1 Az Adattárak Hasznosítása Népegészségügyi Szempontból Vokó Zoltán ESZCSM.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Modellkorrekció a gyógyszerellátásban
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Egységes egészségügyi információrendszer
Egészségpolitika.
Készítette: Magyar Orsolya
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Nemzeti Egészségügyi Számlák
ESzCsM Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet eEgészség Program Budapest, április 2. Balkányi László eEgészség Programiroda vezető szakértő.
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
Magyar Információs Társadalom Stratégia Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia Vokó Zoltán ESZCSM.
A szabályozások hatásának vizualizációja a publikus fórumok statisztikai elemzésének segítségével MKT Vándorgyűlés Szeged, október 1.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Térképészet és térinformatika
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) december 7. Fejlesztés.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Mobilitási stratégia Jövőkép: 2013-ra a mobilitás váljon a humánerőforrás fejlesztés elismert, bevett és könnyen hozzáférhető eszközévé Magyarországon.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Dr. Apjok András Budapest, SZIM, Magyar Információs Társadalom Stratégia Az egészségügyi és szociális ágazati információs stratégia ismertetése,
A népegészségügyi kutatások szerepe az egészségfejlesztésben Dr. Horváth Edina PhD Dr. Molnár Regina PhD, Dr. habil. Paulik Edit PhD SZTE ÁOK Népegészségtani.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Az üzletek operatív működtetése
ÁEEK Nemzetközi Rendszerelemzési és Tervezési Főosztály
MODELLKÍSÉRLETI PROGRAM AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FUNKCIONÁLIS ÖSSZEKAPCSOLÁSÁRA TÁMOP /1 Készítette: Horváth Éva.
Országos Statisztikai Tanács
TAPASZTALATAINK Az egészségügyi világszervezet (WHO) KÜLDETÉSÜNK Az egészségügyi világszervezet (WHO) definíciója szerint:
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

1 Az Adattárak Hasznosítása Népegészségügyi Szempontból Vokó Zoltán ESZCSM

2 Az Adattárak tágabb elméleti kerete: Bizonyítékokon alapuló egészségpolitika Források: 1. Fourth Future Forum of High-Level Decision Makers Tools for decision-making in public health (WHO Europe) (Brüsszel, június) 2. Meeting on national health statistics and the use of national databases in decision-making (WHO Europe) (Vilnius, október)

3 A fórumok főbb következtetései z Jelentős az igény a bizonyítékokon alapuló ajánlásokra, döntésekre z A bizonyítékok lehetővé teszik, hogy a döntéshozatal átlátható, alapjai explicit módon meghatározottak legyenek z Jelenleg nem ismert, hogy az egészségpolitikai döntéshozatal milyen mértékben támaszkodik bizonyítékokra z A döntéshozatal sebessége sokszor nem teszi lehetővé a bizonyítékok előállítását és figyelembe vételét

4 A fórumok főbb következtetései (2) z A bizonyítékokon alapuló döntések a lakosság és a döntéshozók számára nem szükségszerűen elfogadhatóak. Az empirikus, egészséginformáción, tudományos elemzéseken alapuló bizonyíték csupán a döntés során mérlegelt egyik szempont z A bizonyítékok elérhetővé tétele nem jár szükségszerűen együtt döntéshozatali alkalmazásukkal

5 A fórumok főbb ajánlásai z Definiálni kell az egyes szereplők feladatát, kompetenciáját a bizonyítékokon alapuló döntéshozatalban z A bizonyítékok előállítására vonatkozó prioritásokat a döntéshozóknak kell meghatározniuk, nem a tudományos közösségnek zAz egészségpolitika integráns része kell legyen a döntéshez szükséges bizonyítékok rendelkezésre állásának értékelése. Ez alapján a bizonyíték előállítás folyamatának folyamatos fejlesztése szükséges. Mindez új készségeket igényel a döntéshozóktól.

6 A fórumok főbb ajánlásai (2) z Jobb minőségű, jobban feldolgozott bizonyítékokra van szükség, amelyeket a döntéshozók által értelmezhető, használható, felhasználóbarát termék formájában kell közölni. zA termékeknek marketingre van szükségük az előállítók részéről. zA különböző felhasználók (lakosság, média) részére rájuk szabott termékek szükségesek. zA média és a lakosság bevonása a marketingbe hasznos, mert képesek a döntéshozatal folyamatát befolyásolni.

7 A fórumok főbb ajánlásai (3) z A bizonyítékok előállításának kell legyen egy koordinációs fókusz pontja. zA bizonyítékokat előállító intézmények hálózatára van szükség. A szükségtelen kettősségek kerülendők.

8 Adat Jelen helyzet Magyarországon SZEREPLŐK statisztikusokkutatókhivatalnokok epidemiológusokelemzőkdöntéshozók közgazdászok, stb.

9 Főbb hiányosságok zdefiniálatlan felhasználói szükségletek zhiányzó koncepcionális keret zadatközpontúság tudásközpontúság helyett za nemzetközi változásokra lassan reagáló „rendszer” zfelhasználói körhöz igazított végtermékek hiánya zaz egészségpolitikai hasznosítás elégtelensége znem kielégítő kommunikáció a bizonyítékok előállítói és felhasználói között

10 Kommunikációs zavar

11 zRendszer építés, koordináció javítása yEgészségügyi és szociális információs bizottság yEgészségstatisztikai fórum yegyüttműködések (pl. KSH-OEK, KSH-ÁNTSZ, DE OEC NI-OEK) zKoncepcionális keret yhazai egészségindikátor rendszer kialakítása, folyamatos fejlesztése zHasznosítás ynépegészségügyi jelentés rendszer yinternetes egészségadattár Az elmúlt évek néhány eredménye

12 zAz igényekhez (pl. népegészségügyi program) igazodó új adatgyűjtések beillesztése a monitorozó rendszerbe yOLEF2000, OLEF2003 yMagyar Egészségügyi Számlák yHáziorvosi Morbiditási Adatgyűjtési Program zNemzetközi elvárásoknak való jobb megfelelés yegy helyről jelentés ytagállami működés (pl. ECHI) Az elmúlt évek néhány eredménye (2)

13 zElsősorban a bizonyítékokat előállítók számára hasznos eszköz, nem a döntéshozók számára zA koordináció egyik technikai alapja zAz Internetes megoldás lehetővé teszi tovább feldolgozott termékek közvetlen beillesztését zAz elemzők naprakész „kincsesbányája” zA nemzetközi jelentések forrása Az Internetes Egészségadattár

14 zAz intézményrendszer korszerűsítése, az intézményi együttműködések továbbfejlesztése zAz adatgyűjtések racionalizálása (pl. OSAP) zA folytonosan fejlődő rendszer fenntartása, a jogi és pénzügyi feltételrendszer biztosítása zA bizonyítékok előállítói és a döntéshozók között kommunikáció javítása zTudásmenedzsment; az elemző, értékelő kapacitás fejlesztése zA gyorsreagálású elemzői kapacitás kialakítása zA felhasználás elősegítése, termék marketing Fontosabb kihívások

15 Benchmarking Összehasonlítás Szakértői vélemények Adat HTA Értékelés Irodalom Grafikonok Elemzés Meghatározó tényezők Kapcsolatok Földrajzi aspektusok Trendek Célok Költségvetés Hatékonyság Jogalkotás Jövő Prevenció Egészségi állapot Az egészségpolitika „pilótafülkéje” Egészségügyi szolgáltatások Egészségügyi rendszer Egészség- politika Szociális aspektus

16 A bizonyítékok előállítása