. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Határon túli tanulmányutak diákoknak Csete Örs az Apáczai Közalapítvány igazgatója.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Leonardo da Vinci Program. A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési programja a szak- képzés területén.
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a.
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
Képesítési keretrendszer Képesítési keretrendszer alapfogalmak, alapértelmezések, alapkérdések Derényi András Országos Kredittanács, Oktatáskutató és Fejlesztő.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
TÁRSADALMI HATÁSOK.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A FELNŐTTKÉPZÉS FELADATELLÁTÁSI RENDSZERE
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Motivációs kutatások kutatási kérdései
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Előadás másolata:

. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]

Előnyök általában Informálás a képzési rendszer képesítéseinek egymáshoz való viszonyáról > újfajta rendezettség a képesítések egyre kaotikusabb világában A tanulási pálya, a karrierút tervezésének elősegítése [egyének] A képzési programok tervezésének, fejlesztésének orientálása [képzési szolgáltatók] Az alkalmazottak kiválasztásának, a foglalkoztatásnak a támogatása [munkaadók] Társadalmi léptékben a kompetenciafejlesztés támogatása [oktatáspolitikusok, nemzeti fejlesztési stratégák] A nemzetközi mobilitás segítése (munkavállalók, tanulók) A szereplők közötti kommunikáció ösztönzése, elősegítése

A MKKR lehetséges előnyei Kimenet felőli gondolkodás megjelenítése Tanulási eredmények, kompetenciák alkalmazásának előtérbe helyezése Szereplők/érdekeltek elmozdítása a tanuló/hallgató - központú gondolkodás irányába Képesítések közti viszonyok érthetőbbé tétele (az alágazati szabályozások különbözősége felett) Alágazati szabályozó rendszerek orientálása (esély a hosszú távú konvergenciára) Jogalkotók figyelmének felkeltése hiányzó szabályozási elemekre, funkciókra, intézményekre Esély a fejlesztéspolitikák jobb megfogalmazására Esély a szereplők közötti kommunikációra

Kérdések A képesítési rendszer és a képesítési keretrendszer egymással milyen viszonyban áll? Mennyiben ad más támogatást egy keretrendszer a társadalom szereplői számára, mint egy képesítési rendszer? Miben áll ez a máság, és tekinthető-e többletnek? Ha igen, mennyiben? A társadalmi szereplők mely nagy csoportjai érdekeltek leginkább a képesítések minőségének javulásában? És melyek azok az érdekek, igények, amelyeket egy képesítési keretrendszertől remélhetnek? Lehetséges-e egységesen kezelni ezeket az igényeket, vagy feltétlenül differenciáltan kell szemlélni egy képesítési keretrendszer szempontjából? Milyen érdekellentétek jelentkezhetnek a keretrendszer bevezetése során? Milyen hatása lehet a keretrendszer bevezetésének a szakképzés és felsőoktatás kapcsolatára, a Felsőoktatási szakképzésekre? Hogyan befolyásolhatja a keretrendszer a választott tanulási utakat? Milyen hatása lehet a keretrendszernek a képzett munkaerő elvándorlására?

Az MKKR felsorolt lehetséges előnyei közül melyek a legfontosabbak hazai szempontból? Mely lehetőségekre kellene a legnagyobb figyelmet fordítani a fejlesztésben? Melyek a legkönnyebben kiaknázható lehetőségek, és melyek jelentenek különös erőfeszítést - mely szereplők számára? Milyen információra van szükségük az egyes szereplőknek ahhoz, hogy az MKKR előkészítése és megvalósítása sikeres legyen? Kiket kell bevonni, hogy az MKKR sikeres eszközzé váljon minden szereplő számára - diákok, családok, oktatók, állam, munkaadók, etc. számára? És mikor? Volna igény más országok hasonló szereplőivel történő tapasztalat- cserére a KKR előnyeiről, lehetőségekről, nehézségekről - pl. magyar munkaadók és német munkaadók tapasztalatcseréjére? Van esetleg már ilyen kapcsolat?