1,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája Az egészségbiztosítási koordináció tények és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Advertisements

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSA
főigazgató-helyettes
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság
Munkajog és társadalombiztosítás II.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VI. Országos Konferencia Budapest február
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
EU rendeletek jétől alkalmazandó a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Szociális biztonsági rendszerek koordinációja
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Az egészségbiztosítási rendszer átalakítása
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
EU II..
Webes változat, animáció nélkül !!!
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Az OEP regionalizációja
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
Az igénybevevői nyilvántartás
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Ötvös Péter Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Egészségbiztosítási rendszer
Munkavállalás az Európai Unióban
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI, GYAKORLATI KÉRDÉSEK
Családtámogató ellátások
Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve 1.Első TAJ igények 2.Külföldön létrejött biztosítás bejelentése 3.Alkalmazandó.
AMIT AZ UNIÓS MUNKAVÁLLALÁSRÓL TUDNI KELL. EUR opean E mployment S ervices.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
Egészségbiztosítási Szakmai Fórum ZM Kereskedelmi és Iparkamara, február 05. Dr. Árok Krisztina igazgató Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási.
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatala.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Szakmapolitikai fórum
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

1,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája Az egészségbiztosítási koordináció tények és tervek - Európa tükrében tények és tervek - Európa tükrében Dr. Lengyel Balázs Országos Egészségbiztosítási Pénztár

2 Az előadás témája I.A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban II. Az európai egészségbiztosítási kártya

3,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája I. A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban

4 A négy szabadság elve Az Európai Unió célja: négy szabadságelv –az áruk, –a szolgáltatások, –a tőke és –a személyek szabad áramlása. A személyek szabad áramlásával biztosított mozgás szabadsága sokat veszítene hatásából, ha e jogok gyakorlása közben ezeknek a személyeknek kockáztatniuk kellene a szociális biztonsági ellátásaikat.

5 Személyek szabad mozgása és a dolgozók szociális biztonsága Az Európai Uniónak nem célja egységes egészségügyi rendszer bevezetése az egyes tagállamokban - Nincs harmonizáció! RSZ 42. cikke (ex 51.) személyek szabad mozgásának megvalósításához valamennyi tagállam szociális biztonsági rendszerét koordinálni kell.

6 A szociális biztonságot koordináló rendeletek „Szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról” szóló 1408/71. sz. és a végrehajtásáról szóló 574/72. sz. EGK Tanácsi rendelet. Mindkét szabályozás rendelet, tehát közvetlen alkalmazása a tagállamokra nézve kötelező, és elsőbbséget élveznek a belső joggal szemben a jogalkalmazás során. A rendeletekhez nagy számú formanyomtatvány tartozik.

7 A rendeletek négy alapelve –Egy ország jogrendszerének alkalmazása –Azonos elbírálás –Szerzett jogok megtartása –Biztosítási idők összeszámítása

8 A rendeletek hatálya Tárgyi hatály –Csak a szociális biztonsági ellátásokra terjed ki, tehát a szociális segélyekre nem (betegségi és anyasági ellátások, rokkantsági ellátások, öregségi ellátások, hátramaradotti ellátások, munkahelyi balesetekkel és foglalkozási megbetegedésekkel kapcsolatos ellátások, halálozási segély, munkanélküli ellátások, családi ellátások) Területi hatály –EU-15, 10 új tag és Svájc, Norvégia, Izland

9 Az egészségbiztosítási rendelkezések 1. Főszabályként érvényes, hogy lehetőség szerint mindenki a lakóhelyén legyen jogosult teljes ellátásra és amennyiben másik tagországban tartózkodik, akkor legalább sürgősségi ellátást kapjon. –A pénzbeli ellátásokat (táppénz) mindig a biztosítás helye szerinti ország jogszabályai szerint állapítják meg. –A természetbeni ellátásoknál azonban a lakóhely, illetve a tartózkodási hely jogszabályai irányadóak.

10 Egészségbiztosítási rendelkezések 2. –Biztosítási idők összeszámítása. –Sürgősségi ellátás (turisták). –Teljes ellátás (áttelepülők). –Külföldi gyógykezelés.

