Ginf2 Werkppt Avagy a projekttervezés és kivitelezés buktatói.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Témahét a 3. b osztályban október
Advertisements

Hogyan készítsünk el egy COCO-t???
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004 NGB_KM016_2. Fogadóóra Szorgalmi időszakban kedd óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Szakmai gyakorlat és tantárgy elfogadtatások 2012/2013-as tanévre
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Beruházási projektek dokumentációja
Forrás: Infografika Forrás:
Kezdhetek mindent elölről…
A Szegedi Tudományegyetem harmadik missziós tevékenységei és az EU fejlesztéspolitikája DR. LUKOVICS MIKLÓS Docens, SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
Projektlabor, Projektmunka és Projekt szeminárium tapasztalatai és kérdései az informatika oktatásában az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd,
Előadók: Nagy László Balogh Miklós
Balczó Márton & Istók Balázs
Amit a Honismeret órákkal kapcsolatban tudni kell!
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
Pályázat és projekt menedzsment
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Fülemüle informatika verseny
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Vége a félévnek, jöhet egy kis pihenés. Vagy mégse?!?! Megvolt az els ő gazdasági informatika óra… Mindenki fejét a nagy homály lepte el a feladat hallatán.
Gazdasági informatika II.félév
Gazdasági informatika II 19 colos monitorok bemutatása.
Irány a suliba…. Gazdaság informatika… Megkapjuk az évközi feladatot.
Hogyan készítsünk el egy COCO-t??? Ha választani lehet, inkább ezt a hegyet másznám meg!!!
Feladat kiosztása A második félév elején tanár úr kiosztotta a félévben teljesítendő feladatot. Ez egy kicsit felfoghatatlannak tűnt, melyet úgy éreztünk,
Hasonlóságelemzés COCO használatával
Csoportosan elkészített önálló feladat
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Prezentáció a prezentációról
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
Csempe Programozás érettségi mintafeladat
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban csütörtök óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Tájékoztató LGM_ak002 LGM_ak004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán 9.40 és 11 óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Környezettan BSc Diploma előtt
Felsőoktatási Szakképzés
Regionális gazdaságtan GVAM nappali tagozat tavasz, időütemezés,határidők.
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
CMMI 1.3 – Verifikáció Készítette: Kis Gergely. Bevezetés A specifikációt, követelményt vetjük össze a kész/készülő termékkel Itt nem vizsgáljuk, hogy.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
Anyagtudományi tehetséggondozó program. A program célja Olyan anyagtudomány-anyagtechnológia oktatás, amelyben a résztvevő hallgatók összefüggéseiben.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
4. Bináris Bónusz! 10% Az Ön Bináris struktúrájának két ága /lába/ van . Kétféleképpen kerülhet új tag a rendszerébe. Vagy Ön csatlakoztat új tagokat.
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban csütörtökön óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
2008 Mit kell tudnom a tudományos diákköri munkáról? a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.LuxJudit 2016.április 8.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.Lux Judit október 16.
Tájékoztató NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán és óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGM_AK004.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
KomHálók tehetségápolás tájékoztató
Vállalati terv bemutató
2017. Augusztus Élelmiszer kosár Augusztusban a legolcsóbb: Ft.
Kommunikációs kampánytervezés
Tájékoztató LGM_ak002 LGM_ak004 LGS_ak011.
Koordináta táblázat elkészítésének bemutatása egy példán keresztül.
Tájékoztató NGM_AK004.
Biztonság és GDPR kancellar.hu
Barcsák Marianna KPSZTI
Mai téma: Segédletek a projektmunkához Katona Norbert.
Előadás másolata:

Ginf2 Werkppt Avagy a projekttervezés és kivitelezés buktatói

1. hét A második szemeszter első Gazdasági Informatika előadásán lelepleződik a félév keretében elkészítendő feladat, és ennek KO-kritériumai: döbbenet lesz úrrá a hallgatóságon, főleg a témában újonc vidékfejlesztő agrármérnök hallgatók körében. Arra is fény derül, hogy a szorgalmi időszak a megszokottnál rövidebb lesz idén, így a feladat megoldására szűkebb idő áll rendelkezésre. A feladat megoldására példaként egy már korábban elkészült elemzést mutatnak be: az elemzés ásványvizek beltartalmi értékeinek árban való tükröződését vizsgálja. A feladat megoldás céljából irreleváns, hogy hány feladatterv készül, bátran lehet kooperálni másokkal. A hallgatóság erre csekély hajlandóságot mutat.

