Budapest, 2009. december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége 2009-2010-ben Fekete Imréné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van félnivalónk? Avagy a Közfelügyelet kiemelt szerepe a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálatának minőségellenőrzésében Agócs Gábor.
Advertisements

Balatonalmádi, szept A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége, célkitűzései, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó.
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Humán rendszerek, közszféra
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
1 SZERVEZETFELMÉRÉS A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZERVEZETNÉL Szakmai Nap, Budapest május 7. Gula Flórián balesetvizsgáló Tükör az Európai Vasúti Ügynökség.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály Tervek, célok, eredmények
1 KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Budapest, március 30. dr. Gincsai János főosztályvezető A évi tevékenység összefoglalása.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Budapest, május 20,27 1 Változó uniós szabályrendszerek Fekete Imréné.
Szabályzatok változásai
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
KÖZFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSEK Molnár Csilla főosztályvezető-helyettes Számviteli és Felügyeleti Főosztály szeptember 5.
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
MINŐSÉGELLENŐRZÉS A GYAKORLATBAN
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Eger Puskás István.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Tájékoztató a nyertes bűnmegelőzési pályázatok sikeres szakmai lebonyolításához Ivány Borbála IRM Miniszteri Tárgyaló, Budapest március 17.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Átláthatóság és közbeszerzések 1. Közbeszerzések Tanácsának vizsgálata dr. Tausz Péter Budapest, április 15.
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Építési projectek monitoringja a szakmai szakértő szemével
A MER ellenőrzése egyéni rendszerben dolgozó könyvvizsgálóknál
A könyvvizsgálók helyzete Németországban
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Számviteli és Felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettes szeptember 4.
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉSI HIVATAL - új szabályozás, új feladatok január 1-jétől - Dr. Tari Beatrix – főosztályvezető április 19.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A kamara jövőképe – lehetőségek és korlátok 1 Dr. Pál Tibor elnök.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Országos Statisztikai Tanács
Akkreditált IT terméktanúsítás - a NAT szerepe a tanúsításban
A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Mikor jó egy MER rendszer? A MER ellenőrzések módszertana, tanulságai
Előadás másolata:

Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné

Budapest, december 9. 2 Közfelügyeleti rendszer Magyarországon Indulás: a 2006/43/EK irányelv alapján évi LXXV. törvény (Kkt) szerint jan.1-től Feladatmegosztás a KKB és a Kamara között Uniós elvárás: – szakmától független közfelügyelet végső felelőssége a nyilvántartásba vételben a standardalkotásban a folyamatos képzés, minőségbiztosítás, vizsgálati, fegyelmi rendszerek működésében – közvetlen vizsgálati jogosultság – átláthatóság – szakmától független finanszírozás Értékelés: az uniós elvárások részben megvalósultak, de továbblépés szükséges

Budapest, december 9. 3 Ami megvalósult: a KKB függetlensége, vizsgálati jogosultsága 7 tagú testület pályázati alapon, pénzügyminiszteri felkéréssel A tagok függetlenek, nem utasíthatók A tagok többsége (beleértve az elnököt) független a szakmától (Csak egy könyvvizsgáló, kamarai tag van a testületben) KKB maga alakítja ki működési rendjét, ügyrendét A finanszírozást, beleértve a KKB titkárságát is, a költségvetés biztosítja KKB-nak közvetlen vizsgálata joga van

Budapest, december 9. 4 Ami megvalósult: a KKB működésének átláthatósága Éves jelentés nyilvánosságra hozatala március 31-ig a honlapokon Közlemények, ügyrend, éves munkaterv nyilvánossága a honlapokon ( Folyamatos tájékoztatás (Közfelügyeleti hírek) a SZAKmában

Budapest, december 9. 5 Ami hiányzik: a végső felelősség deklarálása Sajátos megoldás: – Kamara együttműködési kötelezettsége a Kkt-ben szabályzatok, határozatok megküldése adatok, információk biztosítása a rendszeres és eseti vizsgálatokhoz – KKB részéről folyamatos tájékoztatás a Kamarának vizsgálati tapasztalatok megosztása, javaslattétel Ellentmondás az irányelvvel: szakmai szervezet nem gyakorolhat közfelügyeleti hatásköröket

