Légző rendszer betegségei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Advertisements

A COPD diagnózisa és kezelése
Gégegyulladás - Laryngitis
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OTITIS MEDIA
AIDS.
HANGRÉST KITÖLTŐ LARYNGEALIS CYSTA ESETE ÉS FONIÁTRIAI VONATKOZÁSAI
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Köhög a felnőtt…. A krónikus köhögés leggyakoribb okai felnőttkorban
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
VÉRBETEGSÉGEK.
AIR WOLF.
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Nemi úton terjedő betegségek
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
Rheumatoid arthritis.
A légzőszervek betegségei
A légzőszervek vizsgálata
AIDS Világnap: december 01..
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy kb. 650-féle kórokozót 6 percen belül elpusztít. /Science Digest magazin(1978/03.)/ Ezzel szemben egy antibiotikum.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
Készítette: Tófalvi Dóra
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Dr. Csákó László. A felső légúti lokalizáció klinikuma.
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
KÜLSŐ HALLÓJÁRAT- GYULLADÁS OTITIS EXTERNA
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
KÜLSŐ HALLÓJÁRAT- GYULLADÁS OTITIS EXTERNA
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Hitek és tévhitek az influenzáról
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
Gyakori légúti betegségek
Amit az allergiáról tudni kell, megelőzés, gondozás, szűrés
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Továbbképzés iskolavédőnőknek Soroksár
LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin.
Vírusok.
Emésztési rendellenességek
VITAMINOK.
Légzőszervrendszer betegségei
Bakteriális fertőzések
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
A probiotikumok II..
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
Terápiás lehetőségek a cisztás fibrózis gondozásában.
Réti gyógynövények.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
SALIN „Sóslevegő a hegyek szívéből”
Beteg gyermek az iskolában
SALIN „Sóslevegő a hegyek szívéből”
Beteg gyermek az óvodában
A krónikus beteg hányattatásai
Terheléses asztma, asztmás sportolók, dopping
Előadás másolata:

Légző rendszer betegségei (Kalacsi Vivien)

Meghűlés, Megfázás Tünetei magas láz a száraz köhögés illt a bő vizes orrfolyás ,fejfájás, a torokban égő, kaparó érzés. Kezelése Láz esetén igen fontos a lázcsillapítás! A köhögés csillapítására nyákoldó készítmények, szirupok, gyógyteák. Megfelelő folyadékbevitel ! Megelőzése Fogyasszunk vitaminban gazdag gyümölcsféléket, citrusféléket, kerüljük a zárt, zsúfolt tereket.

Asztma Kezelése inhalációs (belélegezendő), hörgőtágító készítmények illt gyulladáscsökkentő hatású, kortikoszteroid-tartalmú készítmények. Megelőzése . A légutak gyulladását csökkentő szerek az úgynevezett megelőző szerek, melyek folyamatos szedése szükséges. Az egészséges, vitamindús táplálkozás, a dohányzás kerülése. Kialakulása

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) Kialakulás A COPD kialakulásának pontos mechanizmusát még nem ismerik. A betegség több gén és környezeti tényező kölcsönhatása következtében alakul ki.A betegség a légutak beszűkülésével, a tüdő szövetének ritkulásával, ezáltal a tüdő teljesítményének meredek leromlásával jár, s végül sok esetben halállal végződik.Szemben azonban az asztmával, a COPD esetében a légutak beszűkülése csak részben vagy egyáltalán nem visszafordítható.

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) Tünetek Első tüneteket :ébredés utáni órákban jelentkező krónikus köhögés és fokozott váladékképződés. Később kialakuló nehézlégzés , évek múlásával egyre fokozotabb légszomj. Megelőzés Dohányzás elkerülése, illt időben történő abbahagyása, rendszeres szűrés (légzésfunkciós mérés) Kezelése A jelenleg elérhető gyógyszerek a panaszokat enyhítik, és a szövődmények kialakulásának valószínűségét csökkentik.

Felső légúti betegségek Tünetei A felső légúti betegségek általában hirtelen kezdődnek, rossz közérzettel. A kezdeti tüneteket láz is kísérheti. Az egyszerű nátha esetében jellemző a bő vizes orrfolyás. Torokgyulladásnál jellemző a garatképletek vörössége, a fülbe sugárzó nyelési fájdalom, valamint a nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata. A gége és a hangszalag gyulladásának kialakulása esetén az általános tünetek mellett, száraz köhögés, illt rekedtség is felléphet.

Felső légúti betegségek Kezelése Káros antibiotikum-kezelést alkalmazni! Az orrdugulás megszüntetésére orrcsep. A száraz köhögés esetén a párásítás sokat javíthat a tünetek enyhítésén. Láz illt fájdalomcsillapítók. Fontos a megfelelő folyadékbevitel. C-vitamin szedése! Megelőzése (Lásd 2. dia)

Alsó légúti fertőzések A tüdőgyulladás kialakulására számos tényező hajlamosíthat, pl. vírusos légúti betegségek, a dohányzás, krónikus tüdőbetegségek, az idős kor, legyengült állapot. Típusos tüdőgyulladás esetén a betegek igen elesettek, bágyadtak, bőrük szürkés-sápadt, lázuk naponta több alkalommal magasra szökik. Jellemző az erős köhögés, a bő köpetürítés, hányinger. A tüdő felett szörtyzörejek, hóropogásra emlékeztető hang hallható.

Alsó légúti fertőzések Atípusos tüdőgyulladás A betegség általában a serdülőket és a fiatal felnőtteket érinti. A betegek viszonylag jó általános állapotnak örvendenek, nincsen magas lázuk, azonban elhúzódó hőemelkedésük lehet. A hosszantartó köhögés, illetve a felköhögött váladék a jellemzője.

Alsó légúti fertőzések Kezelése Tüdőgyulladás esetén indokolt, illetve szükséges az antibiotikumos kezelés.Tüneti kezelése is fontos, a váladékoldók, hörgtágítók, a lázcsillapítás, a megfelelő folyadékbevitel és a vitaminpótlás segíti a gyógyulást. Megelőzés (Lásd 2.dia)

Vége