IGENEVEK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mosolyogj 12. Winston Churchill.
Advertisements

Automataváltás - hanggal!!!
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
KACIFÁNTOK (Bokrétás András).
Hogyan éljünk egészséges és hosszú életet?
AZ IGENEVEK.
A mondat szintagmatikus szerkezete
Az állandó határozó és a vonzat
ÁLLÍTMÁNY. ÁLLÍTMÁNY MIT ÁLLÍTUNK? Ég a napmelegtől a kopár szík sarja. ige IGEI ÁLLÍTMÁNY.
A mondatok csoportosítása
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Régmúlt idők, melyek most is elkísérnek, a történelemmel rezonáló lelkünkben élnek. A FESTMÉNYEK segítenek felébreszteni ezeket az élményeket, ahogy a.
Albert Einstein idézetek.
A tárgy az a mondatrész, amelyre a cselekvés irányul.
Az alany az a mondatrész, amelyről megállapítunk valamit.
Zsikazsu Emlékkönyve.
Sok szeretettel….
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet! Lehet, hogy fontos!
Szófajok rendszere.
A magyar igekötők kategóriájának a keletkezése, gyarapodása
A számjelölés A melléknévfokozás A kiemelőjel
Zene: Charlie - Ha messze mész
A tárgyas szószerkezet
Készítette: Kiss Vilmos 7/A. osztály
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Egyszerű mondat elemzése
Az igék Összefoglalás 6. osztály.
A szófajok.
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Mi a Szeretet… Zene: Je pense à toi Elôadja: Richard Abel Kattints.
A szócikk.
A jelentés.
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellett szeretnénk tudni.
Magyar nyelvi szintaktikai elemzőrendszerek Vincze Veronika Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport A magyar nyelv helyzete a digitális korban.
Olvasd lassan és csendben!.
Ha egy nap….
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
Későre jár, Elég volt már a napnak terhét hordani,
Összeállította: Dóber Valéria
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Zene: Je pense à toi Elôadja: Richard Abel Kattints Mi a Szerete t…
*. Türr István Gerster Béla április 7.
A vízhordó története.
Egy virágcserép és a sör története
HOGYAN ÉLJÜNK EGÉSZSÉGES,HOSSZÚ ÉLETET ? Azt mondják naponta meg kell enni egy almát, mert: " mindennap egy alma az orvost távol tartja „
Olvasd lassan és csendben!
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
Az alapvető kommunikáció
A TOLDALÉKOK KÉPZŐ – JEL - RAG.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Tenger takarja lábnyomát, Szelek suhan Mint titkos szárnyán bánya
KN Munkatankönyv 3. osztály, 1. kiadás Tankönyv 2. kiadás.
A szintagmák (szószerkezetek).
Feladatok.
1. A szófajok.
Nyelvi szintek-alaktan
AZ IGEIDŐK.
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
Készítette:Bálint Rita
A melléknév (nomen adiectivum)
Szófajtan, alaktan ea. Ludányi Zsófia tavasz
A határozószó (adverbium)
Előadás másolata:

IGENEVEK

IGENEVEK Az igenév igéből képzett olyan főnév melléknév vagy határozószó amelynek egyúttal igei tulajdonságai is vannak.

IGENEVEK FAJTÁI FŐNÉVI IGENÉV -ni képzővel képzett szófajta. A mondatban a főnév szerepét tölti be. „Nem tudni kell a jót, hanem tenni is.”

IGENEVEK FAJTÁI

HATÁROZÓI IGENÉV - va, - ve, - ván, - vén képzővel képzett szófaj hoz+va kér+ve mond+ván kér+vén A mondatban módhatározót, illetve állapothatározót fejez ki.