2. Hét Kiderül, hogy „szűkre szabott konzultációs keretek” a szűkösnél is szűkösebbek lesznek, mert oktatónk az előadásoktól 3 hétig távol maradni kényszerül. A hallgatók körében a hír fogadtatása vegyes: egyesek örülnek, hogy az előadások látogatásától rövid időre mentesülnek, másokon a pánik uralkodik el.

3. hét Téma keresése: látszik, hogy a hallgatóság mennyire nem tud elrugaszkodni az 1. héten bemutatott ásványvíz-elemzéstől. Gombamód szaporodnak a különböző termékek beltartalmi értékeit feszegető feladat-témák. Vajon nem lenne jobb a sokadik rókabőr lehúzása helyett egy újszerűbb elemzést készíteni? Nézzünk körbe a példatárban!

3. hét A példatárban való vizsgálódás során érdekes dolgot tapasztalunk: a korábbi évek hallgatói fiktív adatokkal dolgoztak, ellentétben a jelen szituációval. Mivel valós adatokkal dolgozunk, ezeket a valós adatokat meg is kell találnunk valahol. Olyan témát kell választani, amelyről elég adat áll rendelkezésre. Az adatok vagy közhiteles forrásból származnak, mindenki számára elérhetőek (ez esetben szerencsénk van), vagy nem. Amennyiben nem közhiteles adatokkal dolgozunk, azok megjelentetéséhez engedélyt kell kérnünk azoktól, akiknek az adatok megjelenéséhez érdeke fűződhet, vagy anonimizálnunk kell az adatokat.

3. Hét - konklúzió A példatárban található elemzések – mivel fiktív adatokat tartalmaznak- nem alkalmasak bemutatni, hogy az általuk leírt probléma mekkora gazdasági erőteret képvisel. Viszont jók lehetnek gondolatébresztésre, a feladat kivitelezésének bemutatására. A trendekhez való alkalmazkodás biztosabb módszer. Nyugodtan húzzuk le azt a rókabőrt.

4. hét Az idő fogy, téma pedig nincs. A fantáziánk (újfent) kudarcot vallott. Mi a teendő ilyenkor? Monitorozzuk a többi hallgató tevékenységét! Mások feladatterveibe bármikor betekinthetünk, vitalapjukat szerkeszthetjük. Mások ötleteiből bármikor ihletet meríthetünk, esetleg a még nem kiforrott projektekbe bekapcsolódhatunk.

4. Hét A hallgatói tevékenységek megfigyelése eredményre vezet: sikerül kooperációs partnert találni. Végre, van témánk! A téma: Építőanyag választás. Miközben megtaláljuk saját partnerünket, észrevehetjük, hogy a határidő szorításában hogyan kezdenek a hallgatók körében is futótűzként terjedni a kooperációs szerződések… Nincs más hátra, lássunk munkához!

4. Hét - Konklúzió Kooperálni célszerű – a hallgatók több mint fele 2 vagy 3 személyes társaságokba tömörült a feladat megoldása érdekében.

5. hét Három hetes kihagyás után újrakezdődnek az előadások. Témája már mindenkinek van, lázas munka folyik a projektterv pontjainak kitöltésén. Azért, hogy tudják, hogy összehasonlító elemzésük mekkora gazdasági erőteret képvisel, a hallgatók külső szakértőket vonnak be, vagy imitálják azok bevonását (ez utóbbi nem követendő példa).

5. hét Csakúgy, mint mások, partnerem és én neki kezdünk a feladatterv kidolgozásának. Elemzésünkkel az építőanyag vásárlók részére szeretnénk segítséget nyújtani, hogy az általuk megjelölt tulajdonságokkal rendelkező építőanyagok közül ki tudják választani a legolcsóbbat. Ahhoz, hogy az elemzés elkészülhessen, először is meg kell határoznunk azokat a tulajdonságokat, amik építőanyag választás szempontjából relevánsak a vásárlók számára. Ezek lesznek táblázatunk attribútumai. Miután az attribútumokat meghatároztuk, össze kell gyűjtenünk az építőanyag gyártó-kereskedő cégek termékeinek adatait. Ezek lesznek az objektumok Mivel az építőanyag meglehetősen tág fogalom, ezért a témát leszűkítjük, csak a falazóanyagokat hasonlítjuk össze.

6. hét A feladatterv leadásának határideje, az utolsó konzultáción begyűjtött információk birtokában a hallgatók az utolsó simításokat végzik. Ahhoz, hogy a kooperációban dolgozó hallgatók feladata értékelhető legyen, szét kell darabolniuk az elemzést. Az együttműködő partneremmel az építőanyagokat tárgyaló elemzést a következőképpen bontjuk darabokra: egyikünk a betonalapú, másikunk az égetett agyag alapú falazóanyagokat elemzi. Két külön táblázat készül.