Viasz és Gyümölcs észter
A viasz Fizikai tulajdonságai: szagtalan szilárd anyagok szobahőmérsékleten plasztikus(formálható) olvadáspontja 45°C fölött van (ez megkülönbözteti az olajoktól és a zsíroktól) vízben nem oldható hidrofób azaz vízlepergető, víztaszító.
Felhasználása: különböző ipari célokra kenőcsök alapanyaga bőrgyógyászatban
Fajtái: Méhviasz: főtömegében a palmitinsavnak miricilalkohollal képzett észteréből áll. (C15H31COOC30H61) sárga színû 63–65°C-on olvadó gyakran fehérített állapotban kerül forgalomba.
2. Gyapjúviasz (lanolin): A lanolin a gyapjútermelés mellékterméke 2. Gyapjúviasz (lanolin): A lanolin a gyapjútermelés mellékterméke. Kenőcsszerű zsiradék. A természetben a gyapjas állatok, pl. a birka mirigyei termelik a gyapjút és vízhatlanná teszik. Krémszerű, fehér vagy sárga viaszos anyag. Nagy molakulatömegű alkoholok és és zsírsavak észtereinek keveréke. Koleszterint is tartalmaz. Több mint 180 különböző zsírsavat és 80 alkoholt azonosítottak benne. Olvadáspontja 40°C. A vízzel erős emulziót alkot.
Gyümölcsészter Többnyire kellemes illatú anyagok. A természetben, mint a gyümölcsök aromaanyagai fordulnak elő. Ezeket az észtereket a széles körben állítja elő az élelmiszer-, az alkohol- és az illatszeripar. Szintetikus adalékot tartalmazó likőrök, pálinkák tartalmazzák .
Leghíresebb gyümölcsészterek Neve Képlete Jellemző eti-acetát C4H8O2 Almában és málnában fordul elő. propil-acetát C5H10O2 Általánosan használt ízesítő. butil-acetát C6H12O2 Lakkok gyártására használják fel. izoamil-acetát C7H14O2 Az élelmiszeripar gyümölcsaromaként, a hadsereg gázálarc tesztelésére használja.
Készítette: Sípos Nóra