TÁMOP-3.1.8-09/1-2010-0004 - „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése Közoktatás 1-4. szintjei - Kapcsolódások.
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
A tanári munka értékelése
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése - 2. ütem A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
Országos kompetenciamérés A mérési rendszer fejlesztése, az érettségi rendszer átvilágítása Pongrácz LászlóOktatási Hivatal Magyar Termék Nagydíj.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Szent László ÁMK Szakközépiskolai Intézményegysége
A NAT és az élő idegennyelvek Az új NAT szükségessége Köznevelés tartalmi egysége Kulturális javak: minden tanuló férhessen hozzá Közös.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
1 AZ ÁTALAKULÓ SZAKKÉPZÉS FŐVÁROSI PEDADÓGIAI NAPOK 2OO4.november 15. Dr. Szenes György igazgató.
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont 1 SZAKMAI NAP Az akkreditált egynyelvű és kétnyelvű középfokú francia nyelvvizsgák bemutatása 2. Ebédszünet.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Képesítési Keretrendszerek Európában
A francia nyelvi érettségi tapasztalatai. Források: Oktatási Hivatal adatbázisa Országos Közoktatási Intézet Követelmény- és Vizsgafejlesztő Központjában.
A nevelési-oktatási program előzményei
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kompetencia alapú új moduláris képzés
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Kompetensek lettünk? június 27..
Autonómia és felelősségvállalás
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
A közoktatás és az OKKR Dr. Horváth Zsuzsanna és Ütőné Dr. Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
Az oktatás szerepe az energetikai szektor jövőjének formálásában Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes.
Varró István Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
A felnőttképzési szakmai végzettségek MKKR szerinti besorolása
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás

A közoktatáshoz kapcsolódó, az Országos Képesítési Keretrendszer szempontjából releváns tanulási kimenetek leírása. 1. Az MKKR 1-4. szintjeinek közoktatási szempontú értelmezése. 2. A támogató környezet kialakítása. A fejlesztés célja

A fejlesztő munka keretei Korábbi OKKR, EKKR anyagok. Kormányrendelet (1229/2012. (VII. 6.)) – a 8 kimeneti szint rövid meghatározása. A nemzetközi fejlesztések tapasztalatai. A felsőoktatásban és a szakképzésben folyó fejlesztés. Szakértői munkacsoport. Erőteljesen változó oktatási környezet.

A kimeneti pontok legitimálása. A közoktatás szempontjából releváns 1-4. kimeneti szint deskriptorainak kibontása, értelmezése az elemzett dokumentumok alapján. Köznevelési törvény, Nat, Kerettantervek, érettségi vizsgakövetelmények, 6 és 4 évfolyamos gimnáziumi felvételi feladatlapok, OKM, Idegen nyelvi keretrendszer, Európai Nyelvtanulási Napló, SZVK-k (Vendéglátás-idegenforgalom, mezőgazdasági), szakmai versenyek feladatai Mit végeztünk el?

Országos Kompetencia- mérés 2006-tól Kétszintű érettségi 2005-től Mérési rendszer és az MKKR

Tudás: a tudatosan hozzáférhető, egyértelműen felidézhető, a „világ dolgaival” kapcsolatos tények tudása (ún. szemantikus tudás). Képesség: a tényleges cselekvésekben megnyilvánuló motoros készségek + specifikus kognitív készségek + a gondolkodásunkra általában jellemző kognitív képességek. Autonómia és felelősség: a tevékenység jellemzése annak alapján, hogy egy adott személy milyen önállósággal, milyen mértékű felelősségvállalással tudja azt végrehajtani. Attitűd: értékelő viszonyulás valamilyen konkrét vagy elvont dologhoz. Érzelmi, gondolati és viselkedésbeli összetevőkből áll, amelyek egymással is összefüggő elemek. Leíró jellemzők - deskriptorok

Problémák, dilemmák A deskriptorok eltérő jelentősége – tudás és képesség túlsúlya, kevés információ az attitűdről, még levesebb az autonómiáról és felelősségről → eltérő részletezettség. Szemléleti különbségek – alig megjelenő tanulási eredmények, inkább tartalom és követelmény-leírások a dokumentumokban. Belső ellentmondások. A „hiányzó láncszem” problémája.

A közoktatásban megszerezhető végzettségek, lezáró szakaszhatárok besorolása. Alapozó szakasz – 1. szint Alapfokú végzettség – 2. szint Általános műveltséget megszilárdító szakasz – 3. szint Középfokú végzettség (érettségi) – 4. szint Hol tartunk most?

Törvényi szabályozás Tartalmi szabályozás MKKR 1-4. szint legitimálása Képesítések, szakaszhatárok besorolása Alapozó szakasz: MKKR 1. Általános iskolai végzettséget tanúsító bizonyítvány: MKKR 2. Általános műveltséget megszilárdító szakasz: MKKR 3. Középfokú végzettséget tanúsító érettségi bizonyítvány: MKKR 4.

A közoktatásban megszerezhető végzettségek Részben egy képzési szakasz teljesítéséhez, részben állami vizsga letételéhez kapcsolódnak. Alapfokú iskolai végzettség: a 8. osztály elvégzéséhez kapcsolódik. A végzettséget tanúsító bizonyítványt az iskola adja ki. Középfokú iskolai végzettség: az érettségi bizonyítvány tanúsítja. Érettségi bizonyítványt kell kiállítani annak, aki teljesítette az érettségi vizsga követelményeit. Az érettségi vizsga szintjének a végzettség tekintetében nincs jelentősége.

Támogató környezet feltérképezése Kutatási területek, kérdéskörök: a (közoktatási) rendszer nyitottsága és átjárhatósága, az iskolák és tanárok fogadókészsége, nyitottsága, a tanárok viszonya a tanulási eredmény alapú megközelítéshez, szabályozási módok, szabályozási igény a tanulók átvételénél, az MKKR fogalmainak, rendszerének ismerete, viszonyulás ezekhez.

Ami még hátra van  Folyamatos szakmai egyeztetés az alágazatokkal.  Kapcsolódó szint (5.): az egymásra épülés vizsgálata.  Részvétel az EKKR-rel való megfeleltetésben, az összegző beszámoló elkészítésében (nemzetközi szakértő bevonásával).  Kommunikáció, disszemináció: részvétel szakmai fórumokon, kiadványok elkészítése.  A támogató környezet kialakítását segítő kutatás.  Képzés kormányhivatalnokok számára.

Köszönöm a figyelmet!