Az egészségbiztosítási rendszer átalakítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Advertisements

BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Az egészségbiztosítás rendszere Dr
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
1 ONYF BM OEP Az EMMA működési modellje Munkavállalók adatai Munkáltatók adatai Munka- viszonyok adatai Munkavállalók EU FH OMMF KSH EMNY Központ Munkáltatók.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Állam munkavédelmi feladatai
Egységes egészségügyi információrendszer
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tevékenységének bemutatása
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
1,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája Az egészségbiztosítási koordináció tények és.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Közhiteles nyilvántartások
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Az OEP regionalizációja
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Dr. Fekete István Integrált kockázatfelmérés informatikai támogatása: Szigma Integrisk Budapesti Corvinus Egyetem Balatonalmádi január
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Egészségbiztosítási Szakmai Fórum ZM Kereskedelmi és Iparkamara, február 05. Dr. Árok Krisztina igazgató Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási.
ZRt.-vé alakulás Készítette: Budánovics Noémi. ZRt.-vé alakulás I. Tulajdonosi elhatározás II. Megvalósíthatósági tanulmány III. Közgyűlési döntés az.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉSI HIVATAL - új szabályozás, új feladatok január 1-jétől - Dr. Tari Beatrix – főosztályvezető április 19.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Szakmapolitikai fórum
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
Megjelent a végrehajtási rendelet!
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Az egészségbiztosítási rendszer átalakítása Dr. Székely Tamás OEP főigazgató

OEP feladatai 317/2006. Korm. rendelet az egészségbiztosítás feladatainak ellátásához szükséges informatikai rendszerek működtetetése, fejlesztése, ideértve a feladatok ellátásához szükséges adatbázisok létrehozását, karbantartását közreműködés a társadalombiztosítással kapcsolatos nemzetközi szerződések előkészítésében és végrehajtásában; kapcsolat tartása a kijelölt illetékes teherviselővel, illetve szervekkel; az uniós tagságból adódó koordinációs feladatok elvégzése, részvétel az uniós szakbizottságok, illetőleg a nemzetközi szervezetek szakmai munkájában az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások, a baleseti táppénz, az utazási költség és a külföldön felmerült gyógykezelés költségének megállapítása, folyósítása (kifizetése) és a megtérítési eljárásokkal kapcsolatos tevékenység végzése az egészségügyi szolgáltatókkal kapcsolatos tevékenységek - szerződések megkötése, szerződéses adatok nyilvántartása, teljesítményjelentések fogadása, feldolgozása, a finanszírozási összegek meghatározása és utalványozása.

Feladatok, amelyek az új rendszerre történő zavartalan átállást biztosítják I. A meglévő adatbázisok (biztosítotti adatbázis, orvosok adatbázisa, finanszírozással kapcsolatos adatbázisok, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz adatbázisok stb.) naprakésszé tétele, tisztítása és közhitelessé alakítása. A jelenleg működő, az elszámolás célját szolgáló szoftverek akkreditációja, a nem akkreditálható szoftverek helyett új szoftverek létrehozása. A pénztártagok toborzásával kapcsolatban az OEP-hez rendelt feladatok ellátása. Olyan informatikai interfészek kialakítása a biztosítotti adatbázis, a szolgáltatói adatbázis, a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz adatbázis és az elszámoló programok vonatkozásában, melyek a későbbiekben a KEP-ekkel kommunikálni képesek.

Feladatok, amelyek az új rendszerre történő zavartalan átállást biztosítják II. A fejkvóta meghatározásához szükséges adatok szolgáltatása a Fejkvóta Bizottság részére, illetve részvétel a Fejkvóta Bizottság munkájában. A tervezett fejkvótákkal kapcsolatos hatásszámítások elkészítése. A Díjtétel Bizottság munkájában való részvétel, a bizottság munkájához történő adatszolgáltatás, melynek alapján elkészülhet az egészségbiztosítási alapcsomag tartalmának meghatározása és az egyes egészségügyi szolgáltatások díjtételeinek meghatározása. A tervezett fejkvóta, biztosítási csomag és díjtételek alapján hatásszámítások elvégzése. A fejkvóta-számításban figyelembe nem vett szolgáltatások vonatkozásában a szolgáltatások mennyiségének és a díjtételeknek a meghatározásában való részvétel.

Feladatok, amelyek az új rendszerre történő zavartalan átállást biztosítják III. A KEP-ek képviselőivel közösen rendszerterv készítése, amely alapján az új rendszerre való átállás technikailag kivitelezhető. (Az új szolgáltatói finanszírozási szerződések megkötésének időbeli ütemezése, és kivitelezésének megtervezése.) A jogszabályokban foglalt finanszírozási rend modellezése. A szolgáltatók, KEP-ek, és az Alapkezelő közötti információáramlás megtervezésében, kialakításában és kipróbálásában való részvétel, esetleges pilot projekt működtetésében való részvétel.

A szervezet jövőbeni feladatai finanszírozással kapcsolatos feladatok gyógyszer, gyógyászati segédeszköz befogadással kapcsolatos feladatok nemzetközi kötelezettségekből adódó feladatok nyilvántartással kapcsolatos feladatok fejkvóta számítással kapcsolatos feladatok díjtételekkel kapcsolatos feladatok közgazdasági feladatok informatikai feladatok jogi feladatok

Az OEP jelenlegi szervezeti felépítése

OEP-Kezelő szerv Finanszírozás Gyógyszer, gyógyászati segédeszköz befogadás Gysz, gyse nyilvántartás Nemzetközi elszámolások TAJ-, EU-kártya nyilvántartás, kiadás Egyéni jogosultság-nyilvántartási rendszer működtetése Szerződéskötés, utalványozás Kezelő szerv Kezelő szerv /EU előírás/ Kezelő szerv, kirendeltségek

OEP-Kezelő szerv E. Alaphoz tartozó vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási feladatok, a jogszabályban meghatározott vagyonkezelési, pénzügyi feladatok Egészségbiztosítási pénzbeli ellátások Baleseti táppénz Utazási költségtérítés Külföldön felmerült gyógykezelés elszámolása Megtérítési eljárások Kezelő szerv (E. Alap kiadásainak és bevételeinek folyamatos monitorozása, összesítése a teljesítmény-elszámolások alapján) SZMM, ONYF-NYUFIG? Biztosítón kívüli, ONYF? EBP-k Kezelő szerv (nemzetközi összekötő, pénzügyi elszámoló feladatok)

A feladatok elvégzéséhez szükséges szervezeti egységek A szervezetet főigazgató vezeti, helyettesei: szakmai és informatikai-gazdasági főigazgató-helyettes. Finanszírozási Főosztály Nyilvántartási Főosztály -biztosítotti nyilvántartást kezelő osztály -gyógyító-megelőző és gyógyfürdő osztály -pénztártagok nyilvántartását kezelő osztály -gyógyszer-gyse osztály -nemzetközi osztály Biztosítási és Elemzési Főosztály Közgazdasági és Informatikai -fejkvóta osztály Főosztály -díjtétel osztály -közgazdasági osztály -informatikai fejlesztési osztály -informatikai alkalmazásokat üzemeltető osztály Igazgatási Főosztály -jogi-igazgatási-adatvédelmi osztály, belső ellenőr, -üzemeltetési, humánpolitikai osztály

A 2009. január 1-jét követő időszak feladatai kialakítani a szervezetet, amely az alapkezelői feladatokat hatékonyan el tudja látni, és ennek keretében végre tudja hajtani a szükséges humánpolitikai lépéseket és a vagyonnal kapcsolatos döntéseket az alapkezelői feladatok folyamatos ellátása

Szervezet kialakítása Az előző időszakban megtervezett és a felettes szerv által jóváhagyott szervezet szervezeti és működési szabályzatának elkészítése és elfogadtatása. A továbbfoglalkoztatásra javasolt dolgozókkal a munkaszerződések megkötése, a további dolgozók esetében a létszámleépítés megkezdése és lebonyolítása A vagyonnal kapcsolatos döntések végrehajtása. A korábbi működés során keletkezett iratanyagok szelektálása, irattárazása, illetve megsemmisítése

Alapkezelői feladatok I. Országosan egységes, a TAJ-, az EU-kártya-, egyéb nyomtatványokról szóló nyilvántartás vezetése, az ezekről szóló hatósági igazolvány kiadása. E feladat keretében TAJ számot képzése, a TAJ és EU kártyák és nyomtatványok kiadása. Nyilvántartást vezetése a jogosultakról (biztosítottakról), a pénztártagokról. A járulék-nyilvántartási rendszer vezetése. Informatikai rendszer üzemeltetése, melyen keresztül a szolgáltatók lekérdezhetik a biztosítási jogviszony meglétét és az adott biztosított pénztártagságáról szóló információt. Közgyógyellátásra jogosultakról szóló nyilvántartás. Közhiteles nyilvántartások a befogadott és delistázott gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök esetében, a gyógyászati ellátások, valamint az egészségügyi szolgáltatások támogatási mértékeit és díjtételeit tartalmazó adatbázisok folyamatos aktualizálása.

Alapkezelői feladatok II. E. Alap kezelése, közreműködés az E. Alap költségvetésének tervezésében, a zárszámadás elkészítésében. Az E. Alapból e célra elkülönített pénzeszköz terhére a nem fejkvótát terhelő ellátások finanszírozása. Országos Kockázatközösségi Céltartalék kezelése. Sürgős szükség körébe tartozó - biztosítottaknak nyújtott – szolgáltatások finanszírozása. Az EGT-be tartozó állampolgárok és a nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó állampolgároknak nyújtott sürgősségi ellátások elszámolása a teherviselővel. A Díjtétel Bizottság és a Fejkvóta Bizottság működésében részvétel, adatszolgáltatás. A finanszírozás, elszámolás általános szabályainak kialakításában való közreműködés. Az egészségügyi szolgáltatások igénybevehetőségét veszélyeztető kritikus gazdálkodási helyzet esetén a KEP részére az Országos Kockázatközösségi Céltartalékból (OKC) kamatmentes, visszatérítendő támogatás nyújtása.

Alapkezelői feladatok III. A gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról való döntés Szerződéskötés gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, gyógyászati ellátás kiszolgáltatására, nyújtására, és az ehhez kapcsolódó ártámogatás elszámolására, folyósítására. A szerződés teljesítésének ellenőrzése. Az E. Alapból folyósított kifizetések felhasználási jogszerűségének ellenőrzése. Vények kiadása, orvosi bélyegzővel kapcsolatos feladatok. Nemzetközi szervezetekkel az összekötő és pénzügyi elszámoló feladatok ellátása. A kötelező egészségbiztosítással kapcsolatos jogszabályok véleményezése.

Köszönöm a figyelmet!