A Magyar Államkincstár ellenőrzési tevékenysége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Advertisements

Projektek pénzügyi végrehajtása. Pénzügyi megvalósítás alapvető dokumentumai  Támogatási szerződés  Szakmai és pénzügyi végrehajtásra vonatkozó előírásokat.
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Fejlesztési Igazgatóság
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
1Kőszeg, december 12. Ellenőrzés, kifizetés folyamata Szabó András.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A Magyar Államkincstár ellenőrzési tevékenysége, évi új feladatai
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Ellenőrzési tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési Programok végrehajtása során Novák Csaba, ügyvezető igazgató MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Dr. Pintérné Csermák Jolán, szakértő, bejegyzett könyvvizsgáló
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II. Magyar Államkincstár – Dr
Korszerű Kincstár – hatékony ellenőrzés
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Infotér konferencia – EKOP előrehaladása Balatonfüred,
Az államháztartásról szóló törvény
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Bérelszámolási rendszerek
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉSI HIVATAL - új szabályozás, új feladatok január 1-jétől - Dr. Tari Beatrix – főosztályvezető április 19.
A központosított illetményszámfejtő rendszer évi változásai
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Pénzügy 1. oldal „Jó gyakorlatok” konferencia, „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok.” Az önkormányzati vállalatirányítás Előadó Horváth Tamás.
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

A Magyar Államkincstár ellenőrzési tevékenysége Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVII. Országos Könyvvizsgáló Konferencia Balatonalmádi 2009. szeptember 3-4. Kemenszky Sándor régió igazgató

Magyar Államkincstár A Kincstár helye a pénzügyi igazgatás intézményrendszerében 1996-os megalakuláskor a szolgáltató jelleg hangsúlyozása Államháztartási reform hatásai profitorientált kizárólagos állami tulajdonú részvénytársaság államigazgatási szerv közszolgáltatási feladatok ellátása közhatalmi funkció gyakorlása hatósági ellenőrzési tevékenység

Magyar Államkincstár A kincstári ellenőrzés területei A helyi önkormányzatok központi költségvetési támogatásainak ellenőrzése A két alrendszer bruttó módon kapcsolódik egymáshoz Az önkormányzati támogatások száma meghaladja a 250-et Bürokratikus, bonyolult rendszer a hozzájutást és elszámolást illetően Teljeskörű, mind az önkormányzatok számát, mind a támogatások jogcímeit illetően

Magyar Államkincstár A felülvizsgálat az igénybevétel jogszerűségének ellenőrzésével indul objektív feladat- és teljesítménymutatók alapján normatív alapon az igénybejelentések és a Kincstár rendelkezésére álló információk alapján pótigénylés és lemondás lehetősége adott cél az, hogy a jogtalan igénybevételek már ebben a szakaszban kerüljenek kiszűrésre nem alakult ki a helyi önkormányzatok és intézményeik között megfelelő információs rendszer

Magyar Államkincstár Az elszámolás szabályszerűségének ellenőrzése a helyi önkormányzat által benyújtott beszámoló keretében teljeskörű mind az önkormányzatok számát, mind a támogatási jogcímeket illetően Jogtalan igénybevétel esetén jelentős kamatfizetési kötelezettség Nettó finanszírozás keretében történő rendezés, inkasszó, veszteségrendezés

Magyar Államkincstár Helyszíni ellenőrzés lehetősége, kötelezettsége az adatok valódiságát a Kincstár helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálhatja a helyi önkormányzat hivatalánál, körjegyzőségnél a helyi önkormányzat intézményeinél a feladatellátást bizonyító dokumentumok alapján osztálynaplók, haladási naplók, étkezők nyilvántartása, gondozási naplók, jelenléti ívek stb. jegyzőkönyv készül a megállapításokról, majd határozat a visszafizetési kötelezettségről Jogorvoslat lehetőségei

