A légzőszervrendszer betegségei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Advertisements

Gégegyulladás - Laryngitis
2014. JANUÁR 31.- ORSZÁGOS DOHÁNYZÁSELLENES NAP
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Auto immun betegségek.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Allergia.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
VÉRBETEGSÉGEK.
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
AIR WOLF.
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
RÖNTGENKRISZTALLOGRÁFIA (röntgendiffrakció)
Szájüreg Gyulladások. Reaktív elváltozások. Szisztémás betegségek szájüregi megnyilvánulásai. Daganatok és rákmegelőző állapotok.
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A bőr betegségei.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
„ A fekete halál” Pálfi Bence 10.b
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
A szem betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
MEDIASTINALIS TÉRFOGLALÁS – ESETBEMUTATÁS
A nyirokkeringés zavarai
Osteoporosis (csontritkulás)
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
Gerinc CT vizsgálata.
Gerinc CT vizsgálata.
Képalkotó diagnosztikai módszerek
Virtuális endoscopia.
A gerinc és medence képalkotó diagnosztikája
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
A növények légzése.
Állatok szövetei Köb vagy hám…..henger??.
Állatok szövetei Köb vagy hám…..henger??.
Röntgen és ultrahang vizsgálatok intézetünkben
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
Az ember légzőszervrendszere I.
Légzőszervrendszer betegségei
Készítette: Nyúl Bettina
Bakteriális fertőzések
Bakteriális megbetegedések
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
Nukleáris medicina Lényege: A radioaktív izotópok diagnosztikai és therápiás célból való felhasználása.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
A VÉR FELÉPÍTÉSE ÉS FELADATAI KÉSZÍTETTE: RÁCZ KATA.
Virtuális endoscopia.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Előadás másolata:

A légzőszervrendszer betegségei

A légzőszervrendszer vizsgálati módszerei A légzőszervrendszer állapotának vizsgálatára elterjedt módszer a mellkasröntgen készítése, köznapi szóhasználattal „tüdőszűrés”. Ezzel a képalkotó eljárással felismerhetők a tüdő esetleges elváltozásai, így a rákos daganatok és a tuberkulózis baktérium okozta gyulladásos gócok. Az esetleges elváltozások korai felismerését, pontosabb kórkép megállapítását teszi lehetővé a mágneses magrezonanciás tomográfia (MMR, MRI). Ezekkel a berendezésekkel nagy felbontású rétegfelvételeket lehet készíteni, anélkül hogy a szervezet károsodna.

MRI: Felvétele:

Röntgen A légzőszervrendszer betegségeinek felderítésében fontos szerepe van a röntgenkészülékkel végzett vizsgálatnak, amely során röntgensugarakkal átvilágítják a mellkast. A röntgenfelvételen a csontok fehérnek, az egyéb szövetek szürkének látszanak. A felvétel elemzésével megállapítható, hogy nincs-e valamilyen daganat vagy gyulladásos góc a légző szervekben. A vizsgálaton meghatározott időszakonként kötelező megjelenni a súlyos betegségek kialakulásának megelőzése érdekében. A vizsgálat során kismértékű, veszélytelen sugárterhelés éri csak a szervezetet

Röntgenfelvétel

Dohányzás A dohányzás az egyik legkárosabb szenvedélye az embereknek. A dohányfüstben található szén-monoxid kötődik a vörösvértestek hemoglobinjához, ezáltal gátolja az oxigénszállítást. A légutakban és a léghólyagocskákban lerakodó kátrányos égéstermékek erősen rákkeltő hatásúak. Magyarországon évente mintegy 30 ezer ember hal meg daganatos betegség következtében, és mintegy harmaduk tüdőrákban. A tüdőrákos betegek nagy része az erős dohányosok közül kerül ki.

MMR, egy dohányos ember tüdejéről

A légzőszervrendszer gyakori betegségei:

Nátha Vírusos eredetű, enyhe lefolyású betegség, amely az orrüreg nyálkahártyájának gyulladásával, fokozott nyálkatermeléssel, torokfájással jár.

Szénanátha A belélegzett levegőben levő porszennyeződés, állati szőr, virágpor stb. által kiváltott allergiás eredetű betegség. Orrfolyással, könnyezéssel jár.

Asztma A hörgőrendszer allergiás betegsége, amelyet a szénanáthához hasonló anyagok válthatnak ki. A hörgőcskékben található simaizmok összehúzódása és a fokozott nyálkatermelés miatt légzési nehézségek alakulnak ki.

Tüdőgyulladás Magas lázzal, erős köhögéssel járó súlyos betegség. Baktériumok és vírusok is okozhatják.

Tüdőtágulás Nehéz légzéssel, légszomjjal járó súlyos betegség. Oka, hogy a tüdő léghólyagocskák fala átszakad, ami miatt csökken a légző felület. Kialakulásának hátterében legtöbbször a dohányzás áll.

Tuberkulózis Cseppfertőzéssel terjedő, súlyos betegség. A kórokozó baktérium legtöbbször a tüdő szöveteit támadja meg, gyulladásos gócokat alakít ki, aminek következtében a fertőzött szövet elhal. Alultáplált, rossz körülmények között élő emberekben gyakrabban alakul ki. Oltással (BCG) lehet védekezni ellene. A BCG-oltás hazánkban kötelező.

Forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu Köszönöm a figyelmet! Forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu

MRI MR - mágnesrezonanciás vizsgálat Az MR ionizáló (röntgen) sugárzás nélkül képes az atomokban található protonok mágneses rezonanciáját felhasználva a CT-hez hasonló részletgazdag, keresztmetszeti képeket készíteni. A műszer két fő működési eleme a mágneses tér és a nagyfrekvenciás rádióhullám. A kettő összehangolt működésével tapogatják le a szervezetben a hidrogén atomok helyét. Mivel a csont, az izom, az agy és egyéb szövetekben a hidrogén eloszlása nem egyenletes, de az egyes szövetekre jellemző, igen részletgazdag képet tudunk az MR segítségével készíteni. Az MR elsősorban a lágyrészek, hasi-mellkasi szervek, agy vizsgálatára alkalmas.

Hátránya Az MR hátránya, hogy klausztrofóbiában (bezártsági félelem) szenvedők nem vagy csak igen nehezen vizsgálhatóak, tekintettel arra, hogy a vizsgálat egy szűk csőben történik, miközben a cső körül forgó alkatrészek igen erős hanghatást keltenek. A modern MR készülékek egyik fő fejlődési iránya éppen ezért a cső rövidítése.