(angolul: wind erosion)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
Advertisements

V. TÉMAKÖR: A FÖLDFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
Ökoiskola cím elnyerése előtt és után
Talajeróziós térképezés térinformatikai eszközökkel hazai mintaterületeken Centeri Csaba 1, Kristóf Dániel 2, Vona Márton 3, Barczi Attila 3, Penksza Károly.
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
SZÉLERÓZIÓ = DEFLÁCIÓ (angolul: wind erosion). Definíció A defláció (latin: ‘lefúj’ szóból) a szél felszínalakító munkája, szűkebb és gyakrabban használt.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
A savanyú talajok javítása
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Csillagunk, a Nap.
A belső és a külső erők A földfelszín együttes formálása
felszínformáló tevékenységének
Növénytársulásaink - Talajaink
A szél felszínformáló munkája
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Talajtípusok.
A földkéreg „kérge”: a talaj
V. TÉMAKÖR: A FÖLFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
A természeti környezet változásának térképezése Pécsen és környékén Gyenizse Péter – Ronczyk Levente (PTE TTK Földrajzi Intézet) M e c s e k B a r a n.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Minőségmenedzsment 7. előadás
A szél felszínformálása
Hazánk tájai: Alföld.
Felszín alatti vizek.
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Talaj.
ZONÁLIS SIVATAGOK = száraz éghajlatú terület, ahol a lehulló csapadék mennyisége (ált. 250 mm/év) nem elegendő a párolgás pótlására.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
4. EA: A talajpusztulás formái, hatásuk és kiterjedésük
Szövegminta Szövegminta szövegminta. Szent István Egyetem Lorem ipsum…. Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, Tel.: Fax:
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
Változó földfelszín.
Készítette: Veréb Katalin III. meteorológus
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
ECOPOLIS 2008 Nemzetközi Nyári Egyetem és Workshop Százhalombatta, augusztus Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens Szent István Egyetem, Biomassza.
Benkovics László, február 2013
Hulladéklerakók izolálása. Házi dolgozat Készítette: Bognár Emese Mária BME – VBK Környezetmérnöki szak II. Év (2009/10.) Neptun kód: E8L87S.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A megújuló energiatermelés foglalkoztatási hatásai
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla – Ursula Schneider- Lüpkes.
A földrészek szerkezete és domborzata
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
2009. április 29. Pittner Ferenc „Válság alatt nő a pálma”
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
A szél és a felszín alatti vizek felszínformálása. Karsztosodás
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezetvédelem.
1.3 A kis- és közepes vállalkozások sajátosságai
Miért kell jól viselkedni a földön? Hogy a paradicsomba kapjunk jegyet. Másképp a pokol vár!!! De a valóságban a paradicsom és a pokol ugyanaz csak kis.
Neked nem szabad sokat dolgozni.... …hanem egyszerüen csak heverészni.
Lavina.
A hortobágyi Csípő-halom morfológiai és talajtani elemzése Kovács Nikoletta ELTE TTK, geográfus.
A Kiskunsági Nemzeti Park. Az december 20-án alapított Kiskunsági Nemzeti Park hazánk második nemzeti parkja. Hasonlóan a Hortobágyhoz, ez a táj.
Talajföldrajzi alapfogalmak
Ausztrália természetföldrajzi nevezetességei
Víz Készítette: 8. osztály.
Készítette: Szilágyi Márk
Vízerózió hatásai – a probléma volumene Magyarországon, kutatási, mérési lehetőségei, eredményei és az ellene való védekezés lehetőségei Kopinczu Krisztián.
Eolikus felszínformálás A szél felszínalakító tevékenysége
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Előadás másolata:

(angolul: wind erosion) SZÉLERÓZIÓ = DEFLÁCIÓ (angolul: wind erosion)

Definíció A defláció (latin: ‘lefúj’ szóból) a szél felszínalakító munkája, szűkebb és gyakrabban használt értelemben a földfelszín szél okozta letarolása. Fontosabb folyamatai a talajszemcsék leválasztása, szállítása és újra lerakása szél által. Szent István Egyetem, MKK, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet

A defláció legismertebb hatása a csökkenő termőképességgel járó feltalaj- és tápanyagveszteség. Szent István Egyetem, MKK, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet

A feltalaj veszteséget jelzik a sziklás/kavicsos felszínek; vékony, a világosabb altalajjal keveredett talajok vagy a CaCO3 felszíni rétegben való megjelenése. Fotó: Dr. Centeri Csaba

A feltalaj áthalmozódásának jól látható jelei közé tartozik a kerítések kiemelkedése a környezetből (ilyen: elszíneződött hófúvás, homok lerakódások, feltöltődött árkok). Szent István Egyetem, MKK, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet

A szél eltávolítja a kisebb talajszemcséket, a szerves anyagot és a durvább részeket hagyja hátra. Szent István Egyetem, MKK, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet

Kiskunsági Nemzeti Park, bioszféra rezervátum magterület a valamikor hatalmas kiterjedésű futóhomok megkötése (kopárfásítás, futóhomok megkötési programok) olyan jól sikerült, hogy ma mesterségesen kell fenntartani a terület csupasz felszínét, hogy be tudjuk mutatni ezt a természeti jelenséget