AZ ÚJ REND MEGSZILÁRDULÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÁRPÁD KORI TÖRVÉNYEK, FORRÁSOK
Advertisements

KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Az Árpád-kor története
Az utolsó Árpádok ( ).
És bemutatja :.
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása
Húsvét az élet ünnepe.
A Nyugatrómai Birodalom bukása
AZ ARANYBULLA-MOZGALOM
Az Aranybulla.
III. Béla (1172 – 1196).
MAGYARORSZÁG A SZÁZADBAN
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
HAZÁNK A HABSBURG BIRODALOMBAN A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
Árpád-kor Gyakorlás.
Árpád-házi királyaink
Iskolánk névadója: Szent László király
Magyarország története a rendiség időszakáig 2
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
Szent István ( ).
( ).  Gyermekként került a trónra a hatalom a bárók kezébe került.  Az egymással harcoló birtokosok, falvakat, városokat égettek fel.  Király.
„Mátyás, az igazságos” XII. Budapesti Speciális Szakiskolai Komplex Tanulmányi Verseny.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Magyar Anjou Legendárium
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába
MAGYARORSZÁG VÁLSÁGA (XI. század).
Katona József: Bánk bán
Szeretnék bemutatni valakit:
Szent László- Könyves Kálmán uralkodása
A királyi hatalom helyreállítása
Hellas egységesítése Nagy Sándor i.e
A keresztény egyház a korai középkorban
A válság százada (III.sz.)
Jeanne d’Arc - Szent Johanna „Egyszerű emberek vigasztalására jöttem”
A TÉKOZLÓ FIÚ (Negyedik lecke) Felismerés III..
Szent István, Szent László
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Szent István Király.
A keresztény magyar állam megalapítása
Szent lászló király.
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
István király.
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
Árpád-házi szentek.
Napóleon A császár.
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
Magyarország a korai feudalizmus korában
Szent László és Könyves Kálmán uralkodása. László külpolitikája  László külpolitikája  Salamon határozza meg  Salamon szövetségese IV. Henrik  Ellenségével,
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása.
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
Nagy Lajos Nagy Lajos, a lovagkirály A király jövedelmei az Anjouk idején.
IV. Béla királysága
Szent László- Könyves Kálmán Szent László- Könyves Kálmán uralkodása A királyi hatalom megszilárdítása
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
A Német-római Birodalom
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
A TATÁRJÁRÁS ÉS AZ ÚJJÁÉPÍTÉS
AZ ÁLLAMALAPÍTÁS.
Közép- és Kelet-Európa, a Balkán a XI-XIII. sz.-ban
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
IV. BÉLA ÉS A TATÁRVESZÉLY
Harcok az új rend megszilárdításáért
Előd (Ügyek) és Emese fia
Szent István örökében.
REFORMÁCIÓ.
A küzdelmes XII. század.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Előadás másolata:

AZ ÚJ REND MEGSZILÁRDULÁSA (Szent László és Könyves Kálmán)

(SZENT) LÁSZLÓ (1077-95) Belpolitikája: kivezeti az országot a válságból békét kötött Salamonnal  helyreállította a belső rendet megerősítette a keresztény egyházat: birtokadományok László még hitt a boszorkányokban, és ha valakit rajtakaptak boszorkányságon, akkor azt máglyahalálra ítélték

Szigorúan büntette a nőrablást és a házasságtörést kimondta az egyházi személyek sértetlenségét: ha valaki bántalmazott egy papot, azt akár halálra is ítélhették László korában indultak meg a szentté avatások: Szent István (államalapító királyunk) Szent Gellért (vértanú püspök, akit Vata lázadásakor öltek meg Gellérthegy) Szent Imre (István király vadászbalesetben elhunyt fia)

víz alá merítés tüzes vas próba, forró vízbe nyúlással esetleg párbaj c) szigorú törvényeket hozott a magántulajdon védelmére Ha valaki baromfinál nagyobb értékű holmit lopott, azt felakasztották Ha a lopott holmi értéke nem érte el egy baromfi árát, akkor „csak” megcsonkították a tolvajt (vakítás, kéz-, orrlevágás, a nyelv kitépése). gyanú esetén istenítélettel „tisztázták” az ügyet víz alá merítés tüzes vas próba, forró vízbe nyúlással esetleg párbaj Hit: az ártatlanok megússzák a próbát, a bűnösök nem.

2. Külpolitikája: védekezés: az Erdélybe be-betörő besenyőket (kunokat) kiűzte az országból,mondák: Szent László legyőzi a lányrabló kun vitézt, Szent László füve, Szent László pénze, A tordai hasadék hódítás: megszerezte Horvátországot  ez a tengeri kijárat miatt volt fontos (kereskedelem)

KÖNYVES KÁLMÁN (1095-1116) 1. Hatalomra kerülése: Szent László unokaöccse Korábban testvérét, Álmost akarták királlyá tenni, őt papnak szánták, ezért igen sokat olvasott és hitbuzgó is volt László azért jelölte királynak, mert neki nem volt fia, A jelölést Álmos zokon vette többször is lázadt Kálmán ellen, végül Kálmán Álmost fiával, Bélával együtt megvakíttatta Kálmán az akkori Európa legműveltebb uralkodója volt  innét a Könyves előnév

2. Belpolitikája: Kálmán folytatja Szent László uralkodását,de: enyhít a tolvajok büntetésein, és a halálbüntetés helyett legtöbbször „csak” csonkítás járt vagy eladták a tettest rabszolgának már nem volt elegendő a puszta gyanú, hanem a vádat be is kellett bizonyítani. a boszorkányok közül a strigák (vérszívó lidércek) üldözését megtiltotta, mivel ilyenek nincsenek. A többi boszorkányban hitt! „De strigis, quae non sunt, nulla questio fiat!” = „A strigákról, akik nincsenek, szó se essék!”

3. Külpolitikája: Kálmán folytatta László hódításait: Megszerezte Dalmácia tengerpartját, nagyobb városok: Spalato (ma Split), Raguza (ma Dubrovnik) Trau (ma Trogir) Zára (ma Zadar). megpróbálta meghódítani Halicsot (Lodoméria, Galícia, Gácsország) is, ez a hadjárat azonban kudarcba fulladt.

III. Béla uralma (1172-1196) Bizánci segítséggel került hatalomra egy trónviszályos időszak után (Alexiosz néven egy ideig a bizánci trón örököse is volt) Megerősíti a királyi hatalmat Írásbeli ügyintézés terjedése: elrendelte, hogy minden elé kerülő ügyet foglaljanak írásba Királyi kancellária fejlődése hiteles helyek terjedése (káptalanok)

Regáléjogon szedett jövedelmek erősödése Sókereskedelem vámja (a só nemcsak ételízesítő, hanem tartósítószer is), kamara haszna = pénzbeváltási illeték (minden évben új pénzt vertek, s a régi érméket felárral kellett az újakra beváltani) Külpolitika: jó kapcsolatok a nyugati országokkal (ellensúlyozni szerette volna az egyoldalú bizánci kapcsolatokat) Uralma alatt keletkeztek olyan jelentős írásos emlékeink, mint a Halotti beszéd és könyörgés vagy a Gesta Hungarorum Javaslatára avatták szentté László királyunkat Fiai, Imre és András halála után testvérharcot vívtak a hatalomért