Magyar Államkincstár Családtámogatási ellenőrzések 2001-től a Kincstár jogelőd szervezete átvette az egészségbiztosítási pénztártól a családtámogatási ellátások igénybejelentéseinek befogadását, az igények elbírálását, a jogos igények megállapítását, illetve a jogtalan igénylések elutasítását az ellátások folyósítását, elszámolását az ellátáshoz kapcsolódó igazolások, hatósági bizonyítványok kiadását

Magyar Államkincstár A 100 főt meghaladó foglalkoztatóknál a családtámogatási ellátások ellenőrzése (2008. március 31-ig) A kifizetőhelyektől a feladat átvétele Az ellenőrzés kiterjed az ellátás jogosságának felülvizsgálatára, a változások figyelemmel kísérésére, szükség szerint az ellátásban részesülőknél helyszíni ellenőrzés megtartására folyamatba épített ellenőrzéssel a jogtalan igénybevétel folyamatos kiszűrésére

Magyar Államkincstár A lakossági energia ártámogatás ellenőrzése Az ellenőrzés kiterjed az egyéni fogyasztókra, a társasházakra, a szolgáltatókra A lakossági ellenőrzés igénybejelentés benyújtásával indul, a jogosultság elbírálása, a támogatás összegének megállapítása, a szolgáltató értesítése, a jogosság ellenőrzése az adatok valódiságán keresztül (visszafizetés, intézkedés kezdeményezése)

Magyar Államkincstár Társasházi ellenőrzések együttes fogyasztói helyként jelenik meg, a lakók között a közös képviselő végzi el a megosztást, a közös képviselő gondoskodik a lakosságot megillető támogatás megállapításáról, a Kincstár határozata alapján érvényesíti a közös képviselő a támogatást a szolgáltatói számlák alapján az ellenőrzés kiterjed a megosztás, az igénylés és elszámolás jogszerűségére, szabályszerűségére

Magyar Államkincstár Szolgáltatói ellenőrzések a Kincstárral megállapodást kötöttek, amelyben vállalták a határozattal megállapított támogatás érvényesítését az általuk kiállított számlában a Kincstártól előleget kapnak a támogatás érvényesítéséhez a támogatásról elszámolnak a Kincstár felé, aminek valódiságát a Kincstár helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálja a vizsgálat kiterjed a számvitel és analitikus nyilvántartások egyezőségére

Magyar Államkincstár A központosított illetményszámfejtés előnyei szakszerű, gyors illetményszámfejtési, adóztatási, társadalombiztosítási ellátási feladat végrehajtás kötelező körben jogszabályi felhatalmazás alapján az illetmény megállapítások szabályszerűségének vizsgálata a számfejtést követően előállt adatbázisból a könyveléshez, elszámoláshoz szükséges információk nyújtása a gazdálkodók számára helyi önkormányzatok körében nem kötelező más feladatainkhoz, ellenőrzéseinkhez információ

Magyar Államkincstár Humánszolgáltató szervezetek ellenőrzése Nem állami és nem önkormányzati szervezetként közszolgáltatást nyújtanak az oktatás, szociális gondoskodás területén az ellenőrzés kiterjed az igénybevétel jogszerűségére, a felhasználás szabályszerűségére helyszíni ellenőrzésről jegyzőkönyv készül, a visszafizetésről határozat az államigazgatási fórumrendszer szerint

Magyar Államkincstár Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól átvett feladat Kamattámogatás, szociálpolitikai kedvezmények Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól átvett feladat A kedvezményes kamatozású kölcsönt hitelintézetek nyújtják lakásépítésre, vásárlásra érvényesítik a szociálpolitikai támogatást Megállapodás a Kincstárral, elszámolás Helyszíni ellenőrzés (hitelintézetnél, állampolgároknál) Jelzálog érvényesítése Hitelintézetek ellenőrzése

