Az ikonikus/képi fordulat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
Advertisements

Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Intencionális alapállás
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
Informatikai alapfogalmak
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
Az információs forradalom
Verbális kommunikáció
Tudás, közösség, hatalom
Digitális technika, digitális áramkörök
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd
Verbális kommunikáció
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Albert Einstein idézetek.
Idézetek Carl Gustav Jungtól ( )
Készítette: a Dalai Láma
Készítette: Tóth Enikő 11.A
(A tudomány szemszögéből)
A képernyő-interfész feltételezett hatásrendszere.
Számitástechnikai alapismeretek
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Albert Einstein idézetek.
Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, május 9. Dr. Németh Norbert.
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
A „hűséges kéz” és az „állhatatos szem” viszonya x A taktilis és a vizuális megismerés összekapcsolhatósága a XVII. században Szerző: Pintér Lilla Témavezető:
Pozitív gondolatok "Megígérem magamnak... Automatikus.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.
A képszerűség szerepe a retorikában
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
AZ ÍRÁS A mezopotámiai ékírás.
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Managerek éjszakája.
Tantárgyi Feladatbank
Szintaktikai, szemantikai szabályok
(A tudomány szemszögéből)‏
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Egyik évben legjobb barátok lehettek,
A nyelv, mint jelrendszer
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
„Reflektorfényben Te állsz”
Számrendszerek kialakulása
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Személyiségteszt.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Az alapvető kommunikáció
Az Élet Igéje szeptember.
Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan.
Egyenes vonalú mozgások
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
"Adjatok egy fix pontot, és kimozdítom a Földet"
Kommunikáció.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Előadás másolata:

Az ikonikus/képi fordulat

A 20. század kommunikációs technológiai forradalma nem csupán a beszéd rögzítését tette lehetővé — ami az írás térvesztésével járt —, hanem képek készítését és sokszorozását is, ami az íráson túl a nyelv számára is szerepvesztést eredményez

„Az emberek elsőbben képekben gondolkodnak, s csak azután elvont szavakban.” (Nyíri Kristóf)

Az állítás mindenképpen igaz, persze igazán csak akkor, ha a kép szót metaforikusan értjük, és valamennyi érzékszervünkre vonatkoztatjuk: tehát csak akkor, ha elfogadjuk, hogy a vizuális képek mellett hang-képekben, szag-képekben, íz-képekben és tapintás-képekben is gondolkodunk. Való igaz ugyanakkor, hogy a látásnak az emberi érzékelésben elfoglalt kiemelt helye miatt a nem nyelvi gondolkodásban kitüntetett szerep jut a vizuális képeknek, s rögtön ezt követően a hang-képeknek.

A képi (miként a többi érzékszervi alapú tudattartalmakkal történő) gondolkodás az „a” szektorban történik: „nyelv fölötti” gondolkodás nyelvi gondolkodás „nyelv alatti” gondolkodás

Sajátos módon a nem-érzéki, elvont fogalmak jelölésére Platón által használt szavak — idea, eidosz — az idein („látni”) szóból származnak; ez a képi gondolkodás elsődlegességének Platón által történő akaratlan elismeréseként értelmezhető. Ez az „elismerés” persze szervesen illeszkedik bele abba a nyelvi nominalizációs gyakorlatba, amely a nem-érzéki dolgok elnevezésére az érzékelhető világban már megnevezett dolgok elnevezését használja metaforikus értelemben.

Az ember azonban sokáig nem, illetve csak igen kis hatékonysággal tudott képeket csinálni, ezért kommunikációs eszközként meg kellett elégednie a szimbolikus hangnyelvvel, majd ennek grafikus változatával, az írással.

A görög botanikusok felismerték, hogy leírásuk érthetőségéhez szükség van képekre is. Ezért megpróbálkoztak a képek alkalmazásával, de ezeket csak olyan módszerekkel tudták előállítani, amelyek alkalmatlanok voltak a vizuális tények teljes és pontos megismétlésére. Az egymást követő másolók keze végeredményben olyan torzulást eredményezett, amely nemhogy segítette volna, de gátolta a verbális közlés megvilágítását és pontosítását. Ezért a görög botanikusok tanulmányaikban felhagytak az illusztrációk közlésével, megpróbáltak legjobb tudásuk szerint szavakkal boldogulni. Ugyanakkor szavakkal képtelenek voltak úgy leírni a növényeket, hogy azokat fel is lehessen ismerni – azért, mert a különböző helyeken ugyanannak a dolognak más volt a neve, és ugyanaz a név különböző hely[ek]en mást és mást jelentett. Végezetül a görög botanikusok lemondtak arról, hogy szavakkal írják le a növényeket, és megelégedtek azzal, hogy megadták [az egyes növények] [valamennyi általuk ismert nevét], és felsorolták, milyen emberi betegség ellen használhatók. Más szóval, a tudományos leírás [és elemzés] abban a pillanatban összeomlott, amikor meggyőző képek híján kizárólag szavakhoz kötődött. (Ivins--Nyíri)

Amikor Lessing híres esztétikai tanulmányát (1766) írta a Laokoon-szoborcsoportról, nem tudhatta, hogyan is néz ki valójában a szoborcsoport, az ábrázolások ugyanis felettébb különböztek egymástól és az eredetitől is.

A főalak fényképe

Miközben az emberiség fejlődése zömében a nyelvi és a fogalmi („nyelv fölötti”) gondolkodásnak köszönhető, sok esetben ma is csak a képi gondolkodás révén juthatunk el egyes problémák megoldásáig.

Ezt példázza Arthur Koestler híres feladványa: Egy reggel, pontosan napkeltekor egy buddhista szerzetes elindul, hogy megmásszon egy magas hegyet. Keskeny, egy- két lábnyi szélességű ösvény vezet csigavonalban a csúcson álló, tündöklő templom felé. - A szerzetes változó sebességgel baktat; gyakran megáll, hogy pihenjen vagy a magával hozott szárított gyümölcsökből falatozzon. Röviddel napnyugta előtt éri el a templomot. Néhány napos böjtölés után ismét útnak ered. Napkeltekor indul el és ugyanazon az ösvényen bandukol lefelé, ismét változó sebességgel és többször megpihenve az út során. Átlagsebessége most természetesen nagyobb, mint amikor felfelé haladt. - Bizonyítsuk be, hogy van az úton egy olyan pont, amelyet a szerzetes felfelé és lefelé menet is a nap ugyanazon időpontjában érintett.

Felfelé halad a szerzetes. Lefelé halad a szerzetes. Megoldás.

Az ikonikus/képi fordulat a fényképezőgép feltalálásán alapul Az ikonikus/képi fordulat a fényképezőgép feltalálásán alapul. A képek fotokémiai úton való rögzítése nagyfokú pontosságot és ismételhetőséget biztosít.

Az ikonikus/képi fordulat további főbb állomásai: 1 Az ikonikus/képi fordulat további főbb állomásai: 1. A képek elektromos továbbítása. 2. A kép digitalizációja.

Gottfried Boehm: ‘ikonische Wendung’ (ikonikus fordulat), 1995. W. J. T. Mitchell: ‘pictorial turn’ (képi fordulat), 1994.