1. FELADAT Írd ki a szövegből az igeneveket, és csoportosítsd őket 1. FELADAT Írd ki a szövegből az igeneveket, és csoportosítsd őket! Eddig azt hihetted, hogy a növényeknek más dolguk sincs, mint várni, míg kisüt a nap, vagy esni kezd az eső. Mindenki azt, hiszi, hogy a növényeknek nincs miért aggódniuk. Kapsz egy lehetőséget, hogy egy növény bőrébe bújva kiderüljön, te életben tudnál-e maradni. Megúsznád-e élve a haláli dzsungelben? Mit csinálsz, ha leveleidet rágcsáló csigával kell megküzdened; ha habzsoló hernyók kúsznak a leveleiden; ha rovarokkal vagy körülvéve; zavarnak a rád rakott peték, a kis "időzített bombák", amelyek kiirtandók lennének, mert a kikelő, apró rovarok belőled szeretnének majd táplálkozni; ha egy sereg levéltetű, nedveidet kiszívandó légitámadásba lendül, hogy rád szálljon, és neked percek alatt kell megszervezned az ellencsapást?  FŐNÉVI IGENÉV MELLÉKNÉVI IGENÉV  HATÁROZÓI IGENÉV   FOLYAMATOS Ige+ó,ő BEFEJEZETT Ige+t,tt   BEÁLLÓ Ige+andó,endő  

1. FELADAT Írd ki a szövegből az igeneveket, és csoportosítsd őket 1. FELADAT Írd ki a szövegből az igeneveket, és csoportosítsd őket! Eddig azt hihetted, hogy a növényeknek más dolguk sincs, mint várni, míg kisüt a nap, vagy esni kezd az eső. Mindenki azt, hiszi, hogy a növényeknek nincs miért aggódniuk. Kapsz egy lehetőséget, hogy egy növény bőrébe bújva kiderüljön, te életben tudnál-e maradni. Megúsznád-e élve a haláli dzsungelben? Mit csinálsz, ha leveleidet rágcsáló csigával kell megküzdened; ha habzsoló hernyók kúsznak a leveleiden; ha rovarokkal vagy körülvéve; zavarnak a rád rakott peték, a kis "időzített bombák", amelyek kiirtandók lennének, mert a kikelő, apró rovarok belőled szeretnének majd táplálkozni; ha egy sereg levéltetű, nedveidet kiszívandó légitámadásba lendül, hogy rád szálljon, és neked percek alatt kell megszervezned az ellencsapást?  FŐNÉVI IGENÉV MELLÉKNÉVI IGENÉV  HATÁROZÓI IGENÉV   FOLYAMATOS Ige+ó,ő BEFEJEZETT Ige+t,tt   BEÁLLÓ Ige+andó,endő várni esni aggódniuk maradni megküzdened táplálkozni megszervezned    rágcsáló habzsoló kikelő  rakott időzített   kiirtandók kiszívandó bújva élve körülvéve 

2. FELADAT Határozd meg a következő kiemelt szavak szófaját! Nem tudni kell a jót, hanem tenni is. szófaj: ........................ Merengő szemekkel a távolba nézett. szófaj: ........................ A szerencse forgandó! szófaj: ........................ Mint befagyott tenger, olyan sík a határ. szófaj: ........................ Az ablakon kihajolva kiabált. szófaj: ........................

2. FELADAT - MEGOLDÁS Határozd meg a következő kiemelt szavak szófaját! Nem tudni kell a jót, hanem tenni is. szófaj: ........................ Merengő szemekkel a távolba nézett. szófaj: ........................ A szerencse forgandó! szófaj: ........................ Mint befagyott tenger, olyan sík a határ. szófaj: ........................ Az ablakon kihajolva kiabált. szófaj: ........................ MEGFEJTÉS Nem tudni kell a jót, hanem tenni is. szófaj: FŐNÉVI IGENÉV Merengő szemekkel a távolba nézett. szófaj: FOLYAMATOS MELLÉKNÉVI IGENÉV A szerencse forgandó! szófaj: BEÁLLÓ MELLÉKNÉVI IGENÉV Mint befagyott tenger, olyan sík a határ. szófaj: BEFEJEZETT MELLÉKNÉVI IGENÉV Az ablakon kihajolva kiabált. szófaj: HATÁROZÓI IGENÉV

Szószerkezet az igenévvel Alkoss az olvas-tőből igeneveket, és helyezd el ezeket az alábbi táblázatban! Egészíts ki a táblázatot a hiányzó kategóriákkal, és írj mindegyik igenévvel egy-egy szószerkezetet is! Az igenév fajtája A megalkotott igenév Szószerkezet az igenévvel  

