fejlesztés Tartalomfejlesztés és képzők képzése Innovatív kutatói teamek projektjeinek a támogatása

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Köpeczi-Bócz Tamás Főigazgató Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága Cím: 1066 Budapest, Mozsár utca 16. Telefon: Fax: