Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az észterek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az észterek."— Előadás másolata:

1 Az észterek

2 Kémiai tulajdonságuk: Tipikus reakciójuk a szubsztitúció.
Hidrolízis (víz által történő bontás) CH3-O(O)CH + H2O → CH3-OH + HO(O)CH Alkoholízis (alkohollal történő bontás) CH3-O(O)CH + HO-CH2-CH3 → CH3-OH + CH3-CH2-O(O)CH Ammonolízis (ammóniával történő bontás) CH3-O(O)CH + NH3 → CH3-NH2 + HO(O)CH

3 A gyümölcsészterek kis szénatomszámú észterek
gyümölcsök íz és aroma anyagai poláris molekulák vízben oldódnak általában folyadék halmazállapotúak.

4 Elnevezésük alkohol CH-csoportjának neve+ savmaradék ion neve.

5 Almában előforduló gyümölcsészter:

6 Ananászban előforduló gyümölcsészter:

7 A viaszok =növény- és állatvilágban előforduló, nagy szénatomszámú észterek.

8 Tulajdonságai Nagy szénatomszámú észterek szilárd halmazállapotúak
poláris molekulák vízben nem oldódnak víz lepergető hatású védőréteget képeznek

9 Felhasználása: Gyertyák készítése Fafelületek polírozása

10 Mircil-palmiát A méhviasz legfontosabb észtere

11 Köszönöm a figyelmet!!!

12 Készítette: Szabó Melánia 


Letölteni ppt "Az észterek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések