Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Szilágyi Márk

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Szilágyi Márk"— Előadás másolata:

1 Készítette: Szilágyi Márk
Talajlefedés Készítette: Szilágyi Márk

2

3 Talajlefedés fogalma, kialakulása
„Talaj lefedésen a talaj mesterséges lefedését, vagy rombolását értjük épületekkel, építményekkel, vagy más mesterséges anyagokkal, amelyeknek vízbefogadó és vízáteresztő képessége erősen korlátozott.” A talaj lefedés leggyakrabban lakóépültek, ipari épületek, gyárak, közlekedési útvonalak, egyéb épített létesítmények (hulladék lerakók, katonai épületek stb.) építésének köszönhető.

4 Probléma volumene A talajfedésnek legnagyobb jelentősége a városokban, illetve a városok környezetében van, ahol a területek nagy része épületekkel vagy infrastrukturális létesítményekkel fedett. Az ember minden évben újabb 1000 km²-t fed le körülbelül Magyarország területének körülbelül 4%-a van beépítve, lefedve. Európában az elmúlt húsz év során a beépített területek nagysága 20%-kal nőt.

5 Talajlefedés hatásai Talajtömörödés Talaj elszigetelődése:
Vízkörforgás megváltozása Levegőzöttség csökkenése Szerves anyag utánpótlás hiánya

6 Talaj elszigeteltségének következményei
Vízkörforgás megváltozása Levegőzöttség Szerves anyag Kisebb beszivárgás Kevesebb párologtatás Nagyobb lefolyás Csökkent talajvízszint Csökkenő talajélet Talajélet romlása Szerves anyagok lassabb lebomlása Kémiai folyamatok megváltozása Nincs után pótlódás Talaj szerves anyag készletének csökkenése Talajminőség romlása

7 Útépítés során fellépő talajlefedési problémák
Talajlefedés általános következményei Legnagyobb mértékben talajtömörödés Talajtömörödés az építési eljárás miatt Feltalaj eltávolítása, rendelet szabályozza

8

9

10 Beépítés hatásai A beépítés  alatt az idegen anyaggal saját földre vagy saját használatban lévő földre való építkezést értjük. A beépítés során felmerülnek a talajlefedés miatt kialakuló talajvédelmi problémák. Az épületalapok készítésével jelentős lesz a talaj elszigeteltsége, hiszen nem csak fentről zárjuk, hanem oldalról is a talajt. Tömörödés jelentős.

11 Talajlefedés elleni védekezés
A talaj lefedése mindenképpen megtörténik, mivel fontos, hogy az utak, épületek alatt talaj vagy valamilyen anyag legyen. A probléma elleni védekezés bevált módja a feltalaj eltávolítása és egyéb felhasználása. Magyarországon ez törvényrendeletbe van foglalva és a beruházóknak kötelességük betartani ( évi CXXIX. Törvény) Védekezési módok még: városok terjeszkedésének korlátozása,  körültekintő területfejlesztés, vízáteresztő anyagok alkalmazása, már nem használt beépített területek felhasználása.

12 Legfontosabb Tfvt-k. a beruházó kötelezettségeiről
Köteles gondoskodni a humuszos termőréteg megmentéséről és hasznosításáról. A humuszos termőréteg letermelésével, megmentésével, hasznosításával, továbbá a terület helyreállításával kapcsolatos munkálatokat a beruházás engedélyezési céljából készített terveknek tartalmaznia kell. A beruházások megvalósítása során keletkezett mentett humuszos termőréteg teljes mennyiségét a beruházás kivitelezése során igénybe vett földrészleteken kell felhasználni úgy, hogy a kialakított felső humuszos termőréteg vastagsága az eredeti humuszos termőréteggel együtt az 1 métert ne haladja meg. A mentett humuszos termőréteg mennyiségéről és felhasználásáról köteles külön nyilvántartást vezetni.

13 Talajlefedés monitorozása
A talajlefedés területi kiterjedését leggyakrabban statisztikai módszerek és/vagy légi fotók, űrfelvételek segítségével határozzák meg.

14 Köszönöm a figyelmet!

15 Irodalom Michéli E.: Talajvédelem
STEFANOVITS P., FILEP GY., ÉS FÜLEKY GY.: Talajtan mi_ig/szakteruletek/talaj/talajved/a_talaj.html

16 Kérdések Mi a talajlefedés? Milyen hatásai vannak a talajra?
Mi a talajlefedés elleni védekezés lehetséges módjai? Soroljon fel kettőt a legfontosabb Tfvt. Rendeletek közül! Soroljon fel a talajlefedés monitorozásának módjait!


Letölteni ppt "Készítette: Szilágyi Márk"

Hasonló előadás


Google Hirdetések