11 Turisták sürgősségi ellátása 1. –Az azonnali orvosi ellátások a tartózkodás helyen is igénybe vehetőek. –E 111-es nyomtatvány. –A költségek biztosítók közötti elszámolása.

12 Előzetesen engedélyezett külföldi gyógykezelés. –Az engedélyt meg kell adni, amennyiben az ellátás az ellátási csomag része és a beteg az adott kezelésben nem részesülhet állapota szerint megfelelő időn belül. –Magyarország: 200/1996. Korm. rendelet. Külföldi gyógykezelés

13 Lakóhelyüket áthelyezők Lakóhelyüket áthelyezők (pl. nyugdíjasok) teljes ellátása –A rendelet értelmében az áttelepülőket (ezek jellemzően nyugdíjasok) megilleti az egészségügyi ellátások teljes köre (E-120, E-121 alapján), ugyanez vonatkozik az eltartott hozzátartozóikra (E-109). –Lakóhely áthelyezés feltételei: megfelelő anyagi fedezet és egészségbiztosítás.

14 Ellátási költségek megtérítése, elszámolások 1. A szolgáltatók finanszírozása a velük szerződéses viszonyban álló biztosítón keresztül történik, mégpedig azokon az árakon, amelyet a többi biztosított után kapna a szolgáltató. A jogosultság igazolása TAJ számmal, vagy a megfelelő nyomtatvánnyal történik. A biztosítók közötti elszámolás alapját az E-111-es, vagy egyéb nyomtatvány és az ellátásról kiállított számla képezi.

15 Az ellátási költségek megtérítése, elszámolások 2. Az E 111-es nyomtatvány útja az OEP-hez: –A turista utazása előtt felkeresi biztosítóját, megkapja az E 111-es nyomtatványt, melyet átad a magyar egészségügyi szolgáltatónak. A szolgáltató az ellátás azonosíthatóságához szükséges adatokkal együtt megküldi az OEP-nek. A számlák kiállításának folyamata: –A beérkező nyomtatványok és mellékletek rögzítése. Az ellátásokhoz tartozó finanszírozási összegek hozzárendelése (ez egyben a szolgáltatói jelentések kontrollja is). A betegekhez tartozó összegek az E 125-ös nyomtatványokon (számla) való összesítése. –

16 A migráns munkások szociális biztonságát segítő informatikai rendszer (MIGRA) 1. –A német, osztrák egyezmény nyomtatványainak kezelése –A koordinációs rendeletekhez kapcsolódó nyomtatványok kezelése (27 tartozik az OEP-hez) –Nyomtatvány = Pénz. Szükséges tehát: a beérkező, kimenő a nyomtatványok rögzítése a jogosultságok ellenőrzése kapcsolat az OEP informatikai rendszereihez –TAJ, BSZJ, Finanszírozási programok, BÉVER az elszámolási folyamatok kontrollja

17,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája II. Az európai egészségbiztosítási kártya

18 Az EU Bizottságának javaslata az egészségbiztosítási kártya bevezetésére 1. –Az elérendő cél: az egységes, személyre szabott kártya kiváltaná az ellátások igénybevételéhez szükséges formanyomtatványok használatát továbbá, sürgősségi ellátáshoz szükséges személyes egészségügyi adatokat tárolása

19 Az EU Bizottságának javaslata az egészségbiztosítási kártya bevezetésére 2. –Helyzetértékelés: A harmonizáció hiányából adódóan nagy eltérések vannak a tagállamok egészségügyi kártyái között. (Chipkártya: Németország, Ausztria, Franciaország, Hollandia, Belgium, Szlovénia.) Nincs szándék a jelenleg működő rendszerek egységesítésére. Csak fokozatos és rugalmas bevetetésről lehet szó

20 Az EU Bizottságának javaslata az egészségbiztosítási kártya bevezetésére 3. –Fokozatos bevezetés három lépcsőben: Előkészület június 1-ig –E 111-es nyomtatvány felváltása (vizuálisan is olvasható kártya). –2005. december 31-ig kérhető átmenet. Terjesztés, nyomtatványok felváltása december 31-ig. Elektronizált kártyák bevezetése személyes egészségügyi adatokkal, eljárások egyszerűsítése, 2008-ig.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Várom kérdéseiket!