Budapest, december 9. 6 Ami hiányzik: a közérdeklődésű vállalkozások könyvvizsgálóinak független minőségellenőrzése Jogi alap: az Európai Bizottság május 8-i ajánlása – a külső minőségellenőrzési (inspekciós) rendszernek a szakmától függetlennek kell lennie gyakorló könyvvizsgálók csak szakértőként vonhatók be – a független közfelügyeleti rendszereknek aktívabb szerepet kell vállalniuk a minőségellenőrzésben. Ehhez tisztázni kell a szerepüket és a finanszírozást – az éves jelentésnek tartalmaznia kell a felhasznált erőforrások, a hatékonyság megítéléséhez szükséges információkat Az EU tagállamaiban - legalább a tőzsdei cégek könyvvizsgálói tekintetében – már a független inspekció működik

Budapest, december 9. 7 A független inspekció irányultsága A könyvvizsgáló cég belső minőségellenőrzési rendszerének működése (szakmai standardok, etikai, függetlenségi követelmények, felhasznált erőforrások, díjak, stb.) Az eljárások megfelelőségének tesztelése A megbízások ellenőrzése kockázatelemzésen alapuló mintavétel szerint

Budapest, december 9. 8 A független inspekció eredményének nyilvánossága Egy éves határidő a belső minőségellenőrzési rendszer javítására Az ajánlások nem követése esetén névszerinti nyilvánosságra hozatal A fegyelmi intézkedések, pénzbüntetések névszerinti nyilvánossága Végső összegezés a közfelügyelet jelentésében

Budapest, december 9. 9 KKB törekvései a ciklusban Kkt-ben megszabott feladatok végrehajtása Súlypontban – a közérdeklődésre számot tartó könyvvizsgálókkal kapcsolatos elvárások – minőségbiztosítás – standardalkotás – továbbképzés – etikai követelmények, fegyelmi eljárások Törvénymódosítási javaslatok az uniós szabályozásnak való megfelelés érdekében

Budapest, december KKB 2008-as tevékenysége Módszerek: – tájékozódás, áttekintés – folyamatos monitoring – részletes vizsgálat Jelzés a Kamarának: írásbeli tájékoztatás, összefoglaló és javaslattétel Vizsgálati témák: – regisztráció, nyilvántartási rendszer – közérdeklődésűek könyvvizsgálóinak minőségellenőrzése

Budapest, december Regisztráció, nyilvántartási rendszer vizsgálata Észrevételekkel, javaslatokkal Több javaslat elfogadást nyert, de volt véleménykülönbség is (pl. másodlagos státusz engedélyezésével kapcs.eljárás) Megállapítások, javaslatok, kamarai fogadtatás a nyilvános jelentésben

Budapest, december Közérdeklődésre számot tartó vállalkozások könyvvizsgálói minőségellenőrzésének vizsgálata Észrevételekkel, javaslatokkal zárult Egyetértés a kiemelt figyelem indokoltságában Javaslat a korábbi adatok integrálására Javaslat a nem megfelelt minősítés miatti fegyelmi eljárásra A szabályozás hiányosságainak felvetése (az érintett állami szerv tájékoztatásának hiánya, nyilvánosság hiánya)

Budapest, december KKB évi tevékenységének súlypontjai Standardalkotás folyamatának ellenőrzése (új ISA-k fordítása és az uniós befogadás előkészítése) Továbbképzési rendszer működésének értékelése (helyszíni ellenőrzés szakértők bevonásával) Kamarai fegyelmi rendszer működése (a 2009-ben lefolytatott fegyelmi eljárások tapasztalatainak) áttekintése Minőségellenőrzési rendszer működésének (folyamatos tájékozódás + költségvetési minősítésűek minőségellenőrzési tapasztalatainak vizsgálata) Közérdeklődésű vállalkozások könyvvizsgálóival szembeni követelmények tudatosítása (workshop, kamarai egyeztetések) Törvénymódosítás kezdeményezése az uniós megfelelés érdekében ∑ Tapasztalatok, észrevételek, javaslatok, kamarai fogadtatás a nyilvános jelentésben március végéig

Budapest, december KKB évi tevékenységének várható súlypontjai (munkatervi javaslatok szerint) Továbbra is központban a minőség: tőzsdei cégek, bankok, biztosítók, önkormányzatok, költségvetési intézmények könyvvizsgálói minőségellenőrzése mintavételes vizsgálata A költségvetési minősítésű könyvvizsgálók minőségellenőrzési kérdőívének áttekintése A tőzsdei könyvvizsgálók és évi átláthatósági jelentései ellenőrzése tapasztalatainak értékelése Kötelező szakmai továbbképzés előkészítésének áttekintése 2009-ben le nem zárt fegyelmi ügyek figyelemmel kísérése

Budapest, december Köszönöm a figyelmet!