Viasz és Gyümölcs észter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
S Sulfur.
Advertisements

A LEVEGŐ.
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
Egészséges táplálkozás
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Ismetlés (teszt) A metán C mindkettő B etilén D egyik sem
Az anyag és tulajdonságai
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
Butadién&izoprén C4H6 C5H8.
Élelmiszeripari zsírok Tojások és tojástermékek
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород)
Készítette: Tóth Tünde
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Készítette: Seres Dávid
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
SZÉN-MONOXID.
phosphorum = „fényhordozó”
A kén.
Margarin Gyártás . Sára Renáta 10/C.
A foszfor egy nemfémes, szilárd kémiai elem.
A Molekularács A környezetünkben lévő anyagok nagy része molekulákból épül fel. 1 részük szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Megfelelő hőmérsékleten.
Az alternatív energia felhasználása
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
A takarmányok zsírtartalma
Étkezési zsiradékok.
Az észterek.
Észterek.
Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének
A cellulóz.
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
A lipidek.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
A acetilén C mindkettő B butadién D egyik sem
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
A kénsav és sói 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Háztartási vegyszerek
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Ásvány és kőzettan Készítette: Svidró Sára
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
HALOGÉNEZETT SZÉNHIDROGÉNEK
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
Lipidek.
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
A FASZÉN ELŐÁLLÍTÁSA ÉS TULAJDONSÁGAI Dr. Böddiné dr. Schróth Ágnes.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
A csoda-tó 6.a DTH
melléklet: Észterek1 diasor
A kén=Sulfur.
Kristályrács molekulákból
A nitrogén és vegyületei
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Előadás másolata:

Viasz és Gyümölcs észter

A viasz Fizikai tulajdonságai: szagtalan szilárd anyagok szobahőmérsékleten plasztikus(formálható) olvadáspontja 45°C fölött van (ez megkülönbözteti az olajoktól és a zsíroktól) vízben nem oldható hidrofób azaz vízlepergető, víztaszító.

Felhasználása: különböző ipari célokra kenőcsök alapanyaga bőrgyógyászatban

Fajtái: Méhviasz: főtömegében a palmitinsavnak miricilalkohollal képzett észteréből áll. (C15H31COOC30H61) sárga színû 63–65°C-on olvadó gyakran fehérített állapotban kerül forgalomba.

2. Gyapjúviasz (lanolin): A lanolin a gyapjútermelés mellékterméke 2. Gyapjúviasz (lanolin): A lanolin a gyapjútermelés mellékterméke. Kenőcsszerű zsiradék. A természetben a gyapjas állatok, pl. a birka mirigyei termelik a gyapjút és vízhatlanná teszik. Krémszerű, fehér vagy sárga viaszos anyag.  Nagy molakulatömegű alkoholok és és zsírsavak észtereinek keveréke. Koleszterint is tartalmaz. Több mint 180 különböző zsírsavat és 80 alkoholt azonosítottak benne. Olvadáspontja 40°C. A vízzel erős emulziót alkot.

Gyümölcsészter Többnyire kellemes illatú anyagok. A természetben, mint a gyümölcsök aromaanyagai fordulnak elő. Ezeket az észtereket a széles körben állítja elő az élelmiszer-, az alkohol- és az illatszeripar. Szintetikus adalékot tartalmazó likőrök, pálinkák tartalmazzák .

Leghíresebb gyümölcsészterek Neve Képlete Jellemző eti-acetát C4H8O2 Almában és málnában fordul elő. propil-acetát C5H10O2 Általánosan használt ízesítő. butil-acetát C6H12O2 Lakkok gyártására használják fel. izoamil-acetát C7H14O2 Az élelmiszeripar gyümölcsaromaként, a hadsereg gázálarc tesztelésére használja.

Készítette: Sípos Nóra