Előadók: Tóth Ádám és Molnár Balázs

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Korszerű fizetési módok a nemzetközi kereskedelemben
Forfaiting (forfetírozás)
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
KÜLFÖLDI OKIRATOK ELFOGADHATÓSÁGA
Értékpapír piaci műveletk
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Értékpapír piaci műveletek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
Okmányos meghitelezés (Akkreditív)
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Elektronikus dokumentumok
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
ÉRTÉKPAPÍROK A NEMZETKÖZI KERESKEDELEMBEN
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Vállalati pénzügyi ismeretek
BANKOK SZEREPE A KÜLGAZDASÁGI/-KERESKEDELMI KAPCSOLATOKBAN
A diákat készítette: Matthew Will
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
XChanger. org regisztráció, és pénzküldés A regisztrációhoz Kattints ide! A regisztrációhoz Kattints ide!
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Az aktív jellegű bankügyletek: lízing, faktoring, forfeting, váltó!
Egyszerű ügyiratok.
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 7. előadás
A közszolgálati jogviszony tartalma
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
A kötelezvény olyan írásbeli nyilatkozat, amelynek kiállítója elismeri a kölcsönkapott pénzösszegnek vagy dolognak az átvételét. Ugyanakkor kötelezettséget.
A munkaviszony megszüntetése
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
 A bankoknál folyószámlán, vagy szerződés alapján elhelyezett pénzösszeg, melyért a bank garanciát és meghatározott értékű kamatfizetést vállal. Betét.
Magyarázatok a forintra váltott gyűjtőszámlahiteles jelzáloghitel elszámoló leveléhez Budapest, május 18.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Lázár Péter MKIK Budapest, május 24 Az ICC által kiadott nemzetközi szabályok és szokványok alapján kibocsátott bankári instrumentumok.
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
Értékpapír- és tőzsdejog (tőkepiac és befektetések joga) Fizetésképtelenségi jog.
Gyors, egyszerű, NAV-álló számlázás
A bírósági végrehajtás I.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói.
SZÁMVITEL.
A tőke és piaca, annak formái:
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
SZÁMVITEL.
A tőke és piaca, annak formái:
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Vásárlás az interneten
A pénz és a pénzforgalmazás
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
Előadás másolata:

Előadók: Tóth Ádám és Molnár Balázs Váltótípusok Előadók: Tóth Ádám és Molnár Balázs

A váltóról általában A váltó rendeletre szóló értékpapír, amelyben egy később esedékes fizetés testesül meg, vagyis amelyben a váltóadós a váltón feltüntetett időpontban és összegben fizetést ígér a váltó tulajdonosának. Szigorú alakisághoz kötött Forgatható értékpapír Átruházható Fizetőeszközként és hitelfedezeti eszközként is használható Felhasználásához bank közbeiktatása nem szükséges, de lehetséges Igen gyakran használatos a nemzetközi üzleti életben

A váltó nemzetközi szabályozása Változatait, kibocsátását és felhasználását, valamint a váltókövetelések érvényesíthetőségét szabályozzák: nemzeti váltótörvények Genfi Nemzetközi Váltóegyezmények (1931)

Váltótípusok a fizetésre kötelezett szerint Saját váltó: (fizetési ígéretet tartalmaz) Minimum 2 személy: - kiállító: fizetést ígér, ő a főadós - kedvezményezett: (rendelvényes, hitelező) akinek a részére a kifizetést teljesíteni kell

Váltótípusok a fizetésre kötelezett szerint Idegen váltó: (fizetési felszólítást tartalmaz) Minimum 3 személy: - kibocsátó: aki a váltót létrehozza - címzett: akit fizetésre felszólítanak Ha elfogadja, aláírja a váltót, akkor elfogadó lesz és egyben főadós, a váltó pedig elfogadvány. Ha nem fogadja el, nem írja alá, akkor a váltó intézvény lesz, melynek főadósa a kibocsátó. - kedvezményezett: akinek a részére a kifizetést teljesíteni kell

Váltótípusok a fizetésre kötelezett szerint Saját rendeletre szóló idegen váltó: Egy olyan idegen váltó, ahol a kibocsátó és a kedvezményezett azonos személy. rendszerint az exportőr, az eladó „Fizessen nekem…” A címzett pedig a vevő (Az ilyen váltót célszerű kiállítását követően azonnal elfogadtatni a vevővel)

