TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-005 projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
Advertisements

MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Innováció lehetséges szerepe a nemzetközi üzletfejlesztésben
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
A vállalkozások környezete
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Gazdaság a politikum fogságában. Államgazdaság Reálszféra „Strukturális válság” „Kiegyensúlyozott növekedés”
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Összehasonlító gazdaságtan
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
TÁMOP B-09/1/KMR Czakó Erzsébet Budapest, április 5. A gazdasági versenyképesség útjelzői Verseny - pálya: A magyar sport versenyképessége.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális központok fejlesztése: valami talán elindul? (Hrubi László, MTA RKK)
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
Közép-Dunántúl és Innováció - fókuszban a versenyképesség KÍGYÓSSY GÁBOR KDRFÜ Kht., program menedzser Dunaújváros, június 17.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Pécs, szeptember 30. Versenyképesség és adósságcsökkentés A Magyar Közgazdasági Társaság 49. Vándorgyűlése

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 2 GONDOLATMENET A versenyképesség elemzésének modellje és kapcsolata a növekedésselA versenyképesség elemzésének modellje és kapcsolata a növekedéssel Nemzetközi tapasztalatokNemzetközi tapasztalatok Az EU reálgazdasági modelljeAz EU reálgazdasági modellje A versenyképesség reálgazdasági követelményeiA versenyképesség reálgazdasági követelményei ÖsszefoglalásÖsszefoglalás

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 3 Termelékenység Kormányzat NormákIntézményekPolitikák Versenyfeltételek és tényezők Vállalatok Fogyasztói elégedettség + profit Társadalmi jólét Egyének (Háztartások) Nemzetközi kontextus A VERSENYKÉPESSÉG KUTATÁSI MODELLJE Chikán-Czakó, 2009

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 4 Termelékenység Kormányzat NormákIntézményekPolitikák Versenyfeltételek és tényezők Vállalatok Fogyasztói elégedettség + profit Társadalmi jólét Egyének (Háztartások) Nemzetközi kontextus A VERSENYKÉPESSÉG KUTATÁSI MODELLJE

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 5 Versenyfeltételek és tényezők Vállalatok Fogyasztói elégedettség + profit Reálgazdaság

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 6 GYÉMÁNTMODELL Kormányzat Vállalati stratégiák, struktúra, verseny Keresleti tényezőkTermelési tényezők Kapcsolódó és támogató szektorok Lehetőségek Porter, 1990

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 7 A NÖVEKEDÉS MIKROSZINTŰ MOTORJAI GDP Termelékenység MFP A növekedés mikroszintű motorjai: mikropolitikák 1. A vállalatalapítás és a vállalkozási tevékenység ösztönzése 2. A tudományos és technológiai eredmények terjedésének és kihasználásának ösztönzése 3. A humán tőke megerősítése és potenciáljának kihasználása 4. Az infokom technológiák jótékony eredményének kihasználása OECD (2005)

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 8 VERSENYKÉPESSÉGI TANÁCSOK BulgáriaHorvátország ChileÍrország CsehországJordánia Egyesült Államok Nagy-Britannia EgyiptomÖrményország ÉsztországSzingapúr FinnországSzlovénia

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 9 A VERSENYKÉPESSÉGET ELŐSEGÍTŐ TÉNYEZŐK Átfogó koncepcióÁtfogó koncepció Hosszú távú gondolkodásHosszú távú gondolkodás Általános szabályok és nemzeti sajátosságokÁltalános szabályok és nemzeti sajátosságok Intézmények, állam, piacIntézmények, állam, piac A reálgazdaság becsületeA reálgazdaság becsülete

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 10 AZ EURÓPAI UNIÓ REÁLGAZDASÁGI MODELLJE Makrogazdasági feltételek Strukturális feltételek Monetáris politika Fiskális politika Közpolitikai kezdeményezések Tényezőellátottság (pl. infrastruktúra) Termelékenység és innováció Infokom technológiák Pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés Nyitott és jól működő piacok Innováció és tudás terjedése Humán tőkéhez való hozzáférés Vállalkozási tevékenység Közigazgatási és szabályozási környezet EC (2004)

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 11 A REÁLGAZDASÁGI MODELLBŐL SZÁRMAZTATHATÓ VERSENYKÉPESSÉGI KÖVETELMÉNYEK Hogy állunk?

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 12 Sokoldalú és hatáskörrel felruházott Versenyképességi Tanács

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 13  Stabilitás és kiszámíthatóság a belföldi piacokon  Külgazdasági stratégia és jól fókuszált intézményi rendszer

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 14  Az innováció stabil intézményi háttere és a vállalati K+F pénzügyi ösztönzése

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 15  Multik és KKV-k együttes fejlesztése, beszállítói hálózatok  A KKV szektor támogatása

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 16  Az alkalmazások terjedésének pénzügyi és személyi feltételei

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 17  A pénzügyi közvetítő rendszer stabilitása és hatékonysága

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 18  A foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság feltételeinek megteremtése

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 19  Gazdaságtámogató intézményi rendszer, az állami és a piaci szerepek harmóniája

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 20 A tartós növekedés feltételei

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 21 ÖSSZEFOGLALÁS Átfogó és sokoldalú versenyképességi politika és az ezt támogató intézményi rendszer nélkül nehezen képzelhető el tartós növekedés.