Az élethelyzethez igazított tanulás. A tanulás célja kompetencia-többlet megszerzése; ahol a kompetencia: gyakorlatban hasznosítható tudás a működtetéséhez.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Sikeres emberek.
Oktatásszervezés gyakorlat tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás.
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Értékek az értékelésben Mik a fontos kérdések?
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
EZ A MUNKA ÜZLETI LÉPÉSEK. Elvisszük a hírt mindenkinek, mert keressük azokat, akik: •Változtatni akarnak (a körülményeiken) •Ambiciózusak (tesznek érte)
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Angol nyelvi kompetencia
TÁMOP A „Lépéshátrány nélkül” hasznosítható végzettség megszerzésének támogatása c. pályázat
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Szociális kompetencia
Projektzáró konferencia Balatonszentgyörgy TÁMOP „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” „Álmodtam.
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
E-learning alapú távoktatásos képzés
A történelemtanítás általános funkciói, módszerei
A lehetséges énképek.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A felnőtt tanuló 2. előadás
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
A kompenzálásnak 3 lehetséges módja van: Δ=0 →amikor nincs kompenzálás Δ>0 →a kompenzálás érték pozitív Δ
A benyomáskeltés. Mi a cél? zKedvező benyomás alakuljon ki rólunk tárgyaló partnereinkben zTulajdonképpen reklámozzuk, kirakatba tesszük, ajánljuk magunkat.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A pedagógus, aki az IPR mögött van
FELNŐTTKÉPZŐ SZERVEZETEK… Borsi Árpád főtitkárFVSZ Budapest, 2008.augusztus 27.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Az idegennyelv-tanulással egszerzett plurikulturális kompetencia elősegíti az etnocentrizmus leküzdését. (Közös Európai Nyelvi Referencia keret – KER)
Radnóti Miklós Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolája 8044 Kincsesbánya Iskola u. 1. „Jó gyakorlat” Év végi felmérő feladatlap kémia tantárgyból.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Mi fán terem a pszichológia? Önismeret 1. előadás
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Gyermekvilág régen és ma
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
Felnőttoktatás, felnőttképzés Dr. Tóth András. FelnőttoktatásFelnőttképzés IskolarendszerűIskolarendszeren kívül Tanulói, hallgatói jogviszonyTanuló szerződés.
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Dr. Papp-Danka Adrienn Tanulásmódszertani útmutató online tanuláshoz X. MoodleMoot Konferencia, június 26.
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
Szociális kompetencia
Előadás másolata:

Az élethelyzethez igazított tanulás

A tanulás célja kompetencia-többlet megszerzése; ahol a kompetencia: gyakorlatban hasznosítható tudás a működtetéséhez szükséges motivációs háttérrel.

Paradigmáink: a tanulás = élettevékenység (Magyar Miklós) az adottságok különbségeit … a tanulási idő különbségeivé válthatjuk át (Csapó Benő)

Kiinduló állítások (axiómák): A tanulónak vannak céljai; azért tanul, mert úgy látja, hogy a tanultak gyakorlati működtetése segíti őt a céljai elérésében; ehhez az adott tanulás elé is célt tűzött ki. Az ép felnőtt ember bármit meg tud tanulni.

Ha létezik a tanulási cél: akkor meghatározható az áthidalásra váró „hézag”, és létrehozható, illetve az eszközök, források tömegéből kiválasztható az eredményes „készlet”.

A tanulás, természeténél fogva, sikeres! A tanulási kompetencia (látszólagos) csökkenésének az oka a motivációs háttér megváltozásában ismerhető fel: az önmagukat jutalmazó belső motívumok helyét külső motívumok foglalják el.

Az élethelyzethez igazított tanulás a tanulási folyamat minden pillanatában, a tanuló minden helyzetében fenntartja és ha kell: újraéleszti a tanulás céljához kötődő elsajátítási motivációt.

Az élethelyzethez igazított tanulás a tanulási folyamat minden pillanatában, a tanuló minden helyzetében tudatosítja a tanulás értékét, és segít reálisan pozitív szinten tartani az eredménnyel kapcsolatos elvárást.

Egy idézet egykori kedvenc geometria-tankönyvemből: Mi csak megmagyarázzuk álláspontunkat, de nem állítjuk, hogy ez az egyetlen lehetséges álláspont.