Szószerkezet az igenévvel Alkoss az olvas-tőből igeneveket, és helyezd el ezeket az alábbi táblázatban! Egészíts ki a táblázatot a hiányzó kategóriákkal, és írj mindegyik igenévvel egy-egy szószerkezetet is! Az igenév fajtája A megalkotott igenév Szószerkezet az igenévvel főnévi igenév olvasni könyvet/gyorsan olvasni melléknévi in.:   a) folyamatos olvasó könyvet/gyorsan olvasó b) befejezett olvasott olvasott könyv c) beálló olvasandó olvasandó könyvek határozói igenév olvasva/olvasván könyvet/gyorsan olvasva

Válaszd ki azokat a mondatokat, amelyekben határozói igenév szerepel! Betéve tudom a leckét. Csak elvétve találkozhatunk parlagi viperával. Ma sehol sem esett a hó az országban, kivéve a Kisalföldet. Az elemet a tartóba betéve máris működni fog. Ezt én játszva megoldom, minek kell rá neked 3 óra? A ceruzával játszva nehéz figyelni. Négy nap múlva vége a farsangnak. Nagyon meg vagyok lepődve.

Válaszd ki azokat a mondatokat, amelyekben határozói igenév szerepel! Betéve tudom a leckét. Csak elvétve találkozhatunk parlagi viperával. Ma sehol sem esett a hó az országban, kivéve a Kisalföldet. Az elemet a tartóba betéve máris működni fog. Ezt én játszva megoldom, minek kell rá neked 3 óra? A ceruzával játszva nehéz figyelni. Négy nap múlva vége a farsangnak. Nagyon meg vagyok lepődve.

Alkosd meg a következő származékokat! A hisz ige megfelelő tövéből képzett folyamatos melléknévi igenév: A hisz ige megfelelő tövéből képzett főnévi igenév, egyes szám 1. személyben: A megy ige megfelelő tövéből képzett főnévi igenév, egyes szám 3. személyben: A fő ige megfelelő tövéből képzett folyamatos melléknévi igenév többes számban: Az alszik ige megfelelő tövéből képzett határozói igenév 2 változata:

Alkosd meg a következő származékokat! A hisz ige megfelelő tövéből képzett folyamatos melléknévi igenév: HÍVŐ A hisz ige megfelelő tövéből képzett főnévi igenév, egyes szám 1. személyben: HINNEM A megy ige megfelelő tövéből képzett főnévi igenév, egyes szám 3. személyben: MENNIE A fő ige megfelelő tövéből képzett folyamatos melléknévi igenév többes számban: FŐVŐK Az alszik ige megfelelő tövéből képzett határozói igenév 2 változata: ALVA, ALUDVA

A megállapítások közül válassza ki azokat, amelyek érvényesek a felsorolt igenevekre! A határozói igenévre érvényes állítás betűjele: .............................. A főnévi igenévre érvényes állítás betűjele: .............................. A melléknévi igenévre érvényes állítás betűjele: .............................. A. Az egyetlen alapszófajú szó, amely nem toldalékolható. B Ugyanolyan mondatrészi szerepet tölt be, mint a határozószó. C Egyik fajtája a múlt idő -t/-tt jelét viseli. D Betöltheti a főnévre jellemző mondatrészi szerepeket. E Állítmányként felveheti a többes szám jelét. F Igetőből hozzuk létre szóképzéssel. G A cselekvést, történést mint tulajdonságot fejezi ki. H A létige mellett valamilyen állapotban levést fejez ki. I A magyar nyelv külön életében, az ősmagyar korban fejlődhetett ki, ugyanis nincsenek rokon nyelvi kapcsolatai.

A megállapítások közül válassza ki azokat, amelyek érvényesek a felsorolt igenevekre! A határozói igenévre érvényes állítás betűjele: A, B, F, H, I A főnévi igenévre érvényes állítás betűjele: D, F A melléknévi igenévre érvényes állítás betűjele: E, F, G A. Az egyetlen alapszófajú szó, amely nem toldalékolható. B Ugyanolyan mondatrészi szerepet tölt be, mint a határozószó. C Egyik fajtája a múlt idő -t/-tt jelét viseli. D Betöltheti a főnévre jellemző mondatrészi szerepeket. E Állítmányként felveheti a többes szám jelét. F Igetőből hozzuk létre szóképzéssel. G A cselekvést, történést mint tulajdonságot fejezi ki. H A létige mellett valamilyen állapotban levést fejez ki. I A magyar nyelv külön életében, az ősmagyar korban fejlődhetett ki, ugyanis nincsenek rokon nyelvi kapcsolatai.