Magyar Államkincstár Pályázatos támogatások ellenőrzése A Kincstár közreműködő szervezetként, vagy jogszabályban kapott feladat-hatáskörből adódóan vesz részt ellenőrzésben előzetes ellenőrzés a támogatás lehívásakor a benyújtott bizonylatok alapján a műszaki és pénzügyi teljesítés összhangjának vizsgálata a beküldött számlák valódiságának, a gazdasági eseményeknek a vizsgálata

Magyar Államkincstár Helyszíni ellenőrzés keretében Intézkedések a támogatással megvalósult beruházás aktiválásának, nyilvántartásának és meglétének ellenőrzése munkahelyteremtő támogatás esetén a foglalkoztatási kötelezettség teljesítése a pályázati kiírásban és a támogatási szerződésben foglaltak szerint a működtetési kötelezettség betartása a vállalt időszak alatt Intézkedések támogatás megvonásának, visszafizetésének kezdeményezése, követeléskezelés

Magyar Államkincstár Bankszámla vezetési kötelezettség a Kincstárnál A kincstári alanyok ellenőrzése (folyamatba épített) Bankszámla vezetési kötelezettség a Kincstárnál Előirányzati számla Megbízások felülvizsgálata fedezet, előirányzat szempontjából teljesítés, visszautasítás Kötelezettségvállalások nyilvántartása, ellenőrzése

Magyar Államkincstár A 2007-2013 programozási időszakra Kincstárnoki ellenőrzés A 2007-2013 programozási időszakra Az Eu Regionális Fejlesztési Alapból, Szociális Alapból, Kohéziós Alapból származó támogatásoknál Az irányító hatóságokhoz kincstárnokok kerülnek kihelyezésre, jelenleg a regionális fejlesztési tanácsokhoz Az ellenőrzésre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megállapodást kötött a Kincstárral

Magyar Államkincstár A kincstárnoki ellenőrzés kiterjed a közreműködő szervezetek működésének szabályszerűségére, a támogatásokra vonatkozó pályázatok döntés előkészítésére a támogatással megvalósult feladatok folyamatba épített ellenőrzésére (finanszírozás, helyszíni ellenőrzés) a támogatottak által benyújtott elszámolások tartalmi és formai ellenőrzésére Egységes Monitoring Információs Rendszer segíti a folyamatba épített ellenőrzést

Magyar Államkincstár A felsőoktatási intézményekhez delegáltak A kincstári megbízottak A felsőoktatási intézményekhez delegáltak A gazdasági tanácsok tanácskozási joggal rendelkező tagjai A felsőoktatási törvény alapján figyelemmel kísérik a közpénzek és a közvagyon kezelését Amennyiben szükségesnek tartják, a felsőoktatási intézmény, vagy az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján véleményüket kifejthetik

Magyar Államkincstár A Kincstár tevékenységének továbbfejlesztése A hatósági ellenőrzési tevékenység növelése mind az előzetes, mind a folyamatba épített és mind az utólagos ellenőrzés területén A Kincstár az államháztartás bankja Új törzskönyvi nyilvántartási rendszer a költségvetési szervekről Új költségvetési gazdálkodási rendszer bevezetése

Magyar Államkincstár Egyablakos ügyintézés, elektronikus elérési lehetőségek Fő célkitűzés, hogy javuljon a közpénzek kezelésének, elköltésének átláthatósága a pénzügyi fegyelem az ellenőrzések hatékonysága a napi feladatok, közszolgáltatások informatikai támogatottsága A gyors, szakszerű és kulturált ügyintézés

Magyar Államkincstár Internetes értékpapír forgalmazás Egységes szociális számla EU programból biztosított támogatással részvétel informatikai projektekben központosított illetményszámfejtés teljes életút követés korszerű bankszámla vezető rendszer deviza számla vezetés valutapénztár integrált program a költségvetési gazdálkodási rendre

megtisztelő figyelmüket Magyar Államkincstár Köszönöm megtisztelő figyelmüket