Megtérítési váltóadósok Ezek a személyek saját fizetést nem ígérnek, csak azt garantálják, hogy ha a főadós a váltót elfogadja, de nem fizet, helyette ők fognak fizetni. Ugyanis a váltótörvény kimondja, hogy a váltót bárhol aláírók valamennyien felelősek a váltó összegének kifizetéséért. Megtérítési váltóadósok lehetnek: - az idegen váltó kibocsátója - a forgatók - váltókezesek

Megtérítési váltóadósok Váltókezesek: Akik a váltókötelezett érdekében vállalnak kötelezettséget. Váltókezessé az válik, aki a váltó első oldalát bárhol aláírja. Váltó aval Forgatók: Forgatás: a váltó tulajdonjogának átruházása Átruházó nyilatkozat: forgatmány (hátlapon vagy a toldaton) - Teljes forgatmány: ha az átruházó a kedvezményezett személyét is megjelöli - Üres forgatmány: csak az átruházót tünteti fel

Törvényes váltókellékek A váltótörvény szerint minden okirat váltónak minősül, ha azon a törvényes váltókellékek szerepelnek. Ezek pedig: Kiállítás helye és ideje (jobb felső sarok) Váltó szó a váltó szövegében, a váltókiállítás nyelvén Fizetés időpontja Fizetés helye Címzett megnevezése (idegen váltónál) Kedvezményezett neve Határozott pénzösszeg kifizetésére szóló fizetési felszólítás Kibocsátó (saját váltónál: kiállító) aláírása Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, a jogszabály az okiratot már nem tekinti váltónak.

Törvényes váltókellékek A váltótörvény értelmében azonban az alábbi kellékek hiányozhatnak anélkül, hogy a váltó érvénytelen lenne: Kiállítás helye (hiányában ez a kibocsátó/kiállító telephelye) Fizetés helye (hiányában ez a váltóadós telephelye) Fizetés időpontja Ha ez hiányzik, akkor a váltó látra szól, ez pedig bemutatásakor fizetendő. (kiállítását követően bármikor, de legkésőbb 1 éven belül be kell mutatni)

Nem érvényességi váltókellékek Rendeleti záradék: felesleges, mert a váltó a jog erejénél fogva forgatható Negatív rendeleti záradék: a kibocsátó megtiltja a váltó forgatását, így a váltó névre szólóvá válik Effektivitási záradék: a feltüntetett valuta mellett a váltóadós országának pénznemében is lehet fizetni, ezzel azonban megszűnik a választás lehetősége Fedezeti záradék: milyen művelet áll a váltóügylet mögött: - „fedezete áruban” áruváltó - „fedezete pénzben” fináncváltó

A váltó útja kiállítását követően A váltóbirtokos őrzi a váltót lejáratig, majd beváltja hitelfedezeti eszköz A váltóbirtokos leszámítoltatja, diszkontálja egy banknál (eladja) (a bank levonja a váltó névértékéből a leszámítási kamatot és fenntartja visszkereseti jogát) A váltóbirtokos egy 3. félnek fizet vele, azaz forgatja a váltót fizetőeszköz funkció

Ha a váltóadós nem fizet… Óvás: közjegyzői okiratban felvett igazolás arról, hogy a váltóadós a váltót lejáratkor nem vagy nem teljesen fizette ki (a váltóper előfeltétele) Ezzel egyidejűleg érvénybe lép az értesítési kötelezettség, azaz eljön a megtérítési váltóadósok ideje Az utolsó váltóbirtokos bárkit felszólíthat közülük fizetésre, mert a váltókötelezettség egyetemes felelősségvállalás. A váltópert az a megtérítési váltóadós indíthatja, akit fizetésre köteleztek.

Egyéb váltótípusok Telepített váltó: Ha az elfogadó vagy a kiállító telephelyétől eltérő helyet jelölt meg fizetési helyként (általában bankját). Ekkor nem a váltóadóst kell lejáratkor felkeresni, hanem a telepest (bankot). Rektaváltó: Olyan váltó, amelynek forgatását negatív rendeleti záradékban megtiltották Pinceváltó: Ha a címzett fiktív, nem létező személy. (a fogalmat a váltótörvény nem ismeri)

Köszönjük a figyelmet!