Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói."— Előadás másolata:

1 A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói.

2 Mit értünk pénz alatt? Mi lehet pénz?
Pénz minden olyan meghatározott értékkel bíró tárgy, amely a kereskedelmi forgalomban hosszabb-rövidebb ideig mint állandó fizetési eszköz használatos. Az az eszköz amelynek átadásával dolgokat lehet megvásárolni illetve adósságokat törleszteni. A pénz szükségszerűen egy csereeszköz. Pénz az, amit a piac annak fogad el.

3 A pénz fogalma: A pénz az a jószág, amely – mivel általánosan elfogadják – azonnal felhasználható bármely termék, szolgáltatás megvásárlására, és fizetési kötelezettség teljesítésére.

4 A pénz a gazdaságban számos feladatot, funkciót tölt be:
1) csereeszköz: azaz mindenki által elfogadott, bármikor továbbcserélhető eszköz(szinonimája: „forgalmi eszköz”), 2) elszámolási egység: azaz alkalmas az árak kifejezésére (szinonimája:„értékegység”), 3) fizetési eszköz: azaz alkalmas halasztott fizetésre, adósságtörlesztésre, 4) értékőrző: azaz alkalmas a vagyon tartására (szinonimái: felhalmozási eszköz, „kincsképző”), 5) nemzetközi pénz.

5 A pénz története, fejlődése, kialakulása
1. A pénz története, fejlődése, kialakulása 0. szakasz: Önellátó gazdálkodás Közös tevékenységek (halászat, vadászat) közös fogyasztás.

6 Termelő eszközök fejlődése, családok kialakulása, specializáció, termelő tevékenység.
A családok már azért termeltek, hogy az előállított javakat elcserélhessék. Kialakult a munkamegosztás az árutermelés és a cserekereskedelem.

7 Az árucsere hátrányai nehéz volt olyan cserepartnert találni aki én árumért a számomra szükséges árut adta nehézkes volt egy áru értékét egy másikban meghatározni a cserepartner találás nehézsége miatt nehéz volt az árakat összehasonlítani.

8 1. szakasz: Árupénz A cserekereskedelem hátrányainak kiküszöbölésére kialakultak az általánosan elfogadott közbenső csereeszközök. Ezek a csere eszközök szintén áruk voltak, viszont olyan áruk amik a legalkalmasabbak voltak más árukra történő cserékre.

9 Az árupénz szükséges tulajdonságai:
értékállóság oszthatóság egyneműség szállítható legyen mindenki által elfogadott legyen Példák az árupénzre: só, szarvasmarha, szőrme, bőr sivatagos területek pedig gyakran teve, trópusi társadalmakban kagyló, bálnafog, kövek.

10 Az árupénzek csak korlátozottan tudták betölteni a pénz szerepét
Nem voltak értékveszteség nélkül oszthatóak, Nem lehetett alkalmazni azokat kisebb értékű tranzakcióknál Romlandóak voltak, Nem tölthették be akadálytalanul a felhalmozási eszköz funkciót Magasak voltak a tárolási és szállítási költségeik

11 2. szakasz: Aranypénz (fém pénz) és a pénzhelyettesítők egyidejű jelenléte
Az árucsere bővülésével a nemesfémek (arany, ezüst) váltak a pénz anyagává. Azt a pénzrendszert, amelyben az arany és az aranyra váltható pénzhelyettesítők töltötték be a pénz funkcióit, aranypénz-rendszernek nevezzük Típusai: Bimetalizmus: kétféle fémből lévő pénz van forgalomban (például arany, ezüst ilyenkor az egyik kisebb értékű váltásra szolgált) Monometalizmus: egyféle fémből lévő pénz van forgalomban

12 Pénzhelyettesítők A gazdaság fejlődésével a nemesfémek véges mennyisége nem tudta kielégíteni a kereskedelemben szükséges pénz-szükségleteket. A kereskedők fizetési ígéretük hitelesítésére váltókat adtak addig, amíg pénzhez nem jutottak. Egymás váltóival kereskedők végül egymás között is fizettek. Ismeretlenek váltójának beváltása viszont nehézségeket okozott. Előre lépés volt mikor a bankok bocsátottak ki váltókat, amiket innentől bankjegyeknek neveztek.

13 Miért lett népszerűbb a bankjegy (a bank váltója), mint a többi váltó?
- A forgalomban lévő rengeteg váltó miatt a váltóforgalom átláthatatlanná vált. - Nehéz volt kiszűrni a hamis, fedezet nélküli váltót. - A bankjegy beváltása a váltó behajtásánál könnyebbnek bizonyult, mivel a bankok több ember pénzét őrizve aranykészletet halmoztak fel, és biztosabb fizetőnek számítottak. Így nagyobb volt az esély, hogy a hitelező hozzájut az aranyához. - A bankjegyet könnyebb volt továbbadni, pénzként használni, mivel a bank nagyobb ismertséggel, kiterjedtebb bizalmi körrel rendelkezett, mint a váltót kiállító magánszemély.

14 A modern pénz A mai modern pénz belső érték nélküli pénz, ami mögött tehát nem áll ott az arany, azaz nincs aranyfedezete. A mai kor pénzének fedezete az az áru- és szolgáltatásérték, amit az adott gazdaság előállít, illetve nyújt egy adott időszak alatt


Letölteni ppt "A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói."

Hasonló előadás


Google Hirdetések