UMVP MB KAP albizottság, 2011.0 3. 03. KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Magyar elnökség– a kohéziós politika területén elért eredmények és kapcsolódási pontok a KAP-pal Kondor Zsuzsanna, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Koordinációs.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
KAP ALBIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÁS DIT-UMVP MB MÁRCIUS 13-I ÜLÉSÉRE Szilvássy István.
KAP kiadások alakulása (folyó árakon)
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
KAP Albizottság* Szilvássy I. ÚMVP KAP ALBIZOTTSÁG ÉS AZ ÚJ KAP Tájékozódás Monitoring és Értékelés Koherencia, konzisztencia erősítése Véleményalkotás.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
2009. évi éves előrehaladási jelentés
A nemzeti vidékstratégia és az új KAP Kajner Péter főosztályvezető-helyettes Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya ÚMVP MB KAP Albizottság ülése.
A KAP jövője 2013 után AZ ELNÖKSÉG KÖVETKEZTETÉSEI AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A vidéki tér sikertényezői
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
KAP Albizottság* Szilvássy I. ÚMVP KAP ALBIZOTTSÁG ÉS AZ ÚJ KAP Tájékozódás Monitoring és Értékelés Koherencia, konzisztencia erősítése Véleményalkotás.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
KAP I. támogatások Madarász István osztályvezető Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, május 14.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
A magyarországi K+F politika
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Európai Uniós ismeretek
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet

A KAP-reform fontosabb mérföldkövei  Angol vízió (2005)  Párizsi Nyilatkozat (2009. december)  Lyon (EP) jelentés a KAP jövőjéről (2010. június)  Az Európai Bizottság által a KAP jövőjéről meghirdetett konzultáció (2010. július)  Francia-német álláspont (2010. szeptember)  Bizottsági közlemény (2010. november)  Dess (EP) jelentés tervezet (2011. február)  Tanácsi (Elnökségi) következtetések (2011. március)

Tagállami álláspontok, szövetségek  „Észak” …közvetlen támogatása felesleges és káros  „Nyugat” …nem is reformra van szükség, hanem inkább csak fejlesztésre  „Dél” …a KAP nem igazságos, a változások alapja a gazdasági fejlettség legyen  „Kelet” …a KAP nem igazságos, a változások alapja az egyenlőség legyen De a legfontosabb döntést nem az agrárminiszterek hozzák. Forrás: European Commission, 2010

 A KAP olyan működő közösségi politika, amely – bár időről időre változik – évtizedek óta meghatározza az európai mezőgazdaságot  A KAP, hibáival együtt is, az EU fontos szimbóluma  A KAP alapvetően meghatározza az egyes tagállamok közösségi befizetői, illetve haszonélvezői pozícióját Mi a Közös Agrárpolitika (KAP)?  Kevés vagy sok?  Az EU GDP- termelésének 0,43%-a  Az EU közkiadásainak 1%- a Forrás: European Commission, 2010

Bizottsági közlemény I. Stratégiai célok  Élelmiszerbiztonság  Minőségi, változatos élelmiszer  Vidéki foglalkoztatottság  Klímaváltozás  Társadalmi és területi egyensúly  Zöldebb és egyenlőbb  Versenyképes és innovatív Ezen célok eléréséhez a mezőgazdaság és a vidéki területek közösségi támogatásának fenntartására van szükség Politikai lehetőségek Három átfogó politikai lehetőség érdemel további megfontolást 1. opció: Status Quo 2. opció: Kiegyensúlyozottabb, célzottabb és fenntarthatóbb támogatás 3. opció: Megszüntetett/eltörölt piaci és jövedelemtámogatás Forrás: European Commission, 2010

Bizottsági közlemény II. Közvetlen támogatások  Egységes szintű termeléstől elválasztott alaptámogatás …nagy gazdaságok számára közvetlen kifizetések felső plafonértékkel …magas foglalkoztatási létszám esetén a hatás mérsékelhető lenne  Közvetlen kifizetések kötelező jellegű „zöld” komponense …egységes, nem szerződésen alapuló, éves AKG intézkedések formájában  Specifikus természeti korlátokkal rendelkező területeken további támogatás …terület alapú kifizetés, önkéntes nemzeti kiegészítő támogatással …LFA-k jelenleg a második pillérből fizetett támogatása megszűnne  Termeléshez kötött támogatás …ahol a gazdálkodás gazdasági/társadalmi szempontból fontos  Kis gazdaságok minimális szintű közvetlen támogatása …vidéki területek foglalkoztatási lehetőségeinek javítására Forrás: European Commission, 2010

Bizottsági közlemény III. Piaci eszközök/intézkedések  Széleskörű konszenzus a KAP átfogó piaci orientációjáról  A piacirányítási eszközök általános felépítése alapvetően ne változzon  Új elemek bevezetése az élelmiszerlánc működésére tekintettel …kulcsfontosságú kérdések a lánc mentén jelenleg tapasztalható felborult egyensúlyi helyzethez, a szerződéses kapcsolatokhoz, az átláthatósághoz, kapcsolódnak Forrás: European Commission, 2010

Bizottsági közlemény IV. Vidékfejlesztés A KAP folytassa a környezetvédelmi és klímaváltozási korlátok teljes integrációját, és széleskörű előnyöket nyújtson a gazdálkodás, a vidék és a szélesebb társadalom számára, valamint a következőkben közreműködjön: …versenyképesség és innováció …az agrárágazat erőforrás-hatékonysága javuljon …természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás …vidéki területek kiegyensúlyozott területi fejlesztése …klímaváltozás …közvetlen értékesítés és a helyi piacok fejlesztése A vidékfejlesztési támogatás tagállamok közötti szétosztását illetően, egy objektív követelményrendszer alkalmazása Forrás: European Commission, 2010