Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A takarmányok zsírtartalma

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A takarmányok zsírtartalma"— Előadás másolata:

1 A takarmányok zsírtartalma
Nyerszsír

2 ZSÍROK és ZSÍRSZERŰ ANYAGOK
NYERSZSÍR: az az anyag, amely Soxlet eljárással történő extrakció után kb. 5 óra alatt a takarmány őrleményből kioldódik (éter-petroléter-hexán oldószer) ZSÍR: kémiailag – glicerinnek zsírsavakkal alkotott észterei CH2-OH CH3-COOH ecetsav CH – OH + CH3-CH2-COOH propionsav CH2-OH CH3-2(CH2)-COOH vajsav, stb….. biológiailag: tartalék tápanyag a növényi- és állati szervezetben ÁLLATI ZSÍROK: Depózsír: tartalék tápanyag, hőszigetelés, mechanikai védelem Elnevezések: Kérődzők- faggyú Sertés: szalonna (subcutis) háj (vese körül) bélzsír (em. traktus) szervzsír (sejtekben) anyagcserezsír (bélsárban) depó (bő takarmányozás hatására)

3 NYERSZSÍR 1. VALÓDI ZSÍR NEM VALÓDI ZSÍR
(neutrális zsír, v lipoidok: éterkivonat lipid) egyéb anyagai: glicerin+zsírsav foszfatidok növényi észterek szterinek színanyagok - szteroidok szerves savak - viaszok gyanták - illóolajok (telített, telítetlen)

4 Takarmányok csoportosítása zsírtartalmuk alapján
Nagy zsírtartalmú takarmányok: olajos magvak olajpogácsák Közepes zsírtartalmú takarmányok: gabonamagvak hüvelyesek Kis zsírtartalmú takarmányok: extrahált darák szalmák pelyvák gyökgumós takarmányok, stb…..

5 Zsírsavak C4 vajsav, C6 kapronsav, C8 kaprinsav, C12 laurinsac,
Telített: C4 vajsav, C6 kapronsav, C8 kaprinsav, C12 laurinsac, C16 palmitinsav, C18 sztearinsav Telítetlen: Palmetoleinsav (9) C16 : 1 Oleinsav (9) C18 : 1 Linolsav (9, 12) C18 : 2 Linolénsav (9,12,15) C18 : 3 Arachidonsav (6,8,11,14) C20 : 4 CH3-CH2-CH=CH……….CH2-COOH Kettőskötések száma és helye változhat fizikokémiai biológiai tul.

6 Esszenciális zsírsavak
A szervezet normális működéséhez feltétlenül szükséges hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak Takarmányban: linolsav C18:2 linolénsav C18:3 Állatban: arachidonsav C20:4 Az állati szervezet állítja elő linolsavból és linolénsavból

7 Zsírok szerepe a takarmányozásban
Energiaforrás g zsír cal 1 g fehérje cal 1 g szénhidrát cal Ízesítő hatás Laxáns hatás: adagtól függően Javítja a fehérje értékesülését Javítja a Ca-P retenciót (A, D vitamin oldószere) Lubrikáns hatás: porképződés gátlás Granulálást elősegíti

8 Zsírok kihasználását befolyásoló tényezők
állat faja, fajtája állat kora emulgeáltsági fok felvett mennyiség (laxáns hatás ront) fehérje jelenléte (javítja) zsírok minősége (telítettségi fok) Ca ionok jelenléte

9 Zsírok minősége Függ: zsírsavak hosszától, telítettségétől MÉRŐSZÁMAI:
JÓDSZÁM: kettőskötések számának függvénye (100 g zsír hány atom J-t köt meg) J J CH2-CH-CH-…..CH2-COOH tehéntej marhafaggyú szójaolaj kukorica olaj ELSZAPPANOSÍTÁSI SZÁM: zsírsavlánc hosszának függvénye ( 1 g zsírhoz fogyott KOH) tejzsír kukorica olaj OLVADÁSPONT: rövid zsírsavlánc  csökkenti kettős kötések száma

10 Takarmánytárolás nem kívánatos folyamatai
Avasodás: - hidrolizises - oxidációs 1./ HIDROLIZISES avasodás: - víz, fém ionok jelenlétében, valamint - bakt. gombák termelte lipáz hatására szabad zsírsavak zsír glicerin FFA hatására kellemetlen szag, íz = KIS adagokban etethető (az állat nem szívesen fogyasztja)

11 Takarmánytárolás nem kívánatos folyamatai (2.)
2. OXIDÁCIÓS avasodás: telítetlen zsírsavak oxidálódnak peroxidok, ill hiperoxidok keletkeznek: O CH3-CH2-CH-CH-……CH2-COOH O – O / \ Feltételei: - telítetlen zsírsav, levegő, hő Katalizálja: - fény, nehéz fémsók, mikroorg. Enzimjei Veszélye: peroxidált lipidekből kilépő oxigén oxidálja: - karotinoidok, A-, B6-, C-, D-vitamin - E-vitamin ANTIOXIDÁNS hatású, de közben inaktiválódik = HIPEROXIDOK nagyon VESZÉLYES vegyületek, mert a biológiailag aktív anyagok érzékenyek rájuk

12 Az avasodás mérőszámai
SAVSZÁM: - hidrolizises avasodás 1 g zsírban lévő szabad zsírsavak közömbösítésére fogyott KOH mg-ban PEROXIDSZÁM: - oxidációs avasodás 1000 g zsírra fogyott Na tioszulfát ml száma Peroxidszám: Savszám: Friss, jó takarmány: Avasodásnak indult :

13 AVAS TAKARMÁNYOK OKOZTA BETEGSÉGEK
1./ CSIRKÉK AGYLÁGYULÁSA 2./ SZEDERSZÍV BETEGSÉG (sertés) (heveny szívhalál) 3./ VÁZIZOM ELFAJULÁS: kérődzők, szinte főtt hús színű az izom Védekezés: - friss takarmány etetése - antioxidáns vegyületek bekeverése az abrakkeverékbe: BHT (butil – hidroxid – toluol), EMQ (etoxi – metil – quinolin), stb., (Magyar Takarmánykódex) - E vitamint és Se-t bevinni


Letölteni ppt "A takarmányok zsírtartalma"

Hasonló előadás


Google Hirdetések