Stresszfiziológia Növények és a stressz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az A vércsoport.
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
A savanyú talajok javítása
Mutációk.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
Sejtjeink jellemzői 4. Lecke 8. osztály.
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
A tengerek világa.
A védekezés.
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
Az ásványi anyagok forgalma
Vízminőségi jellemzők
Szénvegyületek forrása
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Rendszerezés ismétlés.
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
Az Ökológia biotikus és abiotikus tényezői
Környezetértékelési módszerek
Természeti erőforrások védelme
Növényélettan.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
Talaj.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
STRESSZFIZIOLÓGIA BIOTIKUS-, OXIDATÍV ÉS EGYÉB STRESSZEK ÉS A STRESSZOROK EGYÜTTES HATÁSAI.
Növények és a stressz Készítette: Demeter Ibolya III. biológia-kémia
Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.
Immunrendszer Betegségei.
Szabályozás-vezérlés
Allergia dr.Hella Zoltán.
6. tétel.
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Biotikus környezeti tényezők
A növények táplálkozása
A víz.
Munkahelyi egészség és biztonság
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
Felszín alatti vizek minősítése
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
A TALAJ.
Evolúcióbiológia és asztrobiológia
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
VÉGTELEN VÁLTOZATOSSÁG
A savas eső következményei
Mozgás szükséglete.
LÉGSZENNYEZŐ ANYAGOK OKOZTA STRESSZ. ÁLTALÁNOS TÜNETEK.
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK a tilakoid-membránok lipid-fázisának kb. felét pigmentek teszik ki a többi galaktolipid és foszfolipid kettősréteg (erősen telítetlen.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
1 A test kívül és belül Tibai Eszter: június 06.
TUDOMÁNYOS ÜLÉS INNOVÁCIÓ A TESTNEVELÉS, SPORT ÉS REKREÁCIÓ TERÜLETÉN A stressz és outdoor tevékenységek kapcsolata a rekreációban Dorka Péter Szeged,
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
ÖKOLÓGIA.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
Szabályozás-vezérlés
Az ember rendszertani helye: - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes emlősök - főemlősök - emberszabásúak - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes.
A VÍZ, MINT ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐ
Alultápláltság és veszélyei
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

Stresszfiziológia Növények és a stressz

I. Életterek Életterek 1. Trópusi óceánok: -100 m-nél mélyebben hiányzik a fény -tápanyagban szegények -autotróf élőlények hiánya 2. Szárazföldi környezet: - ember alakította kedvezőtlen körülmények -égtájbeli különbségek ( különböző klimatikus viszonyok, légzési optimum különbségek) 3. Korlátok: -különböző habitusok -anyagcsere folyamatok módosulása -levelek alakjának megváltozása -növény kloroplasztiszainak fotoszintetikus kvantumhasznosítási ráta emelkedése -fényhiányhoz való alkalmazkodás (vékonyabb, nagyobb levelek, kloroplasztiszokban a gránumok magasabbak és szélesebbek)

II. A stressz meghatározása 1. Stressz fogalma: a megterheléssel járó sokféle helyzet, mely helyzetek egy adott szervezetben a normális viselkedéstől eltérő viselkedés. 2. A stressz jelentése: -bizonyos nyelveken nyomást, feszültséget jelent -először a fizikában alkalmazták - a köznyelvben fokozott megterhelés és ennek hatása a szervezetre -orvosi-, pszichológiai-, szociológiai meghatározás 3. Stresszor fogalma A környezet azon elemei, ami a növény fiziológiájában olyan változást okoz, ami élettani alkalmazkodást eredményez.

4. Stressz fogalmának meghatározása: - Aspecifikus reakció: a stresszortól függetlenül mindig azonosan zajlik le. -„Selye-féle” magyarázat: a stressz a szervezet túlterhelt, túlerőltetett állapota, a test aspecifikus reakciója mindenfajta igénybevételével szemben. -„Tischler- féle” magyarázat (1984.): a stressz a normálistól eltérő olyan helyzet, amely az élőlényt megterheli, de az életét közvetlenül nem veszélyezteti -„Larcher- féle” magyarázat (1987.): a stressz olyan terheléses állapot, amelyben a növénnyel szembeni fokozott igénybevétel a funkciók kezdeti destabilizációját követően egy normalizálódáson át az ellenállóság fokozódásához vezet, majd a tűréshatár túllépésekor tartós károsodást, vagy akár pusztulást is okoz.

III. Stressztényezők: 1. Természetes tényezők: -a természeti környezet spontán, de hírtelen, vagy szélsőséges megváltozásait (pl. :nagy fényintenzités, hőhatás, vízhiány, ásványi tápanyagok hiánya, alacsony hőmérséklet, hírtelen fagy, nagy sókoncentráció stb.) 2. Antropogén tényezők: pl. : herbicidek, légszennyező anyagok, savas esők, talajsavanyodás, toxikus nehézfémek feldúsulása, fokozott UV- sugárzás stb. 3. Abiogén és biogén hatások: utóbbiak közé tartoznak a növények parazitái (vírusok, baktériumok, gombák, de ide soroljuk az állatok rágása által okozott stresszeket is.

IV. Stresszhatás intenzitása: (Gyenge- és erős stressz)

1.Gyenge stressz: -aktiválhatja a sejanyagcserét -fokozhatja a növény fiziológiai aktivitását -nem okoz semmiféle károsodást még hosszabb időtartamon át haladva sem -ilyen hatása van számos növekedésgátlónak és anyagcsereinhibitornak, melyek kis koncentrációban serkentő hatásúak, 2. Erős stressz (distressz): -egyes anyagok nagyobb koncentrációban viszont károsítják az anyagcserét, csökkentik a növény aktivitását, korai öregedést okoznak, sőt a pusztulást is kiválthatják

-vészreakció -ellenállás stádiuma -kimerülés V. A stressz szakaszai: -vészreakció -ellenállás stádiuma -kimerülés

Stressz szindróma

VI. A sresszválasz

1.Növényi stresszorok: -Természeti: erős fény, szárazság, hőség, tápanyaghiány, alcson hőmérséklet, sebzés, UV-A, UV-B sugárzás -Biotikus: rovarok, patogének, elicitorok, baktériumok, gombák, vírusok -Antropogén: herbicidek, légszennyezők, nehézfémek, savas esők

2. A stresszor hatására adott növényi válasz: 1. hatás eltűrése: a növény gyenge stressz esetén képes a stressz nélküli állapothoz hasonló, magas anyagcsere aktivitást fenntartani, súlyosabb stressz esetén pedig csökkentett aktivitással működni és biztosítani a túlélést 2. hatás kikerülése: exogén intenzitású vagy tartalmú stressz hatás esetén az anyagcsere aktivitás úgy lecsökken, hogy a növény egy nyugvó, alvó állapotba kerül 3. kijavítás (reparáció): a stresszor hatására bekövetkezett károsodások kijavítását jelent, ez biztosítja a túlélést maradandó károsodások révén

3. Szignáltranszdukció:

4. A jel továbbítása a membránban - a G-proteinek összessége jelenti a membránban lokalizált állapotot - a G-proteinek számos folyamatban játszanak szerepet - heterotrimer G-proteinek:általában három alapegységból áll, GDP-t köt meg - kis méretű G-proteinek: szerkezete emlékeztet a heterotrimer G-proteinek ά-alegységére, amennyiben mind a GTP- kötő, mind a GTPáz helyet tartalmazzák, génjeik pediga megfelelő konszenzus szekvenciákkalrendelkeznek - Arabidopsis thaliana: a legrészesebben ismert növényi protein, egy alapegységből áll

5. Jeltovábbítás a sejten belül -kálcium- ion: -a citoplazmában találhatóak -mennyiségének növekedése számos folyamatra hat -másodlagos hírvivő -jazmonsav: -másodalgos hírvivő -JA származéka: metilzájmonsav(MeJA ) -inozitol-foszfatidok: -kalciumionok citoplazmába való áramlását idézi elő -a membrán külső felszínén lévő receptorok indítják el a folyamatot

VII. Elekrtomos jeltovábbítás