A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
„Ezt egy életen át kell játszani”
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A fejlesztés hatása a szervezetre
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Projektmunka.
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
Tanuló szervezet.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Az EEM helye a menedzsmentben
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Autonómia és felelősségvállalás
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
A tanulás jelentőségének (újra)felfedezése a felsőoktatásban Derényi András OFI-KKEK TÁMOP / „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban”
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Mire lehet/ne jó az iskola
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Pedagógus értékelési rendszer
Reflektív gondolkodás
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Kompetencia menedzsment 4. Modul BGF
Kompetencia alapú szakoktatás
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE) .

Az előadás tartalma Középpontban a tanulás A tanulási eredmények fogalma, szerkezete A tanulási eredmények funkciója A tanulási eredmények szervezeti tanulása Jelentősége – veszélyek Változáskövetés, változásmenedzselés

Középpontban a tanulás Problémaalapú tanulás (1960-as évek) alkalmazkodás és részvétel a változásban, kreatív és kritikus gondolkodás, tanulási hiányok és erősségek felismerése, az alaptudás növekedése és a különböző források kezelése (Barrow; Tamblyn 1980, Engel 1997 idézi OFI, 2009). A jó probléma-megoldás tervezése témakörben szereplő alapvető elemek, elvek meghatározása, várható tanulási eredmények felvázolása, brainstroming alkalmazása, problémák felosztása részekre, lépésekre, tanulási segédlet készítése és a tanulók segítése a források keresésében

Kognitív tudományok IKT - Új tanulási környezetek Tudáskoncepciók Kompetenciák Tanuláskutatások Kritikai nézőpontok

A tanulási eredmények fogalma A tanulási eredmények állítások arról, hogy a hallgató mit tud, mit képes elvégezni, milyen attitűdökkel rendelkezik a tanulási tevékenysége eredményeképpen. A magyar képesítések leírásakor az autonómia és a felelősségvállalás elérendő szintje is megjelenik. Nagyobb figyelmet fordítanak hallgató eredményeire, mint a tanári szándékra, célokra.

A tanulási eredmények szerkezete (pl.) Tudás/ ismeret Az adó- szabályok Minőség-menedzsment modellek Képességek Üzleti-terv vizsgálata Cég-fejlesztési terv összeállítása Attitűd Vevő problémáira érzékeny Kritikus nézőpont Önállóság /felelősség-vállalás Önálló döntéshozó Vezető elemző segítségével

A tanulási eredmények funkciója 1. Az innovációs potenciál serkentése A szakmai párbeszéd és tudásközösségek erősödése Rendszer- és szervezeti tanulás támogatása Képzések, képesítések felülvizsgálata Partnerség értelmezése (munka világa, hallgató)

A tanulási eredmények funkciója 2. A diszciplína tudomány-rendszertani kérdéseinek gondozása Tudományhatárok, tudományterületek, tudományágak újradefiniálása A képzési területek és a diszciplínák illeszkedése

A tanulási eredmények funkciója 3. A felsőoktatásban a képzők pedagógiai felelősségének felismerése A tudomány taníthatóságának és tanulhatóságának kérdése Változások a tanulásfelfogásban Változások a tanulásszervezésben, értékelésben Képzők képzését ösztönzi

A tanulási eredmények „tanulása” Tanulásszabályozó Tudás-integráló Rendszerszabályozó Hálózat-integráló Supra Makro Mezzo Mikro Nano

A tanulási eredmények „tanulása” A tanulás egyéni, társas (csoportos) és szervezeti, rendszer szintje tanulási térként értelmezhető. A kezdeményezés tere Az interakció tere A gyakorlat tere A cyber tér Nonaka és Konno (1998, idézi Tynjälä, 2008)

1. 2. E E E E E CS E E 3. 4. SZ CS CS CS CS SZ E CS Explicit Implicit

A tanulási eredmény Jelentősége: Veszélyei: Képesítések összehasonlításának alapja Képzési reform központi fogalma Adaptív oktatás Mastery Learning Veszélyei: Felületes reformok, „újruha” Túldicsérik, „gyógyír” Többsebességes Európa Terminológiai bizonytalanság Értékelés fosszilizálódása

Változás-követés, -menedzselés Implementációs stratégia Rossz gyakorlatok gyűjtése A kríziskommunikáció elemzése Szkepticizmussal, kétkedéssel szembeni nyitottság Hibából tanulás Failing to learn and learning to fail (intelligently) Tiltakozás komolyanvétele

Kérdések Mi segíti és mi akadályozza a tanulási eredmények alapú felsőoktatás kiépülését? Hogyan menedzselhető egy rendszer-innováció, hogyan egy képzési program és annak változása?

Köszönöm a figyelmet. vamos.agnes@ppk.elte.hu