Környezettudatos óvodai nevelés keresztény szellemben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Antropológia VIII. A lélek.
Advertisements

Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
A szeretet himnusz értelmezése
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Az Élet Igéje április.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport
A REMÉNYSÉG JELEI IMAHÉT KEDD Az emberek és a természeti erőforrások kizsákmányolása A misszió lehetőségek ideje.
MUNKA1 MUNKA BÜNTETÉS - FELADAT  40 éven át, legalább napi 10 órát kb óra  Túl nehéz, unalmas, kibírhatatlan kollégák és főnök, kevés fizetésért:
Folyamodjatok az Úrhoz,
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
férfivá és nővé teremtette őket.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Lehetséges-e a mai világban Isten igéjéhez igazodni? Itt van a helye a szentek állhatatosságának és hitének Jelenések 13, 10 A pisztrángok szembe úsznak.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Környezetértékelési módszerek
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
Szeretettel köszöntjük a Katolikus Óvodák X. Szakmai Konferenciájának Résztvevőit! KPSZTI, május 10. Szeretettel köszöntjük a Katolikus Óvodák X.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Nagyböjt első hete.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Globális problémák, diák szemmel
Ballagók búcsúztató áhítata.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
A TÉKOZLÓ FIÚ (Ötödik lecke) A döntés. Hogyan jutunk el a keskeny útra? Isten szentsége miatt lehetetlen, hogy a bűnnel közösségben legyünk mivel ez Isten.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
A Biblia.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Megújuló gazdaságpolitika, megújuló energiaforrások Matolcsy György Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet (mgfi) Nagykanizsa, 2007.október.12.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Az Élet Igéje október.
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
PROGRAM.
Az Élet Igéje szeptember.
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Ember és környezetének viszonya
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A dajka a nevelés folyamatában
Ökoiskola- vetélkedő március
Az elszenvedés kultúrája az egyház történetében
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Energiaforrásaink.
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Globalizáció.
Előadás másolata:

Környezettudatos óvodai nevelés keresztény szellemben „Az Úristen vette az embert és Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze.” Ter. 2, 15

Helyzetkép Tényleg baj van? Realitás-e a környezeti válság, amiről annyit hallunk: Hírek MKPK körlevél Saját tapasztalataink Könyvek, cikkek „környezettudatosabb” termékek

Több összetevő: Környezeti válság: Az egész bolygó egy KOMPLEX rendszer globális felmelegedés-éghajlatváltozás: Freonok-ózonlyuk Üvegház Hatású Gázok: CO2! -fölmelegedés Metán-fölmelegedés

A felmelegedés hatásai: Fajkipusztulások Ökoszisztémák felbomlása Sarki jég elolvadása: tengerszint emelkedés, gyorsuló felmelegedés Gleccserek olvadása Permafroszt kiengedése Óceáni áramlatok felborulása Vízszennyezés: ivóvízhiány Szemét: élelmiszeripar, „hasznos” holmik (80%) Levegőszennyezés: asztma, rák

Túlnépesedés: Ökológiai lábnyom:1,2-1,4X, USA:8, Európa:5-6 Mo.:4 ökorabszolgák 80-20% Társadalmi hatások Hagyományos modellek devalválódása ösztrogén Élelmiszerválság Járványok Mennyit bír el a Föld fenntarthatóan?

Az emberiség létszáma: Kr.e. 10000 : 5 millió Kr.e. 7000: 10 millió Kr.e. 1000: 80 millió Kr. sz. : 160 millió Kr. u. 1000: 320 millió Kr. u. 1700: 600 millió Kr. u. 1850: 1,2 milliárd Kr. u. 1950: 2,5 milliárd Kr. u. 1985: 5 milliárd Kr. u. 2011: 7 milliárd Exponenciális növekedés!!!

Energiaválság: A népességrobbanás egyértelmű alapja az olcsó (fosszilis) energia a legnagyobb probléma Sokan nem hiszik el, hogy ez tényleg igaz. Három példa: Húsvét-szigetek Sumér birodalom Római birodalom Környezetüket felélő rendszerek: Sáskák Szt. Máté –sziget rénszarvasai ha nincs meg egy adott rendszer számára az erőforrás, nemhogy növekvő, de fenntartható sem marad!

Mihez kell: Élelmiszerek, ma már IPAR, műtrágya, gépek Fűtés Csatornahálózat működtetése Ivóvíz Lakossági áram, kis és nagy gépek Közlekedés Állami infrastruktúra fenntartása Közbiztonság fenntartása Műanyaggyártás, gyógyszeripar Tudomány, technika fejlődése

Az energiafelhasználás fedezete: Fontos: minél olcsóbb és nagy energia sűrűségű forrás legyen! 87% NEM megújuló, ősmaradványi (fosszilis) energia 13% minden más: nukleáris és megújuló energiák Az energiaigény alakulása: Egyre több kellene belőle Új felhasználók: India, Kína (Türkmenisztán, Nabucco) Csökkenő készletek, növekvő igények: exponenciális fogyás Exportáló országok: saját belső piac a legfontosabb!!! Energiahordozóink: kőolaj, földgáz, kőszén készletek alakulása Nincs elég energia!!!

Emlegetett alternatívák: nukleáris energia napenergia szélerőművek vízi erőművek geotermikus energia hidrogén fúziós energia bioüzemanyag Nincs rájuk elég idő!!!

A lista: Túlnépesedett a Föld Hagyományos emberi életmód feladása: Globális válság: Klíma Ökoszisztémák Energiaválság Hagyományos emberi életmód feladása: Soha nem tapasztalt dolgokkal állunk szemben Elvesztettük a tudást, eszközöket, ami továbbvihetne Haszontalanná váló szakmák! Elvesztettük a hagyományos emberi értékeket, ami lelki erőt adna Nincs kire-mire támaszkodnia a mai embernek most sem, pláne a súlyos válságban Az emberben nincs igény a gondolkodásmód megváltoztatására

Mi vár ránk? Lehetséges forgatókönyvek: Megoldódik az energiahiány Nehéz, de tartós átállás a megújuló energiaforrásokra A fogyasztói, globalizált világ fokozatos megszűnése, a 200 évvel ezelőtti életmód stabilizálódása, decentralizálódás Gyors és teljes összeomlás

Környezetvédelem A filozófiában: Ökofilozófia Antropocentrizmus: A világnak eszköz értéke van Erős: CSAK eszközérték, nincs erkölcsi vonatkozás Gyenge: az ember vonatkozásában közvetett felelősség hibái Ökocentrizmus: A világ ÖNMAGÁBAN értékes, az ember csak része ennek Biocentrizmus: élő lények méltósága Ökoszisztémák védelme: rendszerben kell gondolkodni

Keresztény filozófia: Mélyökológia: A hangsúly a létezésen, az élet SPIRITUÁLIS erő Panteizmus, New Age, Föld Anya Hibái Ökofeminizmus Keresztény filozófia: Relatív antropocentrizmus, Teocentrizmus Teremtett világ (élő és élettelen) önértékkel bír!

A Szentírásban: Ószövetség: istenképiség, imago dei A világ létének oka: Isten és ember találkozásának színtere munkatársi szerep a teremtett világban „…hogy művelje és őrizze…” Isten értéket teremtett, látta, hogy ez jó Csak akkor tudok valamit megőrizni, ha elismerem értéknek Maga az Isten van jelen a világban-felelősség érte zsidó tapasztalat: Isten dicsősége két dologban mutatkozik meg: Szabadításában és teremtői mivoltában Isten áldása arra tanít, hogy tiszteljük művét Nemzés teremtéshez kapcsolódása Isten képviselői vagyunk a földön, helyettese és eszköze, nem önkényurak, ez az igazi uralkodás: Ter 1,28

Újszövetség: Krisztus a teremtett világról: Mezők liliomai, a hollókra is gondja van, Krisztus kapott minden hatalmat a mennyben és a földön: Követése a természet iránti felelősségben is testet ölt Isten üdvrendje a teremtett világot is magába foglalja, meg lesz a szerepe az új országban is Szt. Pál Kolosszei levél: Benne teremtetett minden a mennyben és a földön (Kol 1, 16a) Krisztus a viszonyítási pont Minden általa teremtetett (Kol 1,16b) Krisztus a teremtés művének közvetítője Minden érte teremtetett (Kol 1,16b) Krisztusért lett a teremtés

Az Egyház társadalmi tanításában: II. Vatikáni Zsinat: Gaudium et spes: A földi dolgok autonóm valóságok, azok végső vonatkozása a Teremtővel való kapcsolata marad. (GS 36) A természet teremtett valóság ként elismerése a felelősségteljesség alapja. II. János Pál: 1990 béke világnapján: „Béke a Teremtő Istennel, béke az egész teremtett világgal” kezdetű üzenete: Kollektív önzés fenyegeti a természetet és a biztonságot Bűn-eltávolodás Istentől-környezeti válság Az egész Föld az EGÉSZ emberiségé

XVI. Benedek pápa: Centesimus annus 1991: Evangelium vitae: Rerum novarum centenáriuma A globális gondok alapja egy antropológiai hiba: Emberi önzés és a világ felett állóságának hamis tudata Kapcsolat a környezetvédelem és a humánökológia között Evangelium vitae: Élet és halál kultúrájának szembenállása Ha kizárjuk az Istenre hivatkozást, a természet már nem „anya”, hanem csak manipulálható anyag XVI. Benedek pápa: Beiktatási szentbeszéde: Kert és sivatag ellentéte a természetben és az emberszívekben

Összefoglalva: A Keresztény környezetetika három értéke A természetnek van eszköz-értéke: közjó Szimbolikus értéke: Teremtőjére utal Beteljesülés értéke: az új ég és új föld megelőlegezése

Feladatunk A cél: Már kisgyermekkorban átadni a környezettudatosság értékeit az óvodai nevelésben is A hittel „megsarkallva”: könnyebb átadni elmélyültebb, egzisztenciális tudást biztosíthatunk MÁS perspektívát adhatunk

Általánosságban: A természethez fűződő pozitív viszony kialakítása A közvetlen környezet-élettér megismerése, elfogadása A környezet-természet és az emberi tevékenység összefüggéseinek, ok-okozati viszonyának megláttatása Olyan magatartásformák Megismertetése Elfogadtatása Személyiségbe integrálása, melyek elengedhetetlenek a környezettudatos életformához.

