Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály"— Előadás másolata:

1 Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye

2 Petőfi Sándor: Az alföld
Kiskunság Petőfi Sándor: Az alföld „Lenn az alföld tengersík vidékin Ott vagyok honn, ott az én világom; Börtönéből szabadult sas lelkem, Ha a rónák végtelenjét látom.

3

4 Az Alföld kialakulása Az Alpok, a Kárpátok és a Dunántúli-középhegység kiemelkedésével egy időben az Alföld és a Kisalföld területe megsüllyedt. A megsüllyedt területet a tenger öntötte el, melyben évmilliók alatt vastag (akár 4000 m) üledékréteg rakódott le. A környező hegységekből érkező folyók sok hordalékot (kavicsot, homokot, iszapot) szállítottak a tengerbe, s folyamatosan feltöltötték azt. A középhegységeink kiemelkedésével párhuzamosan az alföldi területek tovább süllyedtek. Ez még jobban gerjesztette a feltöltődést, hiszen a nagyobb szintkülönbség miatt a folyók egyre több hordalékot hoztak az alacsonyabb területekre. A lerakódott folyami hordalék így szép lassan feltöltötte, elegyengette a felszínt.

5 Az Alföld felszíne mégsem egységes
Az Alföld felszíne mégsem egységes. Alakításában a víz és a szél egyaránt részt vett. Míg például a Nagykunság a folyók hordalékával elegyengetett tökéletes síkság, addig a Kiskunság a szél munkája által létrehozott homokbuckás, hullámos felszínű terület. A szél a folyók által lerakott homokot buckákba halmozta fel. A szél által távoli területekről szállított finom porból lösz halmozódott fel, melynek vastagsága Paks környékén az 50 métert is eléri.

6 Mélységi keresztmetszet

7


Letölteni ppt "Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály"

Hasonló előadás


Google Hirdetések