Térbeliség és fejlődés: a kohéziós politika új irányából adódó lehetőségek és feladatok Magyarországon néhány gondolat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területileg integrált beruházások és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI H.1 Inclusive growth, Urban.
Advertisements

Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
Újra-értékelés? Értékelői dilemmák 2014-hez közeledve.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Bevezető: Mi az intelligens szakosodás? Milyen sikeres tapasztalatokról tudunk? Varga Attila egyetemi tanár, kutatócsoport-vezető PTE KTK, MTA-PTE Innováció.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
A területfejlesztés és területpolitika Magyarországon
Strukturális és Kohéziós Alapok
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Pályázatírás módszertana
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A strukturális alapok (ROP) menedzsmentjének tapasztalatai ( ) Molnár Beáta PhD hallgató, PTE-KTK BGF KKFK
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Regionális operatív programok ma és holnap Lunk Tamás ügyvezető Vitál Pro Kft.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A NEMZETI STRATÉGIAI REFERENCIAKERET (2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK TAPASZTALATAI Dr. Faragó László MTA RKK Sopron március 1.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

Térbeliség és fejlődés: a kohéziós politika új irányából adódó lehetőségek és feladatok Magyarországon néhány gondolat

Tartalom Térbeliség a kohéziós politikában Kikényszeríti-e az EU a térbeliség hangsúlyos szerepeltetését? Mennyire vagyunk felkészültek?

Térbeliség a kohéziós politikában

Más-e a kohéziós politika, mint az előző 2013-ig tartó időszakban? Lisszabon (Growth and Jobs, Sustainability) vs. EU2020 (smart, sustainable, inclusive) Eredményorientáció Egyszerűsítés Pénzügyi majd szuverén adósválság: valódi kényszer a fókuszáltabb beavatkozásokra(tematikus koncentráció) Területi agenda 2020: a területi kohézió szempontjainak erősödése

A „hely-alapú” beavatkozási politikák 1 hosszú távú, stratégia jellegű az erőforrások (területi tőke elemeinek) állandósult alulértékeltsége térben jelenik meg – fejlődési potenciált hordoz az alulértékeltség – kumulálódó szegénység (társadalmi kirekesztést, szegregáció) Változások előidézése külső beavatkozások segítségével, melyek a gazdaság és társadalom térbeli viszonyaihoz (területi tőke összetevői?) igazodnak cél: irányított és tér-specifikus beavatkozásokkal javítani a helyi értékek hasznosulásának fokát (F. Barca, An Agenda for a Reformed Cohesion Policy, 2009)

A „hely-alapú” beavatkozási politikák 2 A beavatkozások mindig helyi tudáson alapulóak, illetve a központi akarat a helyi tudások, képességek szűrőjén keresztül kerül véglegesítésre, megvalósításra, így a helyi tudás fontos része a stratégiák eredményességének

A „hely-alapú” beavatkozási politikák 3 Ágazati politikák térbeli integrációja a területi szinten létesíthető szinergiák maximalizálására törekvő – tervezés – végrehajtás önmagában nem „területpolitika”: magában foglalja – az ágazati politikák területi vetületeit – a területi politikák specifikus elemeit,

A fejlesztési célú beavatkozások sikerének kulcselemei hogyan kerülnek felhasználásra a területi tőke elemei milyen az interakció (van-e, támogató-e) a gazdasági – társadalmi szereplők között hogyan sikerül kiaknázni a térbeliségben rejlő szinergikus lehetőségeket OECD, 2009 Regions Matter: Economic Recovery, Innovation and Sustainable Growth

Eredmények, hatások Kiegyenlítés vs. térbeli sajátosságokhoz illeszkedő fejlődés reálisan elérhető eredmények: „fenntartható felzárkózás” „specializáció”, de nem a tőke eltérítése a fejletlenebb régiók irányába! A kiegyenlítődés elérhetetlen, a dinamikus változás állapota az alap! Lesznek gyorsabban és lassabban növekedő régiók! (a tőke-elemek hasznosulása külső tényezőktől is függ, ezek időben változnak…) alternatív indikátorok fokozódó jelentősége (életminőség, boldogság, stb.)

Néhány következmény Politikai realitás is: hosszú távú gazdasági egyenlőtlenségek feloldásához kevés a regionális politika! Egyértelmű szétválasztás: mit is akarunk: hatékonyságnövekedés („efficiency”) vs. társadalmi integráció („inclusion”) Irányítás kérdése: többszintű kormányzás beavatkozások széleskörű társadalmi kontrollja

Mezzogiorno 2007 – 13 tapasztalatok (értékelések): A térben integrált projektek: nagy siker vagy teljes kudarc a döntő tényezők – projektgazdák tartós elkötelezettsége – végrehajtást segítő támogató szolgáltatások megléte – rugalmas, aktív és (de) határozott program- menedzsment

II. Kikényszeríti-e az EU a térbeliség hangsúlyos szerepeltetését?

Területi integráció és tematikus koncentráció kettőssége (egyensúlya?) Térbeliséget szolgáló eszközök: Helyi Kezdeményezésű Stratégiák Integrált Területi Beruházások (ITI) Várospolitika (ERFFA 5%) határmenti programok – növekvő pü. kerete – (EGTC, ITI) ajánlása smart specialization strategies Tematikus koncentrációt szolgáló eszközök: tematikus prioritások rendszere választható prioritások számának korlátozása pénzügyi koncentráció (ERFA)

Hogyan sikerült a térbeliség szempontjainak érvényesítése eddig? Phare: decentralizáció támogatása célterületek: kísérlet és demonstráció elenyésző források : Egy „regionális” OP indikatív régiós keretek régiós részvétel a döntésekben Ágazati OP-ok/KTK gyenge területi tartalma : Régiós OP-ok Központi IH egységesített célok és folyamatok Ágazati OP-ok/NSRK gyenge területi tartalma

Sikerek és kudarcok: Ellentmondásos teljesítmény Pólusprogram Regionális OP-ok LHH program Balaton Program Leader

Mennyire vagyunk felkészültek?

Fő tényezők Intézményrendszer feladatai, állapota feladatok: tervezés, monitoring, értékelés, végrehajtás, koordináció… területi szintek központi irányítás Tervezés, programozás módszertani keretek előrehaladottsága, hatékonysága (a területi tőke összetevőinek ismerete?) társadalmi részvétel intenzitása, minősége helyi tudás léte fejlődése, megosztása