A keresztény többlet: Tematikus foglalkozások, korosztályhoz illő mélységgel Erénygyakorlatok, kirándulások, régi szakmák Világnapok: Víz világnapja: március 22. Kézmosás-fogmosás, takarékosság + Isten teremtő művében a víz: éltet, megtisztít, megújít + Krisztus ”vizes történetei” Föld világnapja: április 22. A föld mint összetett rendszer: minden mindennel összefügg, minden apró dolog hatással van az egészre. Rácsodálkozás! Szemetelés! A természet tisztelete. + A Teremtéstörténet a földről: MI is abból vagyunk! (temetőlátogatás…) + anyaföld, anyatermészet, NEM Anyaföld! + az új ég és új föld távlata

Madarak és fák napja: május 10. Állatgondozás, állatkerti séta, Falusi udvar, ha van lehetőség faültetés, virágültetés, kedvenc állat bemutatása + Krisztus kijelentései a természetről (…nézzétek az ég madarait és a mezők liliomait…) Környezetvédelmi világnap: június 5. Takarékosság: energia, élelmiszer, víz Szelektív hulladékgyűjtés: színek tudatosítása játékosan Szülők is nevelhetők a gyermeken keresztül + Teremtésbeli feladat: „műveld és ŐRIZD”: együttműködés a Teremtővel Állatvédelmi világnap: október 4. + Noé története, mi is lehetünk ilyenek + Assisi Szent Ferenc, Naphimnusz „elkészítése” kül. technikákkal Egészségnap: ősszel Egészséges élelmiszerek, gyümölcsök, saláta közösen + ötödik parancs: önmagunkért is felelősek vagyunk: játék, közlekedés, otthon, stb. „Ép testben ép lélek”

„Hogy művelje és őrizze meg” Segédanyag a környezeti neveléshez. Öt nagy témakör gondolatébresztőnek: Isten jelen van a teremtett világban: Hála a teremtésért Isten jelen van a világban Felelősek vagyunk érte Ez az Isten és a természet iránti szeretetből fakad Munkatárs voltunk is ebből ered

Az élet Isten ajándéka: Én is megkaptam Mindennek meg van a maga helye a világban Felelősségem: én szabadon dönthetek a természet felett, ellene vagy mellette Feladatom Istennel együttműködni, mert rám is szorul a világ Ha nem vagyok felelősségteljes, pótolhatatlan dolgoktól vehetem el a létezés ajándékát IGEN az életre! A világ egysége, összefüggései: Feladatunk van a világban! Megismerni és teljesíteni Isten szándékát, így együttműködni Vele. Döntéseink következményei nem magánügyek! A jól végzett munka ezek záloga A Föld mint egység szemlélése, MINDENKI felelős érte

Közjó és teremtésvédelem: Szolidaritás: A világ mindenkié, az üdvösség mindenkié, közös kincsünk Képesek vagyunk lemondani a másik javára, terhet vállalni Képesnek kell lennünk a természet javára is lemondani Egyéni döntéseink, ha picik is, de számítanak! Közösségi lények vagyunk: Mózes :bezárkózás Krisztus: kezdeményező szeretet Közjó és teremtésvédelem: Közösen többet tehetünk a természetért: közös AKARAT Egyéni kincseink az Egészet gazdagítják, mint a különböző fajok is a természetet A természet gondozása – belsőnk gondozása összefüggése Erkölcsi felelősség: hasznos és haszontalan dolgok!

Könyvek, segédanyagok: Felelősségünk a teremtett világért MKPK körlevele a teremtett világ védelméről Segédanyag a környezeti neveléshez-óravázlatok Segédanyag a katolikus óvodák helyi nevelési programjához, KPSZTI, 2010 Tanulmánygyűjtemény a környezettudatos gondolkodáshoz Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, 2010 Teremtésvédelemről lelkipásztoroknak, közösségeknek 2008 Szent István Társulat

Internet: Filmek: Kellemetlen igazság Utolsó óra Baraka: világok arca Utolsó kísérlet: híradás a Föld állapotáról 2008 Kairosz kiadó Igazán szeretne egy gyermek nálunk és most megfoganni? 2007 Bocs alapítvány Internet: http://ffek.hu/ www.teremtesvedelem.hu www.bocs.hu Filmek: Kellemetlen igazság Utolsó óra Baraka: világok arca

Köszönöm a figyelmet!