Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II. Magyar Államkincstár – Dr

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II. Magyar Államkincstár – Dr"— Előadás másolata:

1 Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II. Magyar Államkincstár – Dr
Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II. Magyar Államkincstár – Dr. Dancsó József elnök

2 Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II. Magyar Államkincstár
Tartalomjegyzék: Kincstár feladata Kincstár felelőségi köre Jelenleg futó alkalmazásfejlesztések Tervezett alkalmazásfejlesztések Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

3 Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II. Magyar Államkincstár
A Magyar Államkincstár (a továbbiakban Kincstár) Felelős az állami költségvetés végrehajtása során a pénzforgalom lebonyolításáért és elszámolásokért, a költségvetési pozíció előrejelzéséért. Felelős a likviditás menedzseléséért, a költségvetési beszámolók összesítéséért. Kiemelt feladatai közé tartozik a család- és szociális-, a lakáscélú állami-, illetve az uniós és hazai támogatások folyósítása, a közszférában foglalkoztatottak bérének számfejtése. Az állampapírok – pl. Babakötvény, Bónusz Magyar Államkötvény – forgalmazása is a Kincstár feladatkörét gyarapítja. Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

4 Kincstár felelőségi köre
Felelős az állami költségvetés végrehajtása során a finanszírozásért, a pénzforgalomért és az elszámolásért; a készpénz, deficit és államadósság menedzselésért. Felelős az állam által vállalt garanciák és az általa nyújtott hitelek nyilvántartásáért és kezeléséért. Ellátja az EU-s pénzeszközökkel kapcsolatosan a jogszabályban és nemzetközi megállapodásokban meghatározott végrehajtási, pénzforgalmi és ellenőrzési feladatokat. A csaknem 3200 önkormányzat központi költségvetésből történő finanszírozása. Az önkormányzatok szükség szerinti segítése, oktatása. Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

5 Jelenleg futó alkalmazásfejlesztések I.
Kincstári Számlavezető Rendszer (KSZR) Projektzárás: én; Rendszer indulása Központosított Illetményszámfejtő Rendszer (KIRA) KIR3 rendszert fogja leváltani 2014 év végén Több mint 890 ezer ember bérszámfejtése Projektzárás: én; Rendszer indulása Országos Támogatás-ellenőrzési Rendszer (OTR) Egységes, valamennyi hazai és EU-s támogatási forrást nyilvántartó rendszer kiépítése (Projektzárás: 2015.) Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

6 Jelenleg futó alkalmazásfejlesztések II.
Önkormányzati ASP központ felállítása (ASP) Kincstári releváns szakrendszerek Adó szakrendszer (ÖNKADÓ leváltása) (Kincstár felelős érte) Gazdálkodási szakrendszer (Kincstár felelős érte) Ingatlankataszter szakrendszer (Kincstár felelős érte) Keretrendszer (nem a Kincstár felelős érte) Ipar és kereskedelmet támogató szakrendszer (nem a Kincstár felelős érte) Iratkezelő szakrendszer (nem a Kincstár felelős érte) Csak a Közép-magyarországi régió (KMR) Tervek szerint lesz ASP 2.0 a teljes országra Projektzárás: Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

7 Tervezett alkalmazásfejlesztések I.
Gazdaságfejlesztési és INnovációs Operatív Program (GINOP) fő célok a Kincstárban: Államháztartáson belüli, Kincstáron kívüli pénzforgalom csökkentése Számlavezetési tevékenység kiszélesítése, a Kincstárba bevont számlatulajdonosi kör bővítésével. Az állami költségvetésből finanszírozott alkalmazotti kör számlavezetésének bevonásával a köztisztviselői, közalkalmazotti kör pénzforgalmi műveletei kerülhetnek a kincstári számlavezetés hatókörébe. Funkció bővítés a Home banking bevezetése, Back Office funkciók modernizációja. Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

8 Tervezett alkalmazásfejlesztések II.
Átláthatóság a közpénzek felhasználásánál A mindenkori éves költségvetési törvény végrehajtásának átláthatósága az Országgyűlés, a Kormány, a Költségvetési Tanács mellett az EU direktívái szerinti követelmény, alapelvárás. Az átláthatóságot és a feszes kontrollt a jogszabályi előírások alapján működtetett teljes körű és zárt információs rendszer kialakítása tudja teljesíteni mind a számviteli, mind a statisztikai elvárások tekintetében. Ennek szükséges eszköze a megfelelő adat- és információ áramlás biztosítása, államháztartási információs rendszer fejlesztése. Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

9 Tervezett alkalmazásfejlesztések III.
Kincstár szolgáltató és ellenőrző funkciójának erősítése A lakossági állampapír-forgalmazás rendszer szintű optimalizálása, racionalizálása, modern szolgáltatások bevezetése, országos értékpapír forgalmazási végpontok bővítése. A családtámogatási rendszer megújítása a bővülő és változó támogatások kiszolgálása érdekében. A szociális és egyéb támogatások felhasználásának ellenőrzési rendszerének kidolgozása. Egykapus ügyfélkapcsolat kialakítása (GYES, családtámogatás, érték-papír, stb.) Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

10 Tervezett alkalmazásfejlesztések IV.
Elektronikus ügykezelés Az e-közigazgatás jogszabálynak történő megfelelősség biztosítása. A környezetbarát (papír takarékosság) megvalósítása. Gyorsabb ügyintézés megvalósítása. Elektronikus dokumentum és iktatórendszer bevezetése. Hálózati adatforgalom tekintetében hiteles adatvédelem/továbbítás biztosítása elektronikus aláírással, időbélyeg szolgáltatással. Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

11 Tervezett alkalmazásfejlesztések V.
A Kincstár informatikai biztonság-védelmi rendszerének kialakítása a jogszabályban előírtaknak megfelelően Biztosítani kell az informatikai rendszerek folyamatos üzemállapotát. Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló évi L. törvény elvárásainak maradéktalanul eleget kell tenni. Az információs rendszerek biztonsági osztályba sorolása és a szervezet biztonsági szintbesorolását követően elemzések alapján a szükséges informatikai intézkedéseket, beruházásokat el kell végezni. Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

12 Néhány szám a Kincstár életéből
Kincstárban dolgozók száma: fő Családtámogatási ellátásban részesülők száma: fő. Értékesítés a megújult Babakötvényből: db Babakötvény eladási mennyiség ( ): Ft Kincstár által bérszámfejtett személyek száma: fő Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

13 Kérdések ? Dr. Dancsó József Kincstár elnök Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II.

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Új gazdálkodási rend a Közigazgatásban II. Magyar Államkincstár – Dr"

Hasonló előadás


Google Hirdetések