Social network a generációk között

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AHOL A CSEND MÉG HALLHATÓ KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓ NYÉSTÁN
Advertisements

Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Csuhaj Andrea Programvezető
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Mit csinálsz a szobádban
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Professzionális iskolai kutatások
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
JÓ GYAKORLATOK AZ IKT ISKOLAI ALKALMAZÁSÁBAN
A matematikatanítási kutatások néhány kutatás-módszertani kérdése Mennyire zavarja az oktatási folyamatot az oktatási kísérlet? Dr. Munkácsy Katalin ELTE.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
E-learning és a multimédia
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
E-learning alapú távoktatásos képzés
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
P Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység Összefogása Mélykút központtal” című, TÁMOP / pályázat Company Name.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Médiapolisz lakói III. Dr. Antalóczy Tímea Dr. Szabó Andrea VII. Nemzetközi Médiakonferencia, IX. 25. Közélet, közérzet.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Mindennapi veszteségeink
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
Kinek hogyan segíthet? Motivációs üzenetek a társadalom különböző szegmensei számára.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium és a Miasszonyunk Időskorúak Otthona TÁRS-Önkéntes program 2010/11-es tanév II. félév Zalaegerszeg.
Speciális gyermekvédelem
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
A Legjobb Barát Hozzáállás
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Infokommunikációs modellprogram az idősek otthoni biztonságáért
Tanuló neve:Faragó Dominik János Felkészítő tanár:Győri Tamás
Idősek az idősekért Győrben
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Generációk találkozása Készítette: Giricz Nikolett
Előadás másolata:

Social network a generációk között Social network a generációk között. Infokommunikáció és a Skype az idősek életében Széman Zsuzsa Az öregedés káráról és hasznáról Társadalomtudományok a demográfiai öregedésről MTA TK Szociológiai Intézet 2013. 11. 21.

Idősek, magány, internet: Észak-Amerika, Európa, Magyarország Kanada 65+ 2/3 – internet használó (Milliken et. al. 2012). Videón keresztüli kapcsolattartás segít a magány és az izoláció legyőzősében Növeli az önbecsülést (Shapiro, Barak, and Gal 2006; Slegers, van Boxtel, and Joles 2008). EU: magány és izoláció az egyik legjelentősebb probléma EU Summary Reflection, 2010 Észak-európai országok, Nyugat-Európa- széleskörű internet használat az idősek körében Kelet és Dél-Európa: alacsony Magyarország: 65+ kevesebb mint 10%-a Terjedőben az egészséges idősek körében

Tartósan gondozott idősek jellemzői Fizikai és vagy mentális problémák Sokuk immobil Kapcsolati hálójuk egészségi állapotuk, funkcióvesztésük miatt beszűkül Zömük számítógép és internet analfabéta Intergenerációs kapcsolataik jellemzője növekvő tudáshiány

Skype: Kutatási hipotézis Ha a házi gondozásra szoruló beteg, magányos idős embereket sikerül megtanítani a Skype használatára, a video kommunikáció révén magányosságuk megszüntethető. A kutatás 2 periódusa:2011;2012-

Skype Care I Minta 15: 80 éven felüli, többségében nő, többségében szellemi Magányosak; depressziósak öngyilkossági kísérletet elkövetők (2 fő) Számítógépes, internetes ismeretek hiánya Nehézség: társadalmi előítélet, nincs szponzor.

Módszer Gondozóközpontok vezetőivel közös kiválasztás, ismerik a gondozott személyiségét fizikai és pszichés betegségeit viselkedését családi körülményeit, interperszonális kapcsolati hálóját szociális helyzetét technikával szembeni attitűdjét Kutatás előtt az idősek reakcióinak feljegyzése A telepítés során:megfigyelés, beszélgetés (gondozási központ vezető/kutató/ telepítést végző technikai személyek)

Módszer: folytatás 3. hónap (Budapest) 16 éves önkéntesek bevonása Feladat: heti rendszeres látogatás, nehézségek előmenetel jelzése, folyamatos segítségnyújtás. 4. hónap (Székesfehérvár) szociális munkás hallgatók esettanulmány készítése az időssel és a gondozóval fontos: a hallgatók nem ismerték az idős korábbi mentális állapotát, személyiségét

Az idősek reakciói a számítógép telepítése előtt Negatív, időben egymást követő érzelmi hullámok döbbenetet (hogy számítógépet kap) érdeklődés hárítás „ Én már öreg vagyok ehhez, ez a fiatalok világa” nagyfokú félelem, ijedtség Pozitív, időben egymást követő türelmetlenség „Mikor kapom már meg?” izgalom „Milyen lesz, hogy néz ki, hogyan használom majd?” öröm „Nekem is lesz olyan, mint az unokámnak.”…. „Jó lesz, ha használni tudom majd.”

Előítéletek család társadalom „A család nem hitte el, hogy érdemes számítógépet adni az idősnek.” (gondozási központ vezetője) társadalom „Szeretném látni, mit csinálnak majd az idősek ezzel, majd csipketerítőt tesznek rá és arra egy vázát és nézik.” (fiatalabb telepítést végző fiúk)

Idősek motivációja Látja, beszél a családhoz Erős vágy a tanulásra, betegségük ellenére!! Új életcél Napi elfoglaltság

Önkéntesek, unokák szerepe Tudásátadásuk lehetővé teszi az infokommunikációs felzárkózást. „Probléma”: nem a skypolás megtanítása, hanem az internet újabb lehetőségeinek az elsajátítása. „Jobb lett a kapcsolatunk (unoka) azóta, amióta megvan a számítógépem és használom az internetet. Végre van közös témánk!” (78 éves férfi) Az unokákkal is minden nap skypolunk, van úgy, hogy már szinte a gép előtt elalszom, mert ők nagyon sokáig beszélnének, én meg már fáradt vagyok, de nem bánom.” „

Idősek: infokommunikációs felzárkózás Új szokások: pl. online vásárlás (gyapjúfonal), online sorozatnézés, zenehallgatás, templomba jár, stb. Új szavak (Google, face book, chat, surf, email, stb.) Régi szavak új tartalommal vírus, egér, könyvtár, ablak) Felélem eltűnése (vírus ellen oltást kért, félt, hogy az egér megeszi az ételét.) Pozitív drogfüggőség, 2-4 óra De folyamatos segítség kell az újabb lehetőségek megtanulásához, a nem rögzült dolgok ismétléséhez.

Szociális kapcsolatok változása 1. család: Kapcsolataik erősítése, fenntartása 2: barátot, ismerőst keres:régi kapcsolatok újraélesztése 3: új kapcsolatok keresése:„idegen” idősekkel is kapcsolatba akar kerülni: Szociális kapcsolatok bővítése Internet, önkéntesek: az interperszonális kapcsolatok pozitív irányú változtatásának új eszköze. Bővülő, kiszélesedő és nem szűkülő kapcsolati háló!

Az idős személyiségének az átalakulása Pozitív személyiség rövid idő alatt, 4 hónap!! Öngyilkossági kísérletek megszűntek. Nyitott, kiegyensúlyozott idősek, nincs szükség mentális gondozásra. „A. bácsi egy kiegyensúlyozott, határozott, kommunikatív, optimista empatikus embernek tűnt.” (szociális munkás hallgató, nem ismerte a korábbi mentális állapotot) „A. bácsi kinyílt, mint egy rózsa.”(gondozási központ vezetője)

Pozitív eredmények Idős Nincs többé magágy, öngyilkossági kísérlet Új cél Színesebb napi aktivitás Életminőség javulása Olcsó megoldás

Legfontosabb visszajelzés 1 év után mindegyik idős vállalta az internet előfizetését. „Ha azt kérdezed mit adott nekem a számítástechnika? „Kitárta az ismeretszerzés kapuját tágasra! Nagy segítség és állandó kíváncsiság költözött a géppel az otthonomba (76 éves nő )

Skype II Kutatói kérdés adaptálható-e a program? hátrányos helyzetű idősek körében Hátrányos helyzetű kistérség Mezőgazdasági jellemző Iskolázatlanabbak Rosszabb szociális helyzet Rosszabb lakáskörülmények Elöregedett település, kis létszámú falvak Rossz infrastruktúra 25 fő, Fehérgyarmat (10 fő), 6 falu

Új elem Önkéntesség (közösségi szolgálat) megtanítása középiskolai tananyag része 14 – 15 évesek – „kötelező” tantárgy Párokban heti 2 alkalom Eredmény még jobb, mint az I. fázisban Alacsony iskolai végzettségű nők 1/7-nek motivációja a a kapcsolattartás és a tanulási vágy!

Sikerhez szükséges kellékek Mediátor – elmagyarázza a feladatokat, kapocs a generációk közt Iskolával való folyamatos kapcsolattartás Új osztályfőnökök/osztályok – feladatok ismertetése Technikai problémákat megoldó személy (pl. a gép elromlik) Kapcsolattartó önkéntes/személy Az önjáróvá vált időst probléma esetén segítő (pl. egy ideig nem gyakorol, elfelejt) Az idősek nyomon követése

Intergenerációs kapcsolatok változása 2012-es tanév 2013 tanév Különböző diákok Mindkét évben a diákok közömbössége vagy előítélete, értetlensége pozitív irányba változott.

Önkéntesek érzése 2012-es tanév 10. osztályos tanulói közül „Hogy őszinte legyek, először nem gondoltam hogy több lesz "elvégzendő iskolai feladatnál, mivel ezelőtt még nem volt részem önkéntes munkában. Viszont ahogy egyre több alkalommal látogattuk meg Ica nénit, kezdtem érezni azt, hogy milyen jó segíteni valakin, illetve valami újat megtanítani. Szintén örömet okozott, hogy láthattam Ica néni fejlődését, ezáltal azt is, hogy mennyire örül ennek az egésznek. Úgy gondolom, hogy maradandó élmény volt megismerni egy olyan idős hölgyet, aki már élete során számtalan dolgot megtanult, mégis hajlandó volt két fiatal lánytól új dolgokat tanulni.” 

Önkéntesek érzése 2013-es tanév 9. osztályos tanulói közül „Igen változtak az érzéseim (legalább is nekem). Az elején nem is igazán tudtam mit is/mire is gondoljak, mire számítsak. Az első két alkalom az úgy ahogy eltelt (az még a megbeszélés előtt volt)*, azóta pedig egyre gyorsabban eltelnek azok az egy órák, sosem tudjuk igazán befejezni, amit elkezdtünk. Ezért is lenne jó többször menni... Valamint én más úton is teljesítem(próbálom teljesíteni) a közösségi szolgálatot, de valamiért mindig jobban várom, hogy hétfőnként Joli nénihez mehessek, mint a másik önkéntes munkámat”**... *A kutató eligazítása előtt * iskolai korrepetálás  

Az idősek társadalmi integrációja Önkéntes fiatalok internetes tanítása alapvetően megváltoztatta a generációk közti kapcsolatrendszert A két egymástól távol eső generáció között IKT tudáshiány eltűnt Az idősek a társadalom aktív tagjaivá váltak Életminőségük javult Nyomon követés: 2 idős meghalt, de még halála előtt is „teljes életet élt”, az interneten keresztül bekapcsolódott a „világba”. Mi ez, ha nem a társadalmi integráció egyik formája?