Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kén=Sulfur.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kén=Sulfur."— Előadás másolata:

1 A kén=Sulfur

2 Hol található a periódusos rendszerben
Hol található a periódusos rendszerben? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomnak? Hány vegyérték elektronja? Milyen kötést hozhat létre molekulájában? Rendszáma 16. helye:VI/3; 16 proton, elektron és neutron van az atomban; 6 vegyérték elektronja van. Apoláris kovalens kötéssel kapcsolódnak atomjai. Molekulája 8 atomomból álló gyűrű.

3 Fizikai tulajdonságai: sárga színű, szilárd halmazállapotú, olvadáspontja alacsony (119 0C) Vízben oldódik? Kísérlet: Kén olvasztása Megfigyelés:

4 Színe: sárga sárga barna Halmazállapota: szilárd folyékony Sűrűsége: híg sűrű híg Vízben: alaktalan amorf kén, nem oldódik. Sűrűsége < a víznél Magyarázat: 2. molekula gyűrűk 3. Láncok egymásba gabalyodva 4.Széttöredezett láncok

5 Amorf kén rugalmas, gumiszerű, allotróp módosulata a kristályos kénnek
Amorf kén rugalmas, gumiszerű, allotróp módosulata a kristályos kénnek. (amorf, nem kristályos) A kén vízben nem szerves oldószerekben oldódik. Kémiai tulajdonságai: éghető fémekkel szulfidokká egyesül. (film) Cink+ kén= Cink-szulfid Zn + S = ZnS egyesülés

6 Vas+ kén= vas-szulfid Fe + S = FeS egyesülés Higany+ kén= higany-szulfid Hg + S = HgS egyesülés Lázmérő, ha törik! /cinóber/

7 Előfordulása: elemi állapotban és vegyületeiben egyaránt, a gipsz, a pirit, a réz-szulfát

8 Gipsz réz-szulfát pirit

9 Felhasználás: A kén 85%-ából kénsavat állítanak elő. Kb.10%-át elemi állapotban használják: Gumigyártásban; Növényvédő szerként lisztharmat ellen; Gyufagyártásra, lőpor, gyógyszerek és kozmetikai készítmények előállítására.

10 Kén a történelemben A kén egyike azoknak az elemeknek, amelyeket már az ókorban is ismertek. A híres görögtűz, amelyet a görögök alkalmaztak a tengeri ütközetekben kőolaj, kátrány, gyanta, kén és égetett mész keveréke volt, amely víz hatására heves hő fejlődés közben meggyulladt, és úgy égett, hogy alig lehetett eloltani.

11 Pompejiben egy romjaiban talált falfestmény (Kr. u. 1
Pompejiben egy romjaiban talált falfestmény (Kr. u. 1. század) örökítette meg azt, hogy a rómaiak a posztó fehérítésére, vegytisztítására már kétezer évvel ezelőtt égő ként használtak. A tisztítandó posztót faketrecre terítették, és alatta ként égettek A keletkező kén-dioxid a legtöbb foltot eltüntette a textíliából.

12 Egyiptomban a szem gyógyítására használták.

13 Bibliában: A monda szerint Isten megelégelte, az emberek bűnös életvitelét, és tűz- és kénesőt bocsátott Szodoma és Gomora városára, porig égetve mindent. Ezek a városok az úgynevezett szíriai-árok mentén feküdtek, ami egy földrengésveszélyes terület. Valószínűleg a katasztrófa úgy történt, hogy a földmozgás következtében egy törésvonal jött létre, ahol a föld mélyéből izzó anyagok, ásványi sók és kén törtek föl.


Letölteni ppt "A kén=Sulfur."

Hasonló előadás


Google Hirdetések