Az IFRS és a magyarországi beszámolórendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Változások a Számvitelben
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Az üzleti terv.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Erőrrásbevonás számvitele
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Az eredménykimutatás A mérleg szerinti eredmény levelezetését tartalmazza. (70. §) Eredménykategóriák: Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek.
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Az ICAAP a PSZÁF szemszögéből
Jellemző nehézségek a hitelesítés során Bodroghelyi Csaba CO 2 hitelesítés tapasztalatai június 27.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
MASTERPLAST GROUP Nemzetközi terjeszkedés lehetőségei és veszélyei.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Szervezetfejlesztési Program
ÜDVÖZLET SEPSISZENTGYÖRGYÖN 2009 MÁJUS 21. MIÉRT SEPSISZENTGYÖRGY? MSZT-MSZT HÁROMSZÉKI TAGOZATA.
A Szolvencia II. csoport vonatkozásai
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
© IFUA Horváth & Partners Kft. Barcelona Berlin Boston Budapest Düsseldorf Madrid Munich Prague Stuttgart Vienna Zurich Velenczei Róbert Budapest,
Co-rand Logo Az IFRS beszámolók anya- és leányvállalati kontrollingot érintő kérdései Magyar Controlling Egyesület konferenciája Szeptember 30. Horvath.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Munkavédelem és controlling
A számvitel szerepe az adójogban
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
Államadósság és állampapírpiac
Előadó: Dr. Printz János az MKVK Költségvetési Tagozatának elnöke
A hitelintézeti beszámoló
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az áfa-törvény jövő évi változásai
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
EVS 2009 EURÓPAI ÉRTÉKELÉSI SZABVÁNYOK
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
1 Néhány fontos jogi aspektus és tudniváló a svájci piacra lépéshez MKIK/HSU Szeminárium Georg J. Wohl Ügyvéd LL.M. Baur.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
SZÁMVITEL.
Vállalati terv bemutató
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Szlovák – magyar határmenti vállalkozások együttműködési lehetőségei a magyar számviteli- és adójogszabályok tükrében Mucsné Tóth Mária.
Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Előadás másolata:

Az IFRS és a magyarországi beszámolórendszer Mike Birch, A PwC regionális szintű technikai ügyekért felelős cégtársa Az Angliai és Walesi Bejegyzett Könyvvizsgálók Intézetének tagja

Jogi nyilatkozat A bemutatóban szereplő vélemények a saját személyes álláspontomat tükrözik, és nem tekinthetők a PricewaterhouseCoopers vagy az Angliai és Walesi Bejegyzett Könyvvizsgálók Intézete által képviselt nézőpontoknak.

Napirend IFRS – A jelenlegi helyzet Miért volt szükség az IFRS kialakítására? Az IFRS és az Európai Közösség Az IFRS és Magyarország - Konszolidáció - Árbevétel Az IFRS és a kisvállalkozások Az IFRS és a „Nemzetközi hitelválság” A következő lépések A magyarországi helyzetről

IFRS – A jelenlegi helyzet Az IFRS alkalmazását jelenleg 112 országban teszik lehetővé vagy írják elő - 2011-re: Kanada, Kína, Brazília, India és Korea - Határozott lépések az USA-ban és Argentínában Tőkepiacok kulcsszerepe (IOSCO) Nem csak a dinamikusan fejlődő gazdaságokban, hanem a fejlett tőkepiaccal rendelkező országokban is Magyarországon: - kötelező alkalmazni a tőzsdén jegyzett társaságok konszolidált éves beszámolójának készítésekor - megengedett a tőzsdén nem jegyzett társaságok konszolidált éves beszámolójának készítésekor

Miért volt szükség az IFRS kialakítására? Az 1998. évi ázsiai válság A helyi számviteli előírásokkal összhangban álló éves beszámolók Korlátozásmentes független könyvvizsgálói jelentés A nemzetközi intézmények úgy érezték, hogy félrevezették őket

Az IFRS és az Európai Közösség Lámfalussy terv a pénzügyi szolgáltatások egyetlen piaccá történő összeolvasztására Az EU-ban 2005-től kötelező az IFRS alkalmazása a tőzsdén jegyzett cégek esetében A döntés „igen nagy bátorságot igényelt és a következmények jelentőségének figyelmen kívül hagyásáról ad bizonyosságot” Sietősen kibocsátott szabványok a 2005-ös határidő teljesítése érdekében A bankok erős lobbytevékenysége az IAS 39 előírásaival szemben Befogadási eljárás és „megvágott verzió”

Az IFRS és Magyarország Az egyedi éves beszámolót a magyar Számviteli törvény előírásaival összhangban kell elkészíteni Adójogszabályok fontossága Hasonlít a magyar Számviteli törvény az IFRS-hez? - A szakemberek nem értenek egyet a Pénzügyminisztérium álláspontjával - „Az ördög a részletekben rejlik”

Konszolidáció Magyarország A konszolidált éves beszámolót később kell elkészíteni, mint az anyacég egyedi beszámolóját A hangsúly egyértelműen az anyavállalat éves beszámolóján van A vezetőség néha arra használja, hogy eldugja a leányvállalatok veszteségeit Segít a vezetőségnek a jutalmakkal, bankhitelekkel és osztalékkal kapcsolatos céljai elérésében IFRS – IAS 27 Csak konszolidált éves beszámoló készítésével felelhet meg az IFRS-nek az anyavállalat Az anyavállalat nem konszolidált éves beszámolója csak abban az esetben fogadható el, ha azt a helyi cégtörvény írja elő, de egyébként nem támogatott

Árbevétel – az egyik legfontosabb teljesítménymutató a piacon 72. § Az áruértékesítés és szolgáltatásnyújtás esetében a középpontban a „teljesítés” fogalma áll Nincs hivatkozás a teljesítés százalékára Nincs hivatkozás arra, ha értékesítés tárgya több elemre bontható Nincs különbségtétel az ügynök és a megbízó kezelése között IAS 18 Áruértékesítés esetében a leszállítás ténye, szolgáltatásnyújtás esetében a teljesítés százaléka mérlegelendő Több elemet is tartalmazó szerződések elemzése Különbségtétel az ügynök és a megbízó kezelése között Különleges szempontok a számítógépes szoftverek esetében

Az IFRS és a kisvállalkozások Az IFRS „elveken alapul”, ugyanakkor összetettségéből kifolyólag, az IFRS szerinti pénzügyi jelentések nagyon hosszúak A „kis-és középvállalkozások” számára kibocsátott szabvány tervezet A „kis-és középvállalkozások” címzést később megváltoztatták „magánvállalkozásokra” A piac kritikája szerint a szabvány még mindig túl bonyolult Ugyanakkor a bővülni és pótlólagos tőkét bevonni kívánó kisvállalkozások számára szükség van egy szabványra

Az IFRS és a „Nemzetközi hitelválság” Néhány felsővezető nyilvánosságra hozott véleménye szerint az IFRS - különösen a valós értéken történő elszámolás – felerősítette a „Nemzetközi hitelválság” hatását Ez egyáltalán nem igaz! Mi lehet az alternatíva? - A bekerülési költség esetében továbbra is szükséges értékvesztést elszámolni - Ki vásárolná meg egy cég részvényeit „átlagáron”? - A valós értéken történő elszámolás nem jelentett gondot akkor, amikor az árak emelkedőben voltak!

A következő lépések A 2005-ös évet követően az IASB rövid szüntetet tartott az új szabványok kibocsátása terén 2013-ban terveznek új szabványokat bevezetni Az IFRS átvétele terén a következő hullám 2011-ben lesz Elsőként a jelentős kérdésekkel kell foglalkozni (mint például a lízingek és a nyugdíjak kezelése) 18 vitaanyag kerül kibocsátásra az elkövetkezendő 18 hónapban

A magyarországi helyzetről Magyarország a közepes méretű országok közé sorolható az EU-n belül Valószínűsíthetően az EU uralkodó irányvonalát fogja követni Magyarország gazdasága folyamatosan bővül Nagy üzleti lehetőségek rejlenek a régióban, amelyeket jelenleg a nagyobb cégek tudnak kiaknázni, mint például az OTP és a MOL, valamint a kisebb cégek számára is van lehetőség Ésszerű áron van szükség tőkére! Meg kell ismerni a számvitel nemzetközi nyelvét A csak helyi szinten alkalmazott számviteli szabályok – ilyenek például az Ukrajnában és a Romániában általánosan elfogadott számviteli elvek – veszélyeket rejtenek magukban Könyvelők, könyvvizsgálók és adóellenőrök továbbképzésének fontossága az IFRS